пазаруване с екранен четец

Модератори: bisolnev, cristo

Добави отговор
krisi
Мнения: 10
Регистриран на: Пон Мар 24, 2014 3:50 pm
Име: Кристина
Фамилия: Иванова
Лице със зрителни увреждания: да

пазаруване с екранен четец

Мнение от krisi » Сря Мар 06, 2019 4:08 pm

Здравейте, интересува ме как безопасно да пазарувам в Интернет с екранен четец? Благоадря.

redaktor
Site Admin
Мнения: 118
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: пазаруване с екранен четец

Мнение от redaktor » Нед Мар 10, 2019 9:41 pm

Здравейте Криси,

Интересен е въпросът ви за онлайн пазаруването с екранен четец. В следващите редове ще намерите необходимата информация. Ако имате допълнителни въпроси, моля не се притеснявайте да питате.
Ежедневно се натъкваме на новини за изтичане на лична информация в мрежата, слабо защитени Интернет ресурси, недобросъвестни онлайн търговци и т. н. Ето няколко начина, чрез които можете да защитите по-ефективно данните си докато пазарувате онлайн:

Използване на виртуална дебитна карта
Ако се притеснявате да предоставяте на уебсайтовете данните на вашата основна дебитна карта, можете да си заявите виртуална. Аз лично използвам такава услуга на Банка ДСК и мога да кажа, че е достъпна чрез екранен четец.
Виртуалната дебитна карта се различава от реалната само по това, че не може да бъде използвана чрез банкомати и ПОС терминали. Тя обаче представлява пълноценен инструмент за електронни разплащания.
Можете да прехвърляте средства в нея чрез уебсайта на банката. Непосредствено преди да извършите покупка в онлайн магазин, бихте могли да заредите картата с необходимата сума и да предоставите данните й на онлайн търговеца, за да бъде извършено плащането. По този начин уебсайтът получава информация само за виртуалната ви банкова карта, а реалната остава защитена. Така ще имате възможност да извършвате онлайн плащания лесно, удобно и най-важното - по-сигурно.
Сметката, в която получавате доходите си, остава неуязвима при евентуално изтичане на данните ви.
Ако вашата банка не предлага в портфолиото си виртуални дебитни карти, можете да си заявите реална, която да използвате единствено за електронно пазаруване.

Посреднически услуги за онлайн плащания
Този тип сайтове извършват трансфера на необходимата сума от вашата банкова карта към уеб сайта на търговеца. За целта е необходимо да си регистрирате
профил, в който да предоставите данните на вашата дебитна карта. Тъй като плащането се извършва чрез трета страна, онлайн търговецът не придобива информация за банковата ви карта. Така ако пазарувате от повече сайтове, които поддържат съответната посредническа услуга, данните ви ще бъдат използвани единствено от нея.
Най-популярните такива уебсайтове са ePay.bg и PayPal.com. Първият е български, а вторият - международен. EPay.bg поддържа и плащане на битови сметки към множество доставчици.
Изборът дали да използвате такъв тип посредническа услуга зависи до голяма степен от уебсайтовете, чрез които пазарувате. PayPal е по-предпочитан извън България, а ePay.bg се използва само в нашата страна.

Проверка на репутацията на онлайн магазините
Когато пазарувате, не забравяйте да проверите отзивите в Интернет за уебсайта, който сте избрали. Ако не намирате мнения от други потребители или повечето са отрицателни, най-добре е да се преориентирате към друг онлайн търговец. Понякога едно търсене в Google с цел проучване на репутацията на уебсайта, може да ви спести множество главоболия в бъдеще.
Платформата pazaruvaj.com би могла да ви улесни значително. Тя съдържа огромно количество мнения за повечето популярни онлайн магазини за техника. Разполага и с рейтингова система, която може да ви ориентира кои са по-надеждните уебсайтове.
Заедно с всичко това, pazaruvaj.com предоставя и списък с оферти на различни онлайн магазини за множество продукти. Така лесно можете да видите разликите в цените и от къде бихте могли да закупите желания артикул изгодно и надеждно.

Стефка Стойчева

Добави отговор

Назад към