Страница 1 от 1

Две операционни системи на един хард диск и последствията

Публикувано на: Пет Дек 06, 2013 2:08 pm
от sirius-sf.bg
Здравейте,
От дълго време мечтая да ползвам две операционни системи на борда на една компютърна конфигурация. Скоро си закупих двуядрена машина с прилични параметри, но само с един хард диск - 150 GB.
И се започна солидна подготовка. Хард дискът бе разделен на три: дял C, на който инсталирах Windows 7, дял D, на който по-късно ми инсталираха Windows XP и дял E, който остана да служи за разнообразни дейности по същество при функционирането и на двете налични операционни системи. Форматиране на трите дяла е в NTFS. Системите по отделно работят добре, но в процеса на работа се стигна до някои проблеми:
Когато е активен Windows XP, неясно как заличава всички създадени точки на възстановяване на Windows 7. Когато е активен Windows 7 по никакъв начин не успявам да създам архивно огледално копие на системата, както на свободния дял от хард диска, така също и на DVD дискове с инструмента за архивиране. Трябва да уточня, че точките на възстановяване на XP не са докоснати от работата на системите и са годни за евентуално ползване.
Въпросът ми е: възможно ли е да се коригира местоположението на системната папка от Windows 7, като въпросната се позиционира на подходящо място, примерно в дял E, където вероятността тя да запази информацията за възстановяване е голяма?

Re: Две операционни системи на един хард диск и последствия

Публикувано на: Пет Яну 31, 2014 3:47 pm
от cristo
Заключване на дял C.
Поради факта, че Windows XP следи за промени по всички дялове на твърдия диск, а не само на този, на който е инсталиран, се получава точно този проблем с точките на възстановяване на Windows Vista/7 и следващи. За да коригираме този проблем, който при по-новите варианти на Windows е избегнат като операционната система следи само дела, на който е инсталирана, е необходимо да направим следните промени по регистъра на XP.
1. Стартираме редактора на регистрите с клавишната комбинация Windows key+R, въвеждаме regedit и натискаме Ентър.
2. Правим архивно копие на регистрите по следния начин:
2.1. Отиваме с Алт на меню Файл и със стрелка надолу намираме Експорт и натискаме ентър.
2.2. Отваря се прозорец за експортиране на регистрите, които обикновено се запаметяват в Моите документи. В полето „Име на файл“ пишем име по наш избор. Потвърждаваме с ентер
3. Намираме следното място в регистрите HKEY_LOCAL_MACHINE. Отваряме го със стрелка надясно.
4. Със стрелка надолу намираме System, след което отново отваряме със стрелка надясно.
5. Със стрелка надолу намираме MountedDevices.
6. Добавяме нов ключ (key) като отваряме контекстното меню, намираме подменюто „New” и вътре в него изпълняваме командата “key” с натискането на Ентър. Процедурата наподобява много създаването на нова папка в Windows. След натискането на Ентър се създава нов ключ като е наименуван по подразбиране „New Key #1” като сме в режим на редакция, т.е. можем да му сменим името. Там пишем “Offline” без кавичките и потвърждаваме с Ентър.
7. Добавяне на нова стойност.
7.1. Застанали сме на новосъздадения от нас ключ “Offline”.
7.2. Отваряме контекстното меню и намираме подменю „New”.
7.3. В подменюто “New” намираме командата “Dword Value” и изпълняваме с Ентър.
7.4. Създава се новата стойност с име по подразбиране „New Value #1” като отново сме в режим на редакция на името. Задаваме името „\DosDevices\C:” без кавичките и потвърждаваме с Ентър. Буквата “C” определя дела, който ще го направим офлайн. Ако делът е различен от C ще трябва да въведем друга буква, съответстваща на буквата на тома, който ще скриваме.
7.5. Отваряме новата стойност с Ентър и заставаме в полето „Value data” въвеждаме стойност 1.
7.6. С клавиш Таб проверяваме дали радиобутонът „Hexadecimal” е чекнат. Затваряме с активирането на бутон OK.
8. Затваряме регистрите и рестартираме, за да проверим резултатите. При правилно изпълнена операция би трябвало повече XP да не трие точките на възстановяване на 7.

Друг вариант, ако използваме версии Ultimate и Enterprise на Windows 7 е да използваме програмата BitLocker на тези версии на операционната система. С нейна помощ можем да криптираме дела, на който е инсталиран Windows 7 и по този начин той ще стане недостъпен за Windows XP. Ако използваме друга версия на операционната система имаме вариант да криптираме диска с допълнителен софтуер като например True Crypt или Cryptainer, които може да се изтеглят съответно от тук и тук.