Windows 7 PE + NVDA

Модератори: bisolnev, cristo

Добави отговор
cristo
Мнения: 46
Регистриран на: Пет Мар 08, 2013 2:31 pm
Име: Христо
Фамилия: Грозев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да
Местоположение: Plovdiv
CONTACT:

Windows 7 PE + NVDA

Мнение от cristo » Нед Мар 22, 2015 10:52 am

Здравейте!
Понякога се налага да направим диагностика на компютърната система, без да имаме възможност да заредим операционната система, която е инсталирана на компютъра.
В такива случаи можем да заредим временно така наречената лайв операционна система от оптичен диск или флаш памет. Често използвам Hiren's Boot CD, който на мен ми върши работа, но на хората с нарушено зрение - не.
Разбира се този проблем важи навсякъде и е хубаво, когато откриеш решение на проблема.
За подобни лайв операционни системи често се използват опростените им добре познати варианти, както на Windows, така и на Линукс, и Андроид.
Линуксчиите засега ги оставяме настрана, защото те си имат достатъчно знания да си разрешат проблемите и без подобно описание.
Ще се концентрирам върху подобен вариант за Windows 7, наречен PE - Preinstallation Environment. Нищо необичайно, просто в този случай имаме PE вариант на Windows с интегриран в него NVDA, плюс няколко допълнителни програми за информация и диагностика на компютърната система. В пакета има включен и HD Tune - предпочитаната от мен програма за диагностика на твърди дискове и разбира се файлов мениджър за достъп до информацията на диска. Понякога има досадни вируси, които само с преинсталация на ОС не се лекуват. В такива случаи е необходимо да знаем какво да трием и в останалите дялове на твърдия диск.
Разбира се подобни варианти на операционни системи или цели пакети с допълнителен софтуер, можем да ги използваме и за много други функции, но най-честите си остават диагностиката и подготовката за нова инсталация, както и възстановяването на инсталираната ОС, когато това е възможно.
Различните варианти на Windows 7 PE с включен в него NVDA може да изтеглите от следните връзки:
Windows Preinstallation Environment - 32 битов саморазархивиращ се ISO имидж за CD
Windows Preinstallation Environment - 32 битов саморазархивиращ се USB имидж
Има съответно и 64 битов ISO имидж за CD,
и 64 битов саморазархивиращ се имидж за флаш памет
След като си направите стартиращият носител на лайв операционната система, сте готови за работа. Остава само да накарате конкретния компютър да зареди от CD-то или флаш паметта, ако не го прави автоматично, разбира се. Необходимо е да се изчака известно време, докато се извърши копирането на необходимите файлове и зареждането както на Windows PE, така и на екранния четец NVDA. Когато чуете говора сте готови да започнете своята работа.
И накрая, но не на последно място, трябва да имате предвид, че интервенцията в компютърната система не е от най-простите неща и винаги има риск от загуба на данни, или друг проблем. Така, че бъдете внимателни, написаното до тук не ме прави отговорен за вашите действия! Целта на текста е чисто информативна.
Пожелавам Ви приятна и ползотворна работа!

Източник: http://www.freelists.org/list/nvda
Владимир Кършев
Март 2015

Добави отговор

Назад към