Страница 1 от 1

Windows 8.1

Публикувано на: Пет Юни 14, 2013 4:42 pm
от cristo

Изтегляне на Windows 8.1 Preview

Публикувано на: Пет Юни 28, 2013 11:05 am
от cristo
От тук може да изтеглите предварителната версия на Win 8.1. Понеже не е финална, е предназначена за напреднали потребители. Явява се като ъпгрейд на вече инсталирания Windows 8.
http://windows.microsoft.com/bg-bg/wind ... w-download

Днес официално излиза на пазара Windows 8.1

Публикувано на: Чет Окт 17, 2013 1:10 pm
от cristo
Първоначално ще се появи като ъпдейт за устройствата с Windows 8, а по-късно и като отделна операционна система.
Повече тук на английски, или тук на български език.

Re: Windows 8.1

Публикувано на: Пет Окт 18, 2013 9:59 pm
от cristo
Официалното кратко представяне от Microsoft може да бъде разгледано от тук.

Re: Windows 8.1

Публикувано на: Пон Ное 04, 2013 3:41 pm
от cristo
Сравнение между различните версии на Windows 8.1, може да прочетете на английски от тук.

Изключване на Windows 8.1

Публикувано на: Сря Ное 06, 2013 2:50 pm
от cristo
Здравейте!
Наскоро ми направи впечатление, че при подаване на команда за изключване, Windows не се изключва по същия начин, както го правеше при версия 7. Времето за изключване беше значително по-малко, както и времето за последващо стартиране. До тук добре, пестим време, но при продължителна работа по този начин операционната система започва да се забавя, поради работещи ненужни процеси.
Разбира се при Windows 8.1 можем да зададем команда за пълно спиране така, както го правехме и при Windows 7, отваряйки старт менюто и пишейки командата shutdown -p, но това е меко казано неудобно за начинаещите потребители.
За да настроим Windows 8.1 да се изключва напълно така, както го прави и Windows 7 е необходимо да изпълним следните действия:
1. Натискаме клавишната комбинация Win+X. В отворилото се меню със стрелка надолу намираме "Опции на захранването", натискаме Ентър.
2. В отворилия се прозорец "Опции на захранването" навигираме с Таб до "Изискване на парола при събуждане на компютъра", натискаме Ентър.
3. Когато влезем в тези настройки на опциите на захранването заставаме на "Промяна на настройки, които в момента не са на разположение", натискаме Ентър.
4. Навигираме с Таб до чекбокса "Включи бързо стартиране" и го изключваме с интервал.
5. Навигираме с Таб до бутона "Записване на промените" и го активираме с Ентър. Затваряме прозореца.
При това положение при следващото изключване, Windows ще направи пълно изключване на операционната система. Това, както и следващото стартиране ще отнеме повече време, но за сметка на това ще имаме един по-разтоварен Windows.

Автоматично преминаване към работния плот при влизане.

Публикувано на: Сря Ное 06, 2013 3:13 pm
от cristo
За да зададете на Windows 8.1 да преминава директно към Работния плот при стартиране на операционната система е необходимо да изпълните следните стъпки:
1. Влизаме в контролния панел на Windows. Намираме "Лента на задачите и навигация". Натискаме Ентър.
2. Отваря се прозорец със заглавие "Свойства на лентата на задачите и навигацията". С контрол+Таб превключваме на подпрозореца "Навигация".
3. С Таб навигираме до "Стартов екран" и чекбокса "Преминаване към работния плот вместо към "Старт" при влизане, или при затваряне на всички приложения на даден екран". Включваме отметката с клавиша Интервал.
4. С Таб навигираме до бутона "ОК" и го активираме.

Инсталиране на Windows 8.1 в снимки.

Публикувано на: Пон Ное 11, 2013 8:21 pm
от cristo
За да разгледате снимките е необходимо да влезнете с вашия фейсбук акаунт.
Албум

Възникнали проблеми при обновяването до Windows 8.1

Публикувано на: Пет Ное 22, 2013 3:57 pm
от cristo
Здравейте!
Както знаете притежателите на компютри с Windows 8 имат правото да обновят безплатно до Windows 8.1 през магазина на Майкрософт.
Звучи страхотно, но за съжаление не винаги е успешно. Или поне не беше така в случая, когато се опитах да го направя на лаптоп HP 655.
След дълго изтегляне, подготовка, инсталация, рестарт и пак инсталация, Windows изведе следната грешка: 0xC1900101 - 0x30018, след което каза, че се възстановява до предишната версия и за мое успокоение го направи. Само че, остана въпросът как да ъпдейтнем до последната версия. След доста четене и ровене из мрежата (за съжаление на български нямаше нищо, затова и пиша сега тези редове) стигнах до заключенето, че даден компонент възпрепятства успешната инсталация. И ако преди Windows просто стартираше без необходимата информация за хардуера, сега просто отказваше да тръгне. Най-често се оплакваха потребители на различни модели на Asus, но не бяха изключение и тези на HP.
Как разреших проблема в моя случай:
1. Проучих детайлно какво има написано в мрежата и стигнах до извода, че най-вероятно проблемът идва от WLAN адаптера. В този случай модел Ralink 802.11 b/g/n.
2. В повечето случаи хората бяха разрешавали проблема като премахваха въпросния компонент и след ъпдейта го връщаха обратно като добавяха драйверите. Реших и аз да направя така. Все пак премахването на безжичния адаптер на лаптоп не е чак толкова сложна процедура.
3. Освен физическото премахване, в случая беше необходимо и да се премахнат определени файлове, които отговаряха за хардуера в папка Inf на Windows. Кои точно се разбира като се пусне команд промта с администраторски права и се изпише следната команда: pnputil.exe -e
Преместих всички файлове, които бяха свързани с безжичния адаптер на удобно място.
4. Обнових отново операционната система през маркета, като за целта използвах LAN адаптера.
5. Върнах обратно физически безжичния адаптер и инсталирах последните драйвери, които намерих в мрежата.
6. Обнових Windows. Останалото са настройки и конфигурации, обичайни за нова операционна система.

Ами това е относно тази грешка. Надявам се да съм бил полезен на някой, който има същия проблем и да му спестя губенето на време!

Клавишни комбинации на Windows 8.1

Публикувано на: Пон Дек 02, 2013 2:17 pm
от cristo
Здравейте!
Промените по интерфейса на този вариант на майкрософтската ОС са значими и това води след себе си и нови клавишни комбинации.
Мисля, че биха били полезни за всички, които ползват тази ОС.
Клавишни комбинации за Windows 8.1