Какъв лаптоп да избера: нов или втора употреба?

Модератори: bisolnev, cristo

Добави отговор
sirius-sf.bg
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Юни 07, 2013 10:06 pm
Име: Румен
Фамилия: Василев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Какъв лаптоп да избера: нов или втора употреба?

Мнение от sirius-sf.bg » Пет Ное 01, 2013 8:44 pm

Здравейте,
Май че ще се наложи в ежедневната си практика, в близко бъдеще по обективни причини да се ползвам от услугите на лаптоп. Винаги съм смятал, че настолната компютърна конфигурация предлага повече технически възможности и реална сигурност в работния процес. За съжаление обаче, дейността, чието наличие ще маркира евентуални последствия от по-особен характер, налагат закупуването на определен тип лаптоп за тези цели.
Въпросът ми е: какъв тип лаптоп да си закупя - нов или втора употреба и какви са шансовете за добра работа с единия и другия вариант?
Благодаря предварително, поздрави.

cristo
Мнения: 46
Регистриран на: Пет Мар 08, 2013 2:31 pm
Име: Христо
Фамилия: Грозев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да
Местоположение: Plovdiv
CONTACT:

Re: Какъв лаптоп да избера: нов или втора употреба?

Мнение от cristo » Сря Ное 06, 2013 4:45 pm

Здравейте!
Краткият отговор на въпроса е нов. Но за съжаление не винаги и не всеки може да си позволи покупката на нова машина, така че ще разгледам плюсовете и минусите на двата варианта.
Първото и най-важното нещо, което трябва да имаме предвид е за какви цели ще се използва компютъра. Не случайно казвам компютър, а не лаптоп, защото това е важно при избора както на настолен, така и на преносим компютър. В зависимост от предназначението на компютъра е необходимо да търсим и определена конфигурация, подходяща за бъдещите задачи. Така например ако компютърът ще се ползва за офис работа основно за текстообработка, електронни таблици и електронна поща, можем да изберем по-ниско производителен хардуер и съответно по-евтин. Докато при един компютър, предназначен за игри е необходимо да съобразим, че ще обработва голямо количество мултимедийна информация и съответно е наложително използването на по-производителен хардуер и съответно по-скъп.
Втори важен фактор при подбора на съответната компютърна конфигурация е бюджетът. Често финансовите ресурси са ограничени, или за изпълнението на тази задача (покупката на нов компютър) има поставен таван на разходите, ако става дума за служебен. Трябва да се има предвид, че финансовия фактор, колкото и да е важен, не е от най-голямо значение при покупката на нова компютърна конфигурация (или втора употреба такава). От първостепенно значение остава предназначението на компютърната система, защото при финансирането можем да избираме различни алтернативи, включително и закупуването на изплащане, ако се наложи.
Трябва да се има предвид, че погрешно подбраната конфигурация може да остарее морално в рамките на 2 до 3 години, или още по-лошо - да е остаряла още в момента на покупката, дори и да става дума за нов компютър. Един правилно подбран компютър би могъл да служи дълго време и макар при първоначалната покупка да е по-скъп от по-икономичните варианти, с течение на времето се оказва, че е по-евтин за поддръжка и съответно смяната ще му се наложи по-далеч във времето.
При подбора на компютърна конфигурация трябва да се вземе под внимание и това, дали тя ще се ползва от незрящ потребител. В тези случаи трябва да обърнем внимание на съвместимостта на видеокартата с екранните четци. Хубавото е, че в последно време повечето видеокарти се сработват с JAWS и NVDA, но все пак на първо място бих поставил тези на Intel, последвани от тези с чиповете на NVIDIA и чак на последно място тези на ATI.
При процесорите имаме по-голям избор, но тук пак от основно значение е предназначението на компютърната система. Често новите процесори Celeron са напълно достатъчни като производителност за изпълнение на ежедневни задачи, но сравнително бързо остаряват, а и отстъпват по производителност при работа с мултимедия спрямо процесорите Pentium. Особено при работа с екранни четци е необходимо този фактор да се взима предвид, защото самия синтез на реч е вид мултимедия (преобразуване на графика в говор). Това по отношение на процесорите с марка Intel. Друга марка процесори са тези на AMD, които се явяват пряк конкурент. Често те са по-евтини и предлагат добра производителност, но също така са и по-"топли" процесори, а това при лаптопите е от значение, защото при тях охлаждането е проблем, особено при върховите натоварвания.
Не трябва да забравяме броя на ядрата на процесора, както и неговата тактова честота. По-високата тактова честота дава по-висока производителност при обработка на мултимедийна информация, например аудио или видеобработка, но от друга страна процесор с повече на брой ядра работи по-добре в многозадачен режим.
RAM паметта е друг фактор оказващ влияние на производителността на компютърната система. От една страна е нейният обем в гигабайти, но от друга тя също има определена тактова честота, както при процесорите. По-големият обем памет ни дава възможност да заредим повече на брой, или по-тежки приложения едновременно, без това да доведе до забавяне работата на компютъра, но не трябва да се пренебрегва и фактора тактова честота. Тук правилото е аналогично на това при процесорите - колкото повече, токова по-добре. Или иначе казано една конфигурация с по-малка (напр. 2ГБ) памет, но с по-висока скорост на обмен на информацията може да е по-производителна от една система с голям обем, но бавен RAM. Най-общо казано за 32 битова операционна система към настоящия момент гледаме обемът да е 2 гигабайта и на горе, а за 64 битова - 4 гигабайта и нагоре.
Твърд диск. Това е компонентът, който основно различава преносимия от настолния компютър. При латпопите, за да се постигнат целите на преносимостта и малките размери, се прави компромис с производителността. Често един лаптоп има не по-лош процесор от настолния си вариант от същото поколение, както RAM памет и чипсет на дънната платка, но поради по-бавния обмен на информация между дънната платка и твърдия диск, губи битката за висока производителност, но пък за сметка на това е преносим. Недостатък на съвременната технология на твърди дискове е това, че те имат механични части, които при вибрации или сътресения, могат да дадат дефект и да изгубим информацията на носителя. Разрешението на този проблем са SSD дисковете, които работят на принципа на флаш-паметите, но те все още отстъпват по показателите обем и цена на класическия твърд диск. Компромисно решение се явява хибридният диск, който е съвкупност от SSD диск и класически такъв. Незначително по-скъп е от обикновения диск, но съчетава предимствата на двата.
Имайки предвид всички тези фактори правим избора на конфигурация, подходяща за нашата работа. Не трябва да се подминава и въпроса за гаранционното и следгаранционно обслужване. Винаги се интересувайте колко време е валидна гаранцията и къде е сервизът за гаранционно и след гаранционно обслужване. При някои от фирмите сервизът е един за цялата страна, повредените компютри се транспортират с куриер до там, а това добавя допълнително време за отстраняване на неизправността.
Не трябва да пренебрегваме и трудността на обслужването на сиситемата. Има марки, които са по-лесни за профилактика, като например Асус и други, които изискват значително повече време за да бъдат почистени. Без значение от марката, която ще се избере, не трябва да се забравя периодично да се почиства компютърната система от прах, защото при лошо охлаждане компонентите се повреждат и ремонтът им е неколкократно по-скъп от периодичната техническа поддръжка.
В следващия материал ще се опитам да предложа различни варианти на лаптопи, подходящи за незрящи в различните ценови класове.

cristo
Мнения: 46
Регистриран на: Пет Мар 08, 2013 2:31 pm
Име: Христо
Фамилия: Грозев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да
Местоположение: Plovdiv
CONTACT:

Re: Какъв лаптоп да избера: нов, или втора употреба такъв?

Мнение от cristo » Пет Ное 29, 2013 11:40 am

Ще дам някои примери за лаптопи с цени между 650 лв. и 772 лв. При избора ми съм гледал всички да са с процесор Пентиум. Вариантите със Селерон съм ги игнорирал поради по-слабите им възможности при работа с мултимедия, а тя е първостепенна за екранните четци.
1. ASUS X451CA-VX035D, цена 650 лв. размер - 14 инча, доставчик МОСТ компютърс. По-подробна информация тук.
2. HP 250 H0W52EA, цена 662,22 лв., доставчик МОСТ компютърс, допълнително и чанта към него. По-подробна информация тук.
3. Toshiba C50-A-14X, цена 699 лв, доставчик PIC, удобна клавиатура. По-подробна информация тук.
4. ASUS X501A-XX387, цена 701 лв., доставчик Мост компютърс. По-подробна информация тук.
5. HP 250 H6E16EA, цена 772,20 лв., доставчик Мост компютърс, Процесор I3-2348M, чанта. По-подробна информация тук.

Добави отговор

Назад към