Грижи за външния вид

Модератор: bisolnev

Добави отговор
s.zaykov
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Юни 29, 2018 3:22 pm
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Грижи за външния вид

Мнение от s.zaykov » Пон Авг 13, 2018 9:27 pm

Независимо от това дали сме с нормално зрение или сме незрящи, грижите за външния вид са актуални, защото как изглеждаме, има значение не само за нас. Ако искаме да ни приемат добре, да не странят от нас, трябва да сме чисти, спретнати, добре облечени. На всички е позната народната поговорка, “По дрехите посрещат, а по ума изпращат.“
Практиката показва, че и след загубата на зрение много хора с успех се грижат за външния си вид, и дори са модерни и елегантни.
Важна за всяка жена е прическата. Фризьорът може да подстриже косата, да я накъдри, но всекидневното поддържане жената трябва да прави сама. Пречки за това няма. След сресване трябва да опипа косата си, да види дали прическата е оформена правилно.
Учила съм някои млади момичета как да си навиват косата с ролки, на други съм показвала как да си служат с маша. Започвахме упражненията, докато машата е студена, за да свикнат с движенията. След това опитвахме с леко затоплена маша и накрая с гореща.
Жените, които не виждат, спокойно могат да употребяват парфюми, кремове, червило. За да не остават неразтрити петна, препоръчваме кремът първо да се разтрие на ръцете, а след това да се нанася на лицето.
Достатъчни са само няколкото упражнения и незрящата жена спокойно може да използва и червило. Добре е в началото това да става под контрола на виждащ човек. Аз обикновено показвам така: с едната ръка се държи червилото, а другата се движи по външното очертание на устните.
Както вече казах, аз не съм убедена, че една незряща жена може да се гримира безупречно. Все пак, ако тя желае, може да използва грим, но преди да излезе, да се покаже на виждащ човек. Има и друг деликатен момент – често очите имат някакви изменения и подчертаването им е неуместно.По-добре е в такива случаи човек да носи тъмни очила.
Грижите за външния вид са не само наложителни, но и много важни за самочувствието на незрящия човек. Спомням си, имаше една млада жена - Иванка от Старозагорско. Дойде в центъра 14 години след загубата на зрение. Отначало много плачеше. Постепенно се успокои и си отиде променена като съвсем друг човек. Научи се да се облича добре, да си навива косата, да си слага червило.
За облеклото обикновено всеки човек си е създал някакви критерии, оформил си е стил. Друг е въпросът до колко този стил е добър. Опитвала съм се да разбера кой какво харесва, какви предпочитания има и да помогна със съвет. При младите може да се постигне промяна на стила, при възрастните това е трудно. Някои дори казват: “Като не виждам, къде ли ще ходя, пък и има ли значение как съм облечен. “Естествено те не са прави.
Макар, че не вижда, човек винаги трябва да знае цветовете на дрехите, с които е облечен, и трябва сам да си определи признаци, по които да познава коя дреха какъв цвят е. Блузите например могат да се различават по материя, модел, плетка и т.н., полите – по това дали имат плохи, джоб, дали ципът е отзад или в страни. Но може да се случи две дрехи да са напълно еднакви по материя и модел и да се различават само по цвят. Тогава трябва сами да поставим отличителен знак. Обикновено аз препоръчвам на вътрешната страна на дрехата да се зашие конец или бяло парченце плат. В Англия се продават специални отличителни знаци за цветовете на дрехите. Това са копчета с различна форма и големина. Брайловата грамотност може да е полезна и тук като на закачалките с дрехи се окачат етикети с надписи указващи цвета на дрехата. Но за съжаление не всеки владее брайл.
И мъжете, и жените носят чорапи в различен цвят. За улеснение може чорапите от един цвят да се съберат в найлонова торбичка, в която да се сложи надпис на брайл. Ако не владеем брайл, торбичките с чорапи могат да бъдат подредени в картонена кутия, като се спазва азбучния ред на цветовете.
Обувките също могат да се разпознават по модела и кожата. А дамските обувки са толкова разнообразни по модел, че е малко вероятно два чифта да се разпознават само по цвят.
Понякога късно ослепели хора срещат затруднения при обличане, а особено мъжете чакат всичко да им се подава в ръце. Всъщност няма нищо трудно. С пипане най-напред трябва да определим лицевата страна на дрехата, след това - предната и задната и част.
Жените обикновено трудно определят предната и задната част на чорапогащи без пета. Препоръчвам им на задната част да пришият конец или шнурче.
Външният вид подсказва на околните до известна степен културата и характера на човека. Нека винаги да изглеждаме добре!

Стефка Стойчева

Добави отговор

Назад към