Страница 1 от 1

Книгата – какво е тя за слепите

Публикувано на: Пон Авг 13, 2018 9:28 pm
от s.zaykov
Обикновено наричат книгата прозорец към света. Да, едно от нейните значения е това, но в този век на нови информационни технологии, можем да кажем, че книгата е един от прозорците към света. Това не я прави по-малко търсена и любима.
В живота на слепите книгата е имала винаги важна роля. Първо брайловата, после говорящата, а сега електронната книга. Тя винаги присъства в живота им.
Когато през 1928 г. на миналия век в София се създава читалището на слепите „Луи Брайл“, жадните за знания и култура незрящи започват да преписват книгите с плоча и шило. Това е било дълъг и труден процес и книгите са били само в един екземпляр. Въпреки това, слепите са били доволни да се докоснат до богатството на световната и българската литература. През 90-те години на миналия век на помощ идват новите технологии. Чрез компютрите и брайловите принтери се ускорява процеса на печатането. Книгите вече се печатат в повече екземпляри и томовете не са толкова огромни и тежки.
С напредването на новите технологии се разширяват и възможностите за достъп до информация. Така през 60-те години съюзът на слепите в България създава звукозаписно студио, където се записва художествена, учебна, научно-популярна и друга литература. Четците са много добри актьори и слушането на книги става много приятно занимание. В началото книгите се записват на магнетофонни ленти, после на касети, а сега на компактдискове.
Днес, когато технологиите са още по-напреднали с компютрите и смартфоните, с помощта на екранните четци, слепите имат достъп до електронните библиотеки, откъдето могат да се снабдяват с разнообразна и богата литература.

Стефка Стойчева