Познаване на пари

Модератор: bisolnev

Добави отговор
anton_28
Мнения: 0
Регистриран на: Чет Сеп 19, 2013 11:42 am
Име: Антон
Фамилия: Иванов

Познаване на пари

Мнение от anton_28 » Чет Сеп 19, 2013 12:14 pm

Искам да попитам как мога лесно да разпознавам парите, нямам зрение и ми е трудно да познавам различните банкноти, а невинаги мога да се доверя на хората около мен.

Galina Petrova
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Юни 12, 2013 11:00 am
Име: Galina
Фамилия: Petrova
Родител на дете с увреждания: да
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Познаване на пари

Мнение от Galina Petrova » Вто Сеп 24, 2013 1:03 pm

Разпознаването на парите не е лесно, но има начини, които са доказали своята ефективност. Разпознаването на монетите е много лесно. Ръбчето на т. нар. жълти стотинки (1, 2 и 5) е гладко, а ръбчето на белите стотинки (10, 20, и 50) е назъбено или грапаво. Две стотинки отговаря по големина на десет стотинки, а пет стотинки съответства по големина на двайсет стотинки. И така, ако две монети съвпадат по големина, опипваме ръбовете им, за да разберем дали са бели стотинки или жълти. Освен това ги долепваме една до друга да преценим големината им. Една стотинка е най-малката монета, а 50 стотинки е най-голямата, 2=10 по големина, а 5=20 по големина и сравняваме ръбовете им.
При 1 лев разпознаването е лесно. Той е много по-голям от стотинките и на ръба му се редува гладко с грапаво.
При банкнотите е по-сложно. Има релефни знаци, които почти не могат да се напипат, особено при по-старите банкноти. И тук използваме големината им. Два лева е най-малката банкнота (по големина), а 100 лева е най-голямата. Правим шаблони от картон с големината на всяка банкнота, като съответно залепваме на всеки шаблон релефно или брайлово обозначение. Вземаме парите и наставяме с всеки шаблон, за да разберем стойността на банкнотата. Друг начин е, когато получим пенсията да се обърнем с молба към някой да ни каже какви банкноти имаме и да ги разпределим в отделни прегради на портфейла си или в различни джобове.
Ако не сте били на обучение в нашия център, моля заповядайте на практика да ви покажем как става разпознаването на парите!

Добави отговор

Назад към