Страница 1 от 1

БАКЛАВА С ГОТОВИ КОРИ И ПЛЪНКА ОТ ОРЕХИ - КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА

Публикувано на: Вто Мар 17, 2020 11:46 am
от AdrianaZdravkova
ПРОДУКТИ:
за порции
1/2 кг готови кори
1 ч.ч. орехи
125 г масло
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.л. бакпулвер
За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода


РЕЦЕПТА:
Яйцата (4 бр) се разбиват заедно със захарта (1 ч.ч.). Щом се получи гладък крем, към него се прибавят постепенно и на порции брашното (1 ч.ч.), бакпулверът (1 ч.л.) и смлените орехи (1 ч.ч.). Всичко се разбърква старателно.

В намазана с масло тава се редят половината готови кори. Поръсват се с разтопено масло и отгоре се поръсват обилно с плънката от орехови ядки, яйца, захар и брашно. След това се поставят и останалите готови кори и отгоре се поръсват с разтопено масло.

Баклавата се разрязва на квадрати с остър нож и се поставя във фурната на 180 градуса да се пече за около 40 минути.

След като баклавата се изпече и се охлади, се приготвя сиропът. В тенджера се поставят захарта (2 ч.ч.) и водата (2 ч.ч.) и се варят до сгъстяване на сиропа. С горещия сироп се залива охладената баклава и се оставя да престои на студено за една нощ.


КАК СЕ ПРАВИ БАКЛАВА
Баклавата е многослоен десерт, който се майстори от най-фините кори за баница. Те се намазват с масло и се редят на слоеве в правоъгълна тава за печене или се оформят като цилиндърчета. Ситно смлените орехи, бадеми или фъстъци се разполагат между слоевете кори. След като се опече, баклавата се залива със сироп от захар, вода, лимонов сок или мед с розова вода. Най-важното е температурата на баклавата и на сиропа да бъде различна.