ДаЙте ми съвет

Модератор: bisolnev

Добави отговор
fanka1962
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Фев 26, 2014 7:03 pm
Име: Fanka
Фамилия: Dimitrova
Лице със зрителни увреждания: да
Роднина (близък) на лице с увреждане: да

ДаЙте ми съвет

Мнение от fanka1962 » Сря Фев 26, 2014 7:16 pm

Привет! Имам семеен проблем, моля да ми дадете съвет какво да правя. Синът ми и снаха ми се развеждат, но продължават да живеят заедно. Внуците, които са в предучилищна грапа и във втори клас не знаят за развода. Страхувам се ,че някой съсед или познат може да им каже, тъйкато синът ми си има приятелка и често го виждат с нея.

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: ДаЙте ми съвет

Мнение от bisolnev » Чет Фев 27, 2014 5:11 pm

Здравейте, Фанка!
По-добре е синът Ви и снаха Ви да кажат истината на децата си навреме, за да имат и занапред тяхното доверие. Скриването на развода ще остави неяснота, напрежение, което децата усещат и ще потърсят причината в себе си.
Добре е двамата родители да съобщят на децата за предстоящата промяна в техния живот. Трябва много внимателно да обмислят как ще ги информират като се съобразят с възрастта им. Да избягват използването на думата „развод“, тъй като те може да не знаят значението й или да има за тях силен отрицателен заряд.
Фанка,
Снаха Ви и синът Ви трябва да се споразумеят да проведат разговора с децата си някъде, където те ще се чувстват удобно, в позната среда, където няма да се разсейват от други хора, телефони, телевизори или да бъдат заети с нещо, за да чуят тяхното послание.
Този разговор никак не е лесен, но ако не се проведе децата ще бъдат натоварени до някаква степен с отговорността за това решение, а това трябва да се избягва. Децата не трябва да бъдат лъгани, дори за неприятни неща.
Много е важно децата да са наясно, че когато родителите им се разделят, те няма да загубят нито майка си, нито баща си.
Родителите трябва да обяснят на децата, че проблемите са между самите тях – „мама и татко не се разбират вече...“. Трябва да се вземат под внимание възрастовите особености на всяко дете и какво може да разбере, за да се формулира подходящо посланието спрямо нивото на разбиране. Добре е да се използват примери. Детската реакция обикновено е да потърсят вината за раздялата в себе си, че не са слушали, не са подреждали играчките и вещите си и др. Затова най-важния момент е да се обясни на децата, че те не са виновни за раздялата на майка си и баща си.
Необходимо е да се отдели време и поговори с всяко дете поотделно, за да могат да зададат своите въпроси и коментират това, което се случва. След изслушване на тяхната позиция родителите да им припомнят, че имат причини да вземат това решение и децата не могат отново да ги съберат, тъй като обикновено повечето деца са склонни да си фантазират, че майка им и баща им ще бъдат отново заедно.
За децата е от първостепенно значение как разводът ще засегне техния живот и затова родителите трябва да се подготвят да им обяснят какво ще бъде ежедневието им след раздялата /къде ще живеят, кой ще се грижи за тях, кой ще ги води на детска градина и училище, как и кога ще се срещат с родителя, който няма да е с тях, да се посочат конкретните задължения на всеки от родителите и др./

Фанка,
Искам да отбележа, че при деца на такава възраст с един разговор трудно може да се предаде такова съобщение. Трябва да се повтаря и да се провокира някаква реакция, за да могат децата да покажат и изкажат своите усещания. Тази тема не бива да се „затваря“. Нека въпросът за развода да бъде разговор, воден толкова често, колкото внуците Ви имат нужда да обсъждат. Синът Ви и снаха Ви трябва да бъдат подготвени да отговарят на детските въпроси и да повтарят едно и също седмици, дори месеци наред. Да не се притесняват да им кажат, че нямат отговори на всичките им въпроси, но няма да скрият нищо от тях.
Всички деца се справят различно с емоционалните последици от развода на родителите си. При някои се забелязва депресия, други изпитват чувство за вина, гняв или страх, че и другият родител може да си отиде. Често децата не показват болката си и външно изглеждат спокойни, сякаш приемат нещата, но в даден момент тази болка ще излезе на повърхността под някаква форма.
По-малките деца не могат с думи да изкажат своите вълнения и ги демонстрират по различни начини: възможно е да станат агресивни, да не общуват и да не искат да играят с други деца, да имат проблеми със съня, да променят навиците си за хранене и др.
В интерес на децата е родителите да поддържат добри взаимоотношения и да си сътрудничат при изпълнението на родителските си задължения. Не трябва да се очерня и засяга авторитета на никой от брачните партньори, като се използват обидни думи и коментари, защото децата обичат както своята майка, така и своя баща.
И накрая, от това какво и как са казали родителите за своя развод на децата зависи дали ще се приспособят към новата семейна ситуация.
Професионалната помощ от психолог, психотерапевт ще даде възможност на родителите да надмогнат обидата от развода и да направят най-доброто за своите деца.

Използвана литература:
Колман, Пол – „Нека поговорим“, ИК „Кръгозор“, С. 2001
Гинът, Хаим – „Децата и ние“, „Наука и изкуство“, С, 1988
Стаматов, Румен – „Детска психология“, ИК „Хермес“, Пв, 2003

Иванка Филева – експерт психолог

Добави отговор

Назад към