Как да общувам с незрящи?

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Boris
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Юни 05, 2014 11:41 pm
Име: Борис
Фамилия: Стайков
Преподавател: да

Как да общувам с незрящи?

Мнение от Boris » Пет Фев 07, 2014 1:08 pm

Здравейте,
Обръщам се към Вас като специалист. Отскоро имам колега, който е незрящ и се чувствам неловко, тъй като не знам как да се държа и да общувам с него. Искам да му бъда в помощ, но се страхувам да не го обидя по някакъв начин. Много ще съм Ви благодарен, ако ми дадете някакви напътствия.
Поздрави, Борис

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Как да общувам с незрящи?

Мнение от bisolnev » Нед Фев 16, 2014 5:19 pm

Здравейте, Борис!
Основните принципи на общуване с незрящи хора трябва да бъдат на основата на уважение и доброжелателност. Не поставяйте на първо място неговата слепота, а преди всичко качествата му – характер, способности и др. Не забравяйте, че подобно на Вас, той има своите чувства, мисли, задачи, грижи.
Не проявявайте съмнение, неувереност във възможностите на незрящия Ви колега да изпълнява трудовите си задължения, но същевременно му създавайте необходимите условия за тях. Имайте предвид, че за незрящите хора е важно да има строго установен ред на работното място. Старайте се предметите, които често използва Вашия колега в работата си, да се намират на определените места.
На местата, където се придвижва колегата Ви, не трябва да оставяте полуотворени врати. Необходимо е да го информирате за настъпили промени в работната среда – преместени мебели, ремонти и др.
Когато общувате с незрящи не показвайте съжаление, което ги дразни, не бързайте да изказвате съболезнование или сантиментално съчувствие. Отнасяйте се спокойно, проявявайте необходимата загриженост. При представяне на колегата Ви на други хора или обратно – когато го запознавате с някой, е необходимо да направите така, че той да знае в каква посока да се обърне.
По отношение на неговата слепота не проявявайте излишно любопитство. Много незрящи не обичат да разказват за причините за своята слепота или за своите преживявания.
При среща с колегата Ви го поздравете и се представете, а не го питайте дали Ви е познал. В разговор с него не говорете високо, а ясно и спокойно, използвайте речника на зрящите. Избягвайте да използвате обяснения само с мимики и жестове.
В шумно помещение по време на разговор не се отдалечавайте без да предупредите незрящия, защото той може да не забележи, че сте си отишли и да продължи да говори и да се почувства неловко. Съответно го предупредете при завръщането си, иначе ще си мисли, че още Ви няма.
Борис, когато забележите някакъв дефект или погрешно облечени дрехи, нещо във външния вид на колегата Ви, не се притеснявайте да му обърнете внимание и деликатно да му помогнете.
Ако любезното Ви предложение да помогнете бъде отклонено, не се сърдете и дразнете, а помнете, че има незрящи, които предпочитат и могат да се справят самостоятелно.
При съпровождане на незрящ не трябва да го бутате пред себе си. Общото правило е да застанете отдясно или там, където има повече препятствия. Незрящия хваща съпровождащия подръка и върви на половин крачка след него. Като се придържате към това правило ще имате възможност навреме да информирате колегата си за локви и др. препятствия.
Искам да Ви обърна внимание, че съпровождайки възрастен незрящ човек трябва и да го придържате.
При придвижване със сляп не правете подскоци, резки движение, а вървете плавно. Добрият съпровождащ не само гарантира на незрящия неговата безопасност, но играе ролята на неговите „очи“ – той го информира какво се случва наоколо, описва обкръжаващата среда. По този начин намалява психическото напрежение на незрящия, създава възможност да получи нови положителни впечатления.
Когато заедно с Вашия колега влезете в помещение следва да го информирате за намиращите се в него хора.
Ако незрящия колега желае да вземе конкретен предмет, поставете ръката му върху него, а при подаване на някакъв предмет в ръката му трябва да съобщите къде може да го постави по-късно.
Необходимо е винаги да се отзовавате на повикване от страна на незрящия Ви колега. Опитайте се да си изясните дали това е обикновено приветствие или той иска да се обърне към Вас с някаква молба.
Борис, когато помагате на Вашия колега помнете, че всеки незрящ човек е със своята индивидуалност и няма двама души с еднакви потребности, способности и възможности!

Иванка Филева – експерт психолог

Добави отговор

Назад към