Страница 1 от 1

Каква ще бъде съдбата на специалните училища?

Публикувано на: Вто Юли 16, 2013 4:42 pm
от VasilVasilev
Каква ще бъде съдбата на специалните училища с развитието на интегрираното и включващото обучение?

Re: Каква ще бъде съдбата на специалните училища?

Публикувано на: Чет Юли 18, 2013 12:29 pm
от bisolnev
Специалните училища имат повече от 200-годишна история. Досега те винаги са оцелявали на фона на различни предизвикателства, но никога тяхното съществуване не е било поставено на карта, както днес. В условията на интегрираното обучение те имат алтернативата или да го подпомагат, или да бъдат закрити. Най-благоприятното решение е избора на първият. Това означава, че специалните училища трябва основно да се променят, защото са на лице и други предизвикателства. Новите функции на тези институции най-общо се изразяват в следното:
1. Поддръжка на интегрираното и включващо обучение, чрез ресурсно подпомагане, което се изразява в снабдяване с учебници и учебни материали, консултиране и допълнително обучениие на интегрираните ученици.
2. Подготовка на масовите учители да приемат и работят със зрително затруднени деца.
3. Обучение на зрително затруднени деца с множество увреждания.
4. Обучение по домовете на лежащо болни деца.
5. Поддържане на служби за ранно въздействие, което означава обучение на деца от 0 до 6 г. в дома и подготовка на техните родители.
От всичко това е ясно, че специалните училища няма да бъдат закрити, а ще поемат нови функции. Те са мост между детето и обикновеното училище.

Професор В. Радулов