138-та годишнина от гибелта на Христо Ботев

Модератор: bisolnev

Добави отговор
AdrianaZdravkova
Мнения: 34
Регистриран на: Пон Юни 10, 2013 2:32 pm
Име: Adriana
Фамилия: Zdravkova
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

138-та годишнина от гибелта на Христо Ботев

Мнение от AdrianaZdravkova » Пон Юни 02, 2014 9:44 am

България отбелязва днес 138-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.

В 12.00 часа днес в продължение на две минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.
С поднасяне на венци и цветя в Пловдив ще бъде почетен 2-ри юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Организаторите от Община Пловдив информират гражданите, че ритуалът ще се проведе днес в 11.30 часа пред паметника на поета-революционер Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.
Слово ще произнесе Недялко Славов - носител на наградата "Пловдив" в областта на изкуството и културата, раздел "Художествена литература" за 2013 г.
В церемонията ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци.
Ученици от софийски гимназии днес ще четат на глас стихотворения на Христо Ботев на метростанция "Софийски университет Св. Климент Охридски", съобщиха организаторите. Инициативата е на Регионален инспекторат по образованието-София-град и Столичната община.
Снощи президентът Росен Плевневлиев участва във Враца в митинга заря по повод Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България. Държавният глава отбеляза, че водени от родовата памет и дълга към предците ние, българите, всяка година се събираме в подножието на Балкана, за да сведем глава пред поета-революционер и загиналите за Отечеството. "През далечната 1876 г. Христо Ботев пое своя път към безсмъртието- не само да изкачи високия връх, с който и днес измерваме любовта към Родината, но и да се превърне в символ на всички родолюбци, живели и загинали за Отечеството", каза президентът. Той отбеляза, че Ботев е от онова поколение български революционери, които "осъзнават, че физическата свобода на един народ не е достатъчна, че много по-важни са духовната свобода и националното единство, стъпващи на просвещението и стремежа към култура", защото истински свободен може да бъде само просветения ум.

Добави отговор

Назад към