Страница 1 от 1

Тактилен проект на открито

Публикувано на: Сря Окт 09, 2013 10:20 am
от bisolnev
На 12 октомври от 11.00 до 18.00 часа в градината зад Природонаучния музей /срещу Юг енерго/ Центърът за визуално и мултисензорно изкуство, гр.Пловдив ще представи Тактилен артистичен проект „СКРИТИТЕ МОНУМЕНТИ – НЕПРЕЖИВЕНИТЕ ТЕЛА НА ГРАДА“.

8 млади автори от три водещи висши учебни заведения по изкуствата у нас – АМТИИ, гр. Пловдив, Национална Худ. Академия, гр. София и Факултет по изобразително изкуство, гр. Велико Търново, както и култови автори – проф. д-р Петер Цанев и доц. Красимир Добрев - ще представят 12 тактилни произведения, предназначени да бъдат възприемани чрез осезанието.
Фокусът на проекта е върху Тактилността като художествено средство. Ще бъде представена и авангардна скулптурна инсталация на базата на брайловата азбука, на която ще бъдат изписани 12 послания на Майка Тереза, но не в релеф, а в ажур. Ще бъде представена и първата в България мултисензорна инсталация, базирана на аромат и синтезиран звук на ДНК. Произведенията са създадени за зрящи и незрящи. Публиката ще има възможност да участва и съпреживее самите произведения заедно с авторите. Планирали са асистенти, които заедно с авторите ще съдействат на незрящите и зрящи посетители и участници в общата тактилна инсталация.