Tърся съвет

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Joly
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Мар 16, 2020 2:03 pm
Име: Йолина
Фамилия: Петрова
Лице със зрителни увреждания: да

Tърся съвет

Мнение от Joly » Пет Мар 27, 2020 10:25 pm

Ученичка съм в 11-ти клас и имам зрителен проблем. често моите съученици се възползват от това. Най-вече момчетата. Много често ми крият телефона, слагат го на друго място и се забавляват като не мога да го намеря. Какво да правя в тази ситуация?

redaktor
Site Admin
Мнения: 112
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Tърся съвет

Мнение от redaktor » Сря Апр 22, 2020 5:48 pm

Здравей, Йоли!

От написаното от теб не разбрах дали учиш в специализирано училище за зрително затруднени деца, или си на интегрирано обучение в масово училище, но това няма и голямо значение, защото поведението на съучениците ти не е породено от факта дали и те имат или нямат зрително затруднение. Причината не е и в това, че ти самата си със зрително затруднение. Повечето деца и младежи на твоята възраст, а и в по-малките класове, са били обект в даден момент от живота си на подобно отношение и поведение от страна на съучениците и/или приятелите си. Включително и аз самата! Начинът, по който ние ще реагираме на това поведение, отразява характера ни и реакциите ни към конфронтацията като цяло и случаи, в които трябва да защитим себе си; отразява семейната подкрепа и отношенията, които имаме с близките си, отразява опита и социалните умения, които сме натрупали. Не забравяй, че всяко едно препятствие в житейския ни път, колкото и банално да звучи, ни учи на нещо, и от него излизаме по-силни, по-мъдри, по-можещи.
За съжаление човекът като биологична единица носи у себе си вродената склонност да отхвърля различния от него, да го изолира и отблъсква. Обществото, като социална единица, надхвърляща биологичните характеристики, трябва и развива приемането, включването, подпомагането на хората с различни видове увреждания. Нормално е твоите съученици, бидейки на една още младежка възраст, да не са изградили напълно качествата и възприели моралните норми, необходими за включването в социума. Какво можеш да направиш ти в този случай.
Първо, да разбереш, че за съжаление не си единствената, попадаща в тази ситуация. Не съм се натъквала на проучвания, проведени в общността на зрително затруднените деца и ученици в България, но много такива изследвания са проведени в западноевропейските държави. Те показват, че половината от зрително затруднените деца са били обект на подигравки и дори физическо насилие в училище. Дори не е необходимо да имат зрителна диагноза. Изследванията са установили, че дете, което носи очила, е в 35-40% по-голям риск от училищен тормоз.
Първо да изясним както точно означава „училищен тормоз“. Пиша следващите редове с уговорката, че отговаряйки на конкретния ти въпрос, Йоли, в твоята конкретна ситуация, бих желала да дам и малко по-обширна информация за други деца и младежи в подобна на твоята ситуация, които може би четат. Разбира се, ще опиша доста по-сериозни и тъжни обстоятелства от тези, в които ти си поставена, но това не трябва да те притеснява или плаши. Просто винаги е добре да сме подготвени за това, което може да ни се случи на нас, а и това, което може би пък други твои приятели преживяват и изпитват.
Тормозът, бил той в училище или „на улицата“, представлява нежелано, жестоко поведение спрямо друг човек, което се повтаря във времето. Насилниците използват вид сила за нараняване на другите – например физическа сила, популярност, достъп до смущаваща или интимна информация за вас. Насилникът може би също е бил жертва на тормоз в миналото и сега „проектира“ тези епизоди в опит да възвърне чувството си на контрол над околния свят и на себеуважението си – по отрицателен начин, разбира се.
Вербалната агресия – тя е най-често срещаната форма на тормоз и се използва за нараняване, засягане на даден човек, използвайки речта по негативен и нападателен начин. Човек, който използва вербална агресия, може да:
• Дразни
• Нарича с обидни имена/прякори
• Унижава
• Заплашва да те нарани – теб или твои приятели/близки
• Заплашва да отнеме вещите ти
• Отправя неприлични сексуални коментари, намеци, подмятания
• Прави коментари, които те обиждат или нараняват, дори и след като му е казано да престане.
Физическото насилие – то е по-тежък вид тормоз. При него се използва физическа сила, ако някой иска да ти навреди или да те уплаши. Може да включва следните видове поведение:
• Удар или блъскане
• Ритане
• Спъване
• Взимане или счупване на нещо, което е твое
• Дебнене или преследване
• Бутане
• Груби жестове, които целят насмешка или подигравка.
Сексуалното насилие – може да бъде както емоционално, така и физическо, когато твоят пол или сексуалност се използват по начин, който те наранява. Насилникът може да отправя сексуални намеци, да говори за теб по сексуален, груб начин или да те докосва по начин, който те кара да се чувстваш неудобно и недобре. Сексуалното насилие може да приема и онлайн форми. Няколко примера за сексуално насилие:
• Подигравки относно външния ти вид по сексуален начин
• Принуждават те да изпращаш сексуални съобщения на други хора
• Изпращане на твои голи/разголени снимки на други хора
• Сексуални обиди или етикети
• Докосване без твоето съгласие
• Неподходящи сексуални нападки и намеци
• Полово стереотипизиране
• В най-тежките случаи – сексуално нападение или изнасилване.
Кибер насилието – когато някой онлайн те тормози, заплашва, отнася се зле с теб, злепоставя те или те унижава. Това може да включва вербално насилие, унижение чрез споделяне на смущаваща или лична информация за теб с други хора, или дори следене на това, какво правиш онлайн. Този вид поведение е точно толкова нараняващо и жестоко, колкото и ако се извършва или осъществява в реалния живот.
Социалното насилие – включва накърняване репутацията на някого или отношенията му с околните. Социалният насилник може:
• Да разпространява слухове за теб
• Публично да те смущава нарочно
• Казва на останалите да не общуват с теб
• Казва на останалите да не бъдат приятели с теб
• Нарочно да те изолира.
Расистко насилие – несправедливо осъждане на някого според това, какъв е той, което всъщност е незаконно в повечето държави. Повечето хора смятат, че това се отнася само до расата и произхода на човек, но всъщност този вид насилници може да те тормозят заради религията ти, културата ти, расата ти, увреждане или увреждания, семейно положение, сексуалната ти ориентация, или убежденията ти по конкретна тема. Може да се отнасят зле с теб, може да ти се присмиват, или дори физически да те наранят. Този вид насилник може:
• Да те нарича с имена, които се считат за расистки
• Да ти се присмива
• Да те дразни и обижда пред други хора
• Да ти се смее, посочва и прави груби жестове пред вас
• Да те дебне и преследва
• Да отправя заплахи, с които да те нарани.
В следващата публикация по темата ще продължа с някои практически методи за начина, по който възприемаш отношението към теб, което считаш за обидно, заплашително и накърняващо престижа ти.

Вероника Кертикова-Тъпчева

Използвани са източници и материали от:
http://www.tsbvi.edu/winter-2012-items/3639-bully
https://www.stopbullying.gov/bullying/what-is-bullying
https://www.wikihow.com/Deal-with-Bulli ... y-Impaired

redaktor
Site Admin
Мнения: 112
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Tърся съвет

Мнение от redaktor » Нед Апр 26, 2020 7:05 pm

Част 2 Получаване на подкрепа и справяне

1. Използвай утвърдителен език и „Аз“ комуникация. Ако някой вербално те напада, дай ясно да разбере, че това наистина те наранява и притеснява. Може би ще се изкушиш да го подминеш и не му обърнеш внимание, но наистина е важно да се защитиш и да демонстриращ начина, по който се чувстваш. Понякога грубияните даже не осъзнават, че думите им те притесняват. Обясни начина, по който се чувстваш, като използваш „Аз“ комуникацията, ясно заявявайки с какво и защо техните думи те дразнят. Все пак не забравяй, че тази техника може да не заработи при по-сериозни видове тормоз, като например сексуален или физически. Ето примери за някои други, които би могла да кажеш на този, който те тормози:
• "Яна, когато крещиш и ми се подиграваш за очилата, това ме наранява и обижда. Родена съм със зрително увреждане и очилата ми помагат да виждам поне до известна степен. Моля те, престани да се присмиваш на това, което съм.
• "Като ми казваш, че ще ме скъсат на изпитите и ще трябва да повтарям класа, ме тревожиш и изнервяш, Ицо. Учила съм доста упорито и ще се справя. Моля те, спри да ми говориш такива неща.
2. Поговори с някой авторитет. Насилникът иска да те накара да се чувстваш безпомощен и слаб, и може да ти се подиграе, ако заплашиш да кажеш на някой друг за неговите действия. Истината е, че да кажеш на някого за това, което се случва, е начин насилникът да бъде принуден да спре. В училище може да говорите с учител, училищен съветник, психолог, и/или директора. За по-големите младежи – ако сте на работа, може да говорите с прекия си началник, който да намери начин да спре тормоза. С една дума – авторитет, на когото имате доверие, ще предприеме необходимите стъпки, за да спре тормоза и да го предотврати за в бъдеще.
• Ако възрастният, на когото си казала, не ти помогне с прекратяването на тормоза, кажи на някого другиго. Намери някой, който ще те изслуша и ще ти помогне. Не заслужаваш да се отнасят с теб по начин, който те наранява, и има хора, които искат да ти помогнат!
• Ясно обясни какво ти причинява насилникът. Ще се наложи да обясниш вида насилие, което този човек упражнява върху теб или върху някого другиго (напр. физическо насилие, кибер насилие, сексуално насилие, и т.н.). използвай „Аз“ комуникация относно начина, по който се чувстваш, и обясни как ти влияе това насилие.
- Например, ако Лили постоянно те нарича с някакви епитети пред другите деца по време на спортни тренировки, може да кажеш на треньора си: "По време на тренировка Лили ме нарича с груби нарицателни имена, като „кучка“ или „флегма“, и след това се присмива на начина, по който играя заради зрителното си затруднение. Чувствам се заплашена и наранена, когато тя се държи така, а тя продължава да го прави, дори и след като й казах, че това наистина ме ядосва."
3. Стой близо до приятелите си. Насилниците обикновено избягват да притесняват хора, които са подкрепяни от голяма група от приятели. Стой близо до приятелите си, когато е възможно, особено по време на часовете, в които те тормозят. Най-добрата ти приятелка също е добре да се застъпи за теб, ако насилникът започне да те притеснява.
4. Записвай си случаите на тормоз. При теб, Йоли, случаят е по-скоро лек, към среден, но има моменти, в които проявите на тормоз, за съжаление, ескалират. При такива по-сериозни, застрашителни и плашещи случаи, е добре да си записвате кога, къде и кой ви е тормозил. Ако това са били много хора, които са се отнесли зле с вас, напишете имената на всички. Това би била полезна информация, ако решите да споделите проблема с авторитетно лице, на гореща телефонна линия или с полицията. Можете да си записвате тормоза като ползвате компютър и принтирате след това информацията или да записвате чрез дебел маркер и хартия с разчертани редове. Ще дам някои примери за това, как можете да си организирате записванията, ако решите да го правите:
• "19 юли 2017 г., 2:34 часа. Мария ме блъсна към вратата на шкафчето ми в училищния коридор. Започна да ме обижда и да ме нарича с гадни имена, заплаши да ми вземе белия бастун."
• "2 септември, 2017 г. Жоро започна да ми крещи и да ме нарича с разни прозвища по средата на събранието, на което присъстваха всички, и след това заплаши да ме набие заради това, че не знаех отговора на неговия въпрос."
• "23 декември, 2017 г, 12:43 часа. Митко ми открадна кутията с обяда, счупи я и започна да ме дразни, заедно с приятелите си Николета и Свилен. След това започна да се подиграва на това, че съм католичка и каза, че никой в училище не ме харесва.
5. Обади се на гореща линия ако никой не ти помогне или подкрепи, или ако се намираш в непосредствен риск или опасност, гореща линия за защита от насилие може да ти помогне да бъдеш в безопасност и ще ти позволи да получиш подкрепата, която ти е нужна, за да спреш тормоза. Ако се свържеш с гореща линия, не забравяй да споменеш, че имаш зрително увреждане, тъй като това може да повлияе върху начините за спиране и предотвратяване на тормоза.
• Обади се на 112, ако си в риск от нараняване или физическо или сексуално насилие, или ако е било извършено престъпление.
• Обади се на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие 0800 1 86 76, ако си бил/а наранена по друг начин.
• Прилагам и някои други телефони, на които можеш да се обадиш, ако нещата „загрубеят“:
Български червен кръст – Телефони на доверието София – 02/81 64 89
• Ямбол – 046/662 904 - Може да се свържете с телефона на доверието, за да поговорите с някого за проблемите, които Ви заобикалят и начина, по който се чувствате.
Фондация „Анимус“ - Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, преживели насилие – тел. 02 981 76 86
• За населени места от България се избира с код на София – 02
От чужбина: + 359 2 981 76 86
Държавна агенция за закрила на детето; тел. (+ 359) 2 933 90 10; Email: sacp@sacp.government.bg
• Дружество на Психолозите в България (ДПБ); Телефон: 0888 429 730 или 0895 922 421
6. Присъедини се към обществото на зрително затруднените. Много насилници могат да ти се подиграват заради зрителното увреждане. Това може да те накара да се чувстваш отхвърлена, унила, гневна и дори да смъкне самооценката ти. Ако се свържеш с членове на обществото на зрително затруднените хора, това ще ти помогне да разбереш, че и други са били на твоето място, със същото увреждане, че и ти си значима.
7. Ако се налага, обърни се към полицията. Ако този, който те тормози, започне да прекалява с грубостта си, може да се наложи да се обърнеш към полицията, за да се спре тормоза. Полицейският служител ще потърси лицето, за да говори с него и да реши дали е необходимо да се повдигнат обвинения срещу него. Когато разказваш на полицая за насилника, ясно обясни какво върши спрямо теб и от колко време продължава това. Тази информация е важна за полицията, за да проследи нещата в развитие и да може да определи как да се справи със ситуацията – дали взетите от нея мерки ще дадат резултат или ще се наложи взимането на по-сериозни такива.
8. Поговори с някого, който ще те изслуша. Тормозът може да те накара да се чувстваш потисната, тъжна, емоционално изморена. Вероятно ще се отнасяш негативно към случващото се около теб, ще загубиш самоуважението си. Успокоително ще ти подейства, ако говориш с хората около теб за начина, по който се чувстваш, защото така ще изкараш навън напрежението, което поведението на насилника поражда у теб, ще споделиш начина, по който ти влияе това. Ролята на добрия слушател не е да те съветва наставлява какво трябва да е поведението ти спрямо насилника, а да те утеши и подкрепи.
9. Присъедини се към клубове и групи. Помисли как да с включиш в клубове, общества или групи, които насърчават хобитата си, интересите ти, целите ти, и в които членуват и други зрително затруднени лица. Клубовете и групите могат да поддържат висока самооценката ти и да ти попречат да потънеш в нараняващите постъпки на насилника.
10. Придържай се към хора, които те приемат. Насилниците могат да те накарат да се чувстваш сякаш никой не те харесва и сякаш целият свят те мрази. Истината е, че на света съществуват много добри хора, които искат да те приемат такава, каквато си и искат да бъдат приятели с теб. Поддържай контакти с хора, които те подкрепят и се отзовават, когато имаш нужда от повдигане на духа, така че да не се чувстваш съкрушена от действията на тези, които се опитват да те тормозят.
Надявам се да съм ти била поне малко полезна, ще продължа с някои практически съвети и в следваща публикация.

Вероника Кертикова-Тъпчева

redaktor
Site Admin
Мнения: 112
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Tърся съвет

Мнение от redaktor » Чет Май 21, 2020 7:46 am

Част 3 Избягване на този, който те тормози
1. Избягвай физически насилника. Измисли план или маршрут, чрез който да избягваш физическото присъствие на насилника. Чрез отбягването му той няма да може да те нарани и ти ще се чувстваш спокойна и в безопасност. Ето и някои примери за неговото избягване:
• За по-големите ученици, които работят през летните ваканции, или са току-що завършили и са намерили работа: можете да помолите прекия си началник дали можете да работите в друго помещение, за да избегнете съприкосновенията с насилника.
В училище може би ще е по-разумно да си изядеш обяда навън, на някоя пейка, отколкото в стола, ако насилникът те притеснява.
2. Ако е възможно, игнорирай насилника. Ако е възможно, постарай се с всички сили да игнорираш насилника, особено ако е с вербални или кибер прояви. Те обикновено искат реакция от теб, и ако им отговориш със сарказъм, гняв, тъга или ирония, те ще получат реакцията, която търсят. В крайна сметка, ще загубят интерес и ще спрат да те притесняват. Опитай се да се абстрахираш от обидните им думи и се занимавай с нещо, което обичаш, когато насилникът го няма, като да прекарваш време с приятелите си, да се отдадеш на любимото си хоби, или да вземеш топъл душ.
• Ако си подложен на кибер тормоз, игнорирай всички съобщения от страна на тормозещия те. Колкото и лъжливи и нараняващи да са те, ако им отговориш, това ще даде на извършителя реакцията, която търси.
3. Не оставай сама. Опитай се да стоиш около други хора, като възрастни, или твои връстници, за да попречиш на насилника да те притеснява. Обикновено той не би се опитал да те нарани, ако наоколо има други авторитетни лица, или ако си с голяма група хора.
4. Поддържай сигурна информацията за профила ти в социалните медии. Използвай сигурна парола за всеки сайт, който използваш и избягвай да споделяш лична информация или снимки в обществени уебсайтове.
5. Блокирай всички профили на насилника в социалните медии. Избягвай всякакви взаимодействия с насилника като блокираш всичките му профили в социалните медии. Трябва да се държиш колкото може повече настрани от тях, така че най-добре е да го блокираш и не му обръщаш внимание като средство да избегнеш нежеланото поведение от негова страна.
• Ако те нападат и преследват онлайн, може би е по-добре първо да докладваш поведението им, преди да ги блокираш. По този начин администраторът на сайта/медията/платформата може да овладее ситуацията и да провери онлайн дейността на натрапника/насилника, вкл. и да провери съобщенията му до теб.
6. Като последно средство – просто прекрати ситуацията. Ако насилникът не е спрял въпреки и след всичките ти опити да прекратиш тази неприятна ситуация, може би е време просто да я напуснеш. Може да се наложи да се отпишеш от часовете по пиано или да се преместиш в друго училище или на друга работа. Избери си ново място, отдалечено от насилника, и започни на чисто там. Не приемай това като личен провал, че не можеш да се справиш с проблемите – напротив, направила си предостатъчно, но понякога просто се налага „по-умният да отстъпи“ . Не забравяй, че с всичките си действия, предприети досега, ти си утвърдила себе си като силна личност, която умее да премисля нещата, да се защитава и да отстоява себе си, и да прецени в кои ситуации какви мерки са подходящи. Опитът учи!

Още няколко съвета:
• ако те тормозят онлайн, записвай какво се е случило чрез правене на „скрийншотове“, или снимки на екрана, на който се визуализират съобщенията, като след това ги покажи на възрастен, който може да вземе отношение и да ти помогне.
• ако те тормозят онлайн и отсрещният човек те заплаши с физическа саморазправа, веднага се свържи с полицията и докладвай заканите му.
• не забравяй: това, че някой те тормози, никога не е по твоя вина и не си направила нищо, с което да заслужиш подобно отношение и поведение. Това, което заслужаваш, е да се отнасят с теб честно и с уважение, и заслужаваш подкрепа в случаите, в които имаш нужда от помощ и/или съвет.

Надявам се, че си открила отговорите, които търсеше, и разбира се – подкрепата, която заслужаваш, Йоли. Ако има нещо, което е останало неизяснено, ако има каквато и да е тема, за която би искала да се консултираш – не се колебай, пиши!

Успех в отношенията със съучениците ти и помни – винаги ще има хора, които няма да те харесват, важното е да се концентрираме върху другите!

Поздрави,
Вероника Кертикова-Тъпчева

Добави отговор

Назад към