Страница 1 от 1

Как да уча детето си на цветовете?

Публикувано на: Съб Фев 15, 2014 7:31 pm
от serdika41
Здравейте! Аз съм сляпа жена с дете на 6 години. Детето също е със зрителни увреждания и засега не посещава специализирано заведение. Искам да попитам за лесни и достъпни начини да науча детето си на цеетове (какво представляват отделните цветове?).

Re: Как да уча детето си на цветовете?

Публикувано на: Чет Мар 27, 2014 12:05 pm
от stefka
Разбирам вашата тревога и се надявам с моите съвети да ви бъда полезна.
Наистина е много трудно да се обяснят цветовете на незрящ човек, когато е сляпороден. От въпроса ви разбрах, че и вие самата сте незряща, но ако не сте сляпородена, вероятно имате спомени за основните цветове. Ако и вие нямате представа, тогава трябва да се обърнете към зрящ специалист, който ще намери правилния подход, за да помогне в тази ситуация. Ако обаче вие имате спомени за цветовете, тогава можете да използвате такива сравнения, каквито са познати на вашето дете, като топло, студено, гладко, грапаво и други подобни.
Спомням си, когато преди години четох книгата на Короленко „слепият музикант“, там чичото на сляпото дете се опитваше да създаде представи за цветовете у него чрез музикалните тонове, като ниските бяха символ на тъмните, а високите – на светлите. За съжаление, никога не може да се направи сравнение дали представата, която се създава е приблизително вярна, но все пак можем да се надяваме, че се е създала такава.
Друго, с което може да се помогне на сляпороден незрящ човек е да се изгради у него знание за хармония и дисхармония на цветовете. Така незрящият човек ще знае как да съчетава цветовете на облеклото си, на обзавеждането в дома си и т.н. в живота.
Ако имате други въпроси, не се колебайте да ги задавате.