Нови предизвикателства пред обучението по Брайл за възрастни

Модератор: bisolnev

Добави отговор
s.zaykov
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Юни 29, 2018 3:22 pm
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Нови предизвикателства пред обучението по Брайл за възрастни

Мнение от s.zaykov » Пон Юли 09, 2018 8:06 pm

Нещо като въведение.
Тази година се навършват 207 години от раждането на Луи Брайл и 191 години от неговото гениално откритие. Почти 200 години вече хората без зрение могат самостоятелно да пишат и четат. Векове наред са изминали преди това в търсене на подходящия начин за ограмотяването им. И до днес е запазен апаратът на Клайн, който дава възможност за писане и четене с изработените матрици на буквите и техните релефни изображения. Това обаче се оказва един твърде бавен и непродуктивен метод. След него италианецът Лана и французинът Шарл Барбие правят опити за създаване на релефно-точково писмо, но гениалното откритие на Луи Брайл остава ненадминато.
Дълги години само брайловата грамотност е била възможност за комуникация на слепите и чрез нея те са имали макар и ограничен достъп до информация. Затова то е ценено изключително много. За да се разшири притокът на информация, в началото на миналия век, започва преписването на книги на брайл. Времето, когато брайловите книги бяха само в един екземпляр продължава до 90-те години на миналия век. Дотогава информацията чрез брайл се допълва и от списанията, които издава Съюза на слепите. Благодарение на създадената през 60-те години печатница се отпечатва незначителна като разновидност и брой екземпляри справочна, поетична и детска литература.

Отливът от брайловото писмо…
С развитието на новите технологии достъпът до информация се разширява и започва отлива от брайловото четене и писане.
Говорящата книга дава възможност за по-бърз и лесен достъп до художествената литература и така брайловата книга отстъпва. Много по-приятно е, когато работиш нещо в къщи, да слушаш роман с увлекателно съдържание или пък говорещи списания. Хората без зрение започват да заместват брайловата плоча и шилото с диктофоните. Електронните книги и интернет са още по-привлекателни и удобни. Желаещите да учат брайл постепенно намаляват и така от групово, то става индивидуално обучение.

Ползите от БРАЙЛОВАТА ГРАМОТНОСТ!!!
Както се разбира от заглавието на моето изложение, моята цел не е да проследявам историята на брайловото писмо, нито да определям значението на брайловата книга и въпреки, че читателите на брайловата литература не са много, защото тя в значителен мащаб е изместена от говорящата книга и възможностите, които дават съвременните информационни технологии, брайловото писмо си остава все така жизнено необходимо за мнозинството от хората без зрение. За тях то означава пълноценен и осмислен живот, означава по-голяма самостоятелност и независимост в основни жизнени сфери – образование, ориентиране и мобилност, общуване, бит и игрова дейност.
Като човек, активно ползващ брайл и преподавател по брайл, искам да се спра на ползите от брайловото писмо. Хората, които са свикнали да пишат и четат по този начин, не могат да се откажат да го ползват независимо от новите информационни технологии. Особено ценен помощник е то за незрящите, които живеят сами или без виждащ човек в семейството.
Със самозалепващите етикети, могат да се надписват толкова много неща – бурканчетата с подправки, бурканите с консерви за зимата, боите за обувки, червилата, дезодорантите, лаковете за нокти, книгите от домашната библиотека, компактдискове и всичко, което е необходимо. Могат да се сортират документите в класьори, разпределени в джобове с брайлови бележки в тях.
С помощта на брайловото писмо могат да се записват готварски рецепти, модели за ръчно плетиво, телефони и адреси, да се водят бележки и кореспонденция с приятели. Вярно е, че вече всичко това може да се прави с компютрите, таблетите и смартфоните, но едното в никакъв случай не замества другото, а само се допълват.
Убедена съм, че и картоиграчите също са дълбоко признателни на 16-годишния френски юноша. Не трябва да пренебрегваме също помощта, която получаваме чрез брайловите надписи на опаковките на лекарствата. Това неоспоримо ни дава самостоятелност и още една причина да учим брайл.
В много обществени сгради в чужбина, а вече и в някои у нас намираме брайлови надписи в асансьорите. Така незрящият човек може самостоятелно да натисне необходимия бутон. Тези, които предпочитат да почиват в съюзната база в Шипково и владеещите брайл са улеснени с брайловите надписи и там при ползването на асансьора. От няколко месеца и УКАЗАТЕЛНИТЕ брайлови надписи НА БЪЛГАРСКИ И АНГЛИЙСКИ ЕЗИК в обновената софийска железопътна гара несъмнено подпомагат невиждащите брайлово грамотни пътници.
Разнообразна и актуална информация получаваме от брайловия периодичен печат.
Моята задача, обаче не е да правя анализ на брайловите списания.
В живота на слепите брайловата книга заема определено място и не може да бъде изместена от алтернативните възможности за четене на книги, защото няма по-приятно нещо, от това да вземеш желаната книга в ръце и да се насладиш на пълноценното възприятие от четенето. При четенето на брайл участват повече анализатори. Лесно може да се направи бърз преглед на текста, да се варира напред и назад по него и да се продължи четенето. Ползите от владеенето на брайл могат да се допълнят не на последно място и в професията на коректорите и редакторите. В тяхната работа незаменим помощник са брайловите дисплеи независимо от високата им цена, която ги прави по-малко достъпни. Чрез тях коректорът получава пълна информация за текста и това спомага за по-голяма прецизност в работата му.
Вярвам, че всички, които ползват пълноценно брайловото писмо и брайловата книга не са изоставили брайловата плоча и шило.

КАКВО ОЩЕ ДА ОЧАКВАМЕ?
Аз мисля, че не е далече времето, когато ще се появят брайлови надписи на още много места. Виждала съм такива, подпомагащи управлението на банкоматите. Очаквам да се появят такива и на пакетираните стоки, на табелите по вратите в обществените сгради и на още много места. Очакваме скоро да се появят по спирките в Пловдив автоматите за закупуване на билети, които също ще имат брайлови табелки.
Брайловото писмо е гениално откритие. То дава пълноценна грамотност и служи за самостоятелността на незрящите като пълноправни граждани. Ние сме тези, които трябва да настояваме за приемане на брайловата азбука като равностойна на азбуката на хората с нормално зрение и така няма да се чувстваме дискриминирани.
Новите технологии разширяват възможностите за подобряване достъпността на слепите до стоки и обществени места и улесняват по-широкото въвеждане на брайлови надписи. Всичко това предизвиква отново необходимост от изучаване на брайл. След прекъсване от десетина години в НЦРС, тази година отново имахме група за брайлова грамотност. Изнесените дотук факти подкрепят тезата, че брайловата грамотност е истинската грамотност за слепите и не може да бъде заменена по никакъв начин.

Стефка Стойчева

Добави отговор

Назад към