Страница 1 от 1

Скенер

Публикувано на: Сря Мар 25, 2020 11:00 pm
от svetla
Искам да си закупя скенер. Какъв скенер ще ми препоръчате?

Re: Скенер

Публикувано на: Пет Апр 10, 2020 9:01 pm
от redaktor
Здравейте Светла,

Зная колко полезен е скенерът в живота на незрящите. Аз няма да разяснявам основно функциите на скенерите и методите на тяхната работа, но все пак ще дам някои факти.
1. Скенерът (или сканер) е периферно устройство, което въвежда определен вид графична информация в компютър.
Скенерът служи за заснемане (представяне в цифров вид) на документ или изображение, който след това да бъде използван в компютрите.
В резултат на работата на скенера се получават файлове със заснеманите обекти – фотографски снимки, документи или реални тримерни обекти.
Основният принцип на скенера е подобен на системата на факса, като и двата апарата интегрират предавател и приемник в едно устройство. Факс апаратът обаче (понеже предназначението му е да предава и приема изображения) осъществява връзка с друг факс апарат на друго място, като единият предава, а другият приема изображението.
2. Видове скенери
2.1. Ръчни
2.2. Барабанни
2.3. Плоските (настолни) скенери
2.4. Триизмерни (3D) скенери
2.5. Комбинирани
На пазара съществуват различни марки скенери. Едни от най-добрите за сканиране на текст се смятат Хюлет Пакард (Hewlett-Packard Company (HP). Те сканират текста като снимка, но разпознаването като текст става чрез допълнителна програма. Това е АббиФайнРидър. Напоследък сред слепите много се търси камерата Пърл, която снима текста и чрез програмата Опън Бук моментално го разпознава, а говорящата програма, го прочита. Скоро приключи кампанията на Агенцията за социално подпомагане за снабдяване с технически средства и 51 човека от незрящите ще бъдат снабдени с такива камери и съответния софтуер за тях. Ти вероятно не си разбрала за това и съответно не си кандидатствала.
Ако имаш допълнителни въпроси, не се притеснявай да ги задаваш. Ще ти разясня всичко, което те интересува.

Стефка Стойчева