Страница 1 от 1

Четивна техника

Публикувано на: Пон Авг 25, 2014 12:30 am
от muki771222
Здравейте, искам да ви попитам дали бихте ми обяснили техниката за четене и какво да направя, за да ускоря четенето. Искам да чета по-бързо.
Благодаря ви предварително.

Re: Четивна техника

Публикувано на: Чет Сеп 11, 2014 12:30 pm
от stefka
Здравейте,

За да се постигне подобряване на четивната техника и ускоряване на четенето е необходимо да се следват правилата за четене.

Първо и много важно правило е да се включат в четенето и двете ръце. Обикновено при начинаещите брайлисти е по-добро осезанието на едната ръка и те се задоволяват с това. Ако учителят не е настоятелен и те не са амбициозни да се научат да четат бързо, нещата си остават така. Ако учителят и ученикът обаче работят в синхрон за по-добра четивна техника, тогава тренират двете ръце докато осезанието и на двете ръце се уеднакви.

За добра четивна техника от голямо значение е и правилната постановка на пръстите. Двете ръце се поставят на реда една додруга като правят колибка. Главното четене става с възглавничките на показалците, а другите пръсти следят реда. Когато стигнат до края, лявата ръка се връща в междуредието и намира следващия ред, а дясната отива до нея и двете заедно продължават четенето.

С течение на времето се подобрява осезанието и на другите пръсти и така периметърът на четивните пръсти се разширява. Това също допринася за по-голяма бързина.

Добър ефект оказва и упражняване на четивна техника без старание да се разпознава конкретния текст. Самото плъзгане по точките дава положителен резултат.

Успех!