Подготовка за интервю с работодател

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Cveti
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Мар 27, 2019 2:30 pm
Име: Цвета
Фамилия: Стоичкова
Лице със зрителни увреждания: да

Подготовка за интервю с работодател

Мнение от Cveti » Пон Май 13, 2019 2:32 pm

Здравейте,
Предстои ми интервю за работа и искам да се подготвя добре за него. Знам, че много е писано на тази тема, но бихте ли конкретизирали кои са най-важните моменти от подготовката?

Cveti
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Мар 27, 2019 2:30 pm
Име: Цвета
Фамилия: Стоичкова
Лице със зрителни увреждания: да

Re: Подготовка за интервю с работодател

Мнение от Cveti » Вто Май 14, 2019 2:55 pm

Здравейте, Цвети!
Наистина, много е писано и говорено на тази тема, но за всеки кандидат за работа явяването на интервю е свързано с вълнение. Така че напълно уместно е да се обърнете към нас. Най-общо казано въпросът може да бъде разделен на три части: подготовка за интервю, самото интервю, реакция след интервюто. Първото, което трябва да направите обаче е още веднъж да си отговорите на въпроса ИСКАТЕ ЛИ и МОЖЕТЕ ЛИ да извършвате тази работа. И докато втората част на въпроса поне в началото крие доста неизвестни, то мотивацията, желанието да правите онова, за което кандидатствате, е категорично определящо.
И тъй - подготовка за интервюто. (Предполага се, че вече сте преминали през етапа на "сиви"-то и мотивацинното писмо.) Ако сте напълно незряща, ще имате нужда от помощта на вашите виждащи приятели и роднини, чието мнение уважавате. Не се притеснявайте да ги попитате няколко дни преди самото интервю трябва ли да посетите фризьорски салон и/или козметик. Споделете как смятате да бъдете облечени и проверете в какво състояние са предпочетените дрехи и обувки. В никакъв случай не наблягайте на екстравагантни облекла и прически. Въздържайте се от прекалено силни и натрапчиви парфюми, червила и гримове. Важно е да имате спретнат и свеж вид, затова избягвайте късното лягане поне вечерта преди интервюто.
Външният вид е само един от етапите на подготовката. Не по-малко важно е впечатлението, което ще направите в първите няколко минути на срещата. Знаете, че при запознанство хората обикновено се здрависват, затова не забравяйте да подадете ръка, дори да не сте сигурна, че човекът срещу вас е направил същото. При разговор обикновено гледаме събеседника си в очите, така че дръжте главата си изправена и насочена към говорещия. (Ако ще се чувствате по-добре, можете да използвате тъмни очила -във вашия случай те няма да се приемат като израз на неуважение.)
Подгответе се и за самото интервю. Колкото и да са различни в детайлите, подобни срещи си приличат по целите, които предварително са си поставили двете страни. Работодателят иска да разбере за вас няколко основни неща: Защо сте тук? Можете ли да бъдете полезна на фирмата и с какво? Какъв човек сте? Какво ви отличава от другите кандидати? Какво заплащане очаквате? След като работодателите се интересуват главно от тези пет момента, това означава, че вие трябва предварително да подготвите основната информация, която да включвате в отоговорите си. Те трябва да бъдат ПОЗИТИВНИ - избягвайте всички изречения, които започват с "не". Те трябва да внушават компетентност и себеуважение - естествено е, че сте потърсили информация за фирмата, в която кандидатствате и смятате, че можете да се справите с предлаганата работа. Те трябва да са изчистени от шаблони и кухи фрази като "Обичам предизвикателствата", "Мога да работя с всякакви хора" и т.н. Особено деликатен и въпросът с очакваното заплащане. Дайте да се разбере, че сте наясно със заплащането в сферата, в която искате да работите, но НЕ НАЗОВАВАЙТЕ конкретно число. По-добре използвайте изрази като: "В рамките на..." "В границите от... до...", "В съответствие с доброто име и политиката на фирмата..." Още два много важни съвета: не повдигайте първи въпроса за заплащането, оставете работодателят да стори това. Ако се забави, изчакайте. Той не е забравил, може би просто ви провокира. Вторият съвет: не издавайте каква е била заплатата ви на предишното работно място. Можете съвсем спокойно да кажете, че според вас не би било съвсем коректно да го сторите. А най-голямата грешка, която в никакъв случаой не бива да допускате е да започнете да критикувате бившите си началници и колеги. И едно последно напомняне - не пропускайте да вземете със себе си копия на автобиографията си, на дипломи за образование и завършени курсове, както и препоръки от предишни работодатели, ако разполагате с такива.
Втора част - самото интервю. Трудовият посредник (ако предвидливо сте си намерили такъв) вече е направил онова, което трябва да сторят и нормално виждащите кандидати: решил е кой ще е най-подходящият път до фирмата, колко време преди това да се срещнете и къде, за да бъдете на уреченото място поне 5-10 минути по-рано. В началото сигурно ще почувствате известно смущение и неудобство от страна на събеседника ви. Разбира се, той знае, че сте със зрителни проблеми, но сега вече и го вижда. Спомнете си колко пъти сте се справяла с трудни ситуации и се постарайте да не задълбочавате това смущение! Не се вкопчвайте като удавник за сламка в услужливата ръка на водача ви, не бързайте веднага да добиете тактилна представа за точните размери на масата, стола, чашата с вода, която сигурно ще ви предложат. Отговаряйте сопокойно, не прекалено кратко, но не и твърде обстоятелствено на въпросите. Не е забранено да се усмихвате и шегувате, но да употребявате жаргонни и нецензурни думи - да! Бъдете максимално искрена, уверена и приветлива. Тъй като на хората със зрителни увреждания понякога са присъщи различни неволни движения, напомнящи тикове, старайте се да следите езика на тялото си и да не допускате признаци на нервност или притеснение. Освен всичко останало, потенциалният ви бъдещ работодател със сигурност би искал да разбере дали ще можете да се впишете в колектива, да се сработите с колегите. Внушете му, че освен със зрителните си проблеми вие не сте с нищо по-различна от останалите. Всякакви предишни постижения и успехи в трудовия ви опит биха могли да бъдат споменати и дори изтъкнати, но внимателно, без излишно преекспониране. В края на интервюто най-вероятно ще ви бъде предложено да зададате въпроси. Не се отказвайте от това предложение, защото така още веднъж бихте могли да покажате своята заинтересованост. Можете да попитате например как обикновено преминава един работен ден за служител на вашата длъжност, съществуват ли във фирмата форми и програми за обучение и квалификация на персонала, кога най-късно бихте могли да очаквате отговор и може ли вие да се обадите след тази дата, в случай, че не са се свързали с вас... Когато стане ясно, че интервюто е приключило, не забравяйте да благодарите за проявеното внимание.
Трета част - след интервюто. Проява не само на добър тон, но и тактически много правилно е още на следващия ден да изпратите кратък мейл до работодателя. В него можете да потвърдите интереса си към обявеното работно място (който нищо чудно да се е повишил след събеседването), да споменете отново силните си страни и демонстрирате увереност, че можете да се справите с работата. Както и още веднъж да изкажете благодарност за отделеното време и внимание. Въпрос на коректност от ваша страна е да не поемате други трудови ангажименти, преди да е изтекъл срокът за отговор. Ако дотогава не са ви се обадили, не е грешка да позвъните вие и да се поинтересувате има ли избран кандидат за обявената длъжност.
Цвети, смятам, че написаното ще ви бъде от полза при подготовката за интервю. Прочете го внимателно, защото въпреки всевъзможните изненади и неочаквани обрати в живота, тези редове са изпитани и проверени от времето. Най-искрено ви желая успех!
Светослав Николов
трудов посредник

Добави отговор

Назад към