Започване на собствен бизнес

Модератор: bisolnev

Добави отговор
monika_24
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Фев 12, 2020 3:14 pm
Име: Monika
Фамилия: Vasileva

Започване на собствен бизнес

Мнение от monika_24 » Чет Фев 13, 2020 9:25 am

Здравейте, обмислям от известно време да започна мой бизнес, в който евентуално да наема помещение под наем и да извършвам масажни услуги на клиенти. Бихте ли ме ориентирали какви мерки от държавата мога да използвам, за да подпомогна тази идея и реализирането и. Благодаря.

redaktor
Site Admin
Мнения: 136
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Започване на собствен бизнес

Мнение от redaktor » Съб Фев 15, 2020 6:00 pm

Идеята ви е много добра! Масажистите в България са най-добре реализираните професионалисти от средите на хората с увредено зрение. Към това трябва да се добави, че държавата, най-вече чрез Агенцията за хората с увреждания, може да оказва и оказва значима помощ на тези, които имат възможността, квалификацията, желанието и разбира се, отговорността и упоритостта да започнат свой самостоятелен бизнес.
Чрез Агенцията можете да получите първоначално финансиране, безвъзмездна държавна помощ в размер до 20 000 лв., с които да оборудвате масажен кабинет и за известно време да плащате наема и консумативите му.
При успешна реализация на начинанието могат да се получават и други преференции, като напр. освобождаване от корпоративния данък върху печалбата, както и възстановяване, разбира се, при определени условия и ограничения на 30% от внесените в бюджета суми за ДОО.
В конкретния случай обаче, ако вие наистина имате сериозни намерения да стартирате свой собствен масажен кабинет, ще трябва да реагирате максимално бързо.
Защо? Защото процедурата за набиране на предложения за финансиране на проекти за започване на собствена стопанска дейност на лица с увреждания се реализира веднъж годишно и за настоящата година вече е открита и не остава много време до крайния срок за внасяне на проектните предложения.
Необходимата пълна информация, както и методиката и формуляра за кандидатстване можете да намерите на сайта на Агенцията на хората с увреждания. След като влезете в сайта трябва да отворите секция „Агенцията“ и там да активирате линка „Новини“ Като трета или четвърта новина ще видите съобщение с дата 14.01.2020 г. за заповед на директора на АХУ, с която се обявява стартирането точно на интересуващата ви процедура.
Казвам, че трябва да се бърза, защото крайният срок за набиране на проектни предложения по процедурата е 28.02.2020 г. Времето съвсем не е много, но при усърдна работа и добра организация бихте могли успешно да разработите едно добро проектно предложение.
Лошото в случая е това, че тези процедури се отварят само веднъж в годината и ако не успеете сега, ще трябва да чакате до началото на следващата година.
Ако имате други въпроси с удоволствие ще съм на ваше разположение!

Ира Антонова- Гроздева
Експерт Пазар на труда

monika_24
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Фев 12, 2020 3:14 pm
Име: Monika
Фамилия: Vasileva

Re: Започване на собствен бизнес

Мнение от monika_24 » Пон Фев 17, 2020 9:17 am

Благодаря за отговорите.
Друга възможност освен даваната от Агенцията за хората с увреждания няма ли - в момента, или пък по принцип? Не бих могла да се организирам до края на февруари да напиша проект, ще ми трябва повече време и ще го оставя за догодина. но междувремено пък бих искала да правя нещо по въпроса.

redaktor
Site Admin
Мнения: 136
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Започване на собствен бизнес

Мнение от redaktor » Нед Фев 23, 2020 7:13 pm

За съжаление сте напълно права, че за оставащото време до края на февруари е меко казано много трудно да се подготви достатъчно добър, обоснован и добре изчислен проект за започване на собствена стопанска дейност. Лошото в случая е това, че в Агенцията за хората с увреждания тази процедура се отваря само веднъж в годината, така че следващата възможност ще се появи едва в началото на следващата 2021 г.
Това е най-чистата и действително най-точно ориентираната към потребностите на хората с увреждания процедура за подпомагане. Подпомагане на тези, които са решили да поемат риска и отговорността да развиват самостоятелен собствен бизнес
Има и други възможности, но всички те са приложими само към един вече стартирал, та бил той и в съвсем начален стадий бизнес проект.
Така например през месец март се очаква да се отворят процедури за оборудване и обзавеждане на работно място. Но те са приложими само към случаи, в които даден човек с увреждания вече е нает на работа и неговият работодател иска да ползва средства от АХУ, за да му създаде по-добри условия за неговата професионална реализация.
За сега, всяка година през лятото към Агенцията по заетостта се отваря процедура за назначаване на работа на хора с увреждания при условията на 24 - месечно покриване от страна на държавата на разходите за заплати и осигуровки. В този случай обаче отново става дума за действащо предприятие, което може да поиска да привлече в състава си човек от нашата социална група.
Както казах има и други възможности, които се отнасят вече за действащи фирми, от които вие поне към момента не бихте могли да се възползвате.
Какво бих препоръчала:
Ако в момента все пак работите някъде и имате възможност да продължите да работите там, то би било добре да се възползвате от тази възможност и така да изчакате до следващото отваряне на процедурата за започване на самостоятелна стопанска дейност към АХУ.
Ако не работите, а имате квалификация като масажист, бих ви препоръчала в домашни условия да си пригодите помещение, което може да ви служи като масажен кабинет и да започнете да практикувате в средите на ваши близки и познати. Също така можете да започнете да практикувате и с посещения по техните домове.
Честно казано от тази работа не можете да очаквате сериозни доходи, нещо повече - бих ви посъветвала и да не си поставяте това като основна цел.
Ползата от такъв вид реализация е нещо друго и все пак е наистина почти двойна: от една страна, вместо стоейки си без работа вкъщи постепенно, но сигурно да се деквалифицирате, вие ще продължите да поддържате и дори да повишавате своята професионална квалификация. На второ място работата с клиенти, макар и от средите на „своите“, ще ви създаде някакво име и репутация, така че когато успеете наистина да стартирате своя самостоятелен бизнес, вече ще имате зад гърба си и опит и някаква степен на рекламираност на вашата дейност.
Разбирам, че това в голяма степен е палиативен вариант, но ако нямате никакво друго професионално занимание, защо пък да не опитате? В крайна сметка нещото е по-добро от нищото.

Ира Антонова-Гроздева
Трудов консултант

Добави отговор

Назад към