Diabet i koronavirus

Модератор: bisolnev

Добави отговор
monika_24
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Фев 12, 2020 3:14 pm
Име: Monika
Фамилия: Vasileva

Diabet i koronavirus

Мнение от monika_24 » Вто Мар 17, 2020 9:54 am

zdravite, bolna s diabet sam, moje li da kajete dali sam zastra6ena ot noviqt virus

redaktor
Site Admin
Мнения: 136
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Diabet i koronavirus

Мнение от redaktor » Пет Мар 20, 2020 9:53 pm

Разбираемо е лицата със зрителни затруднения, страдащи от диабет като съпътстващо заболяване, да са още по-притеснени от разразяващата се пандемия от COVID-19. Както знаете, коварното на заболяването е неговата висока вирулентност, т.е. степен на заразяване, от „тихия“ период, в който може да сте носители на вируса, без да проявявате симптоматика и съответно без да сте наясно за този факт, без да взимате предпазни мерки за предпазване на околните, и от дългия период на възстановяване, който може да се проточи до месец и повече. Всички тези фактори го превръщат в нещо, по-опасно от грип и стандартен вирус. Хората с хронични заболявания са особено уязвими, при тях се очаква ефектът на вируса да е по-съществен и възстановяването – по-продължително и трудно. Обикновено се твърди, че диабетът е рисков фактор за най-лошия изход. Разбираемо е, че това плаши още повече лицата, страдащи от заболяването. Какво знаем за заразените с COVID-19, болни и от диабет.

Няма еднозначни отговори
Литературата е донякъде противоречива, а не се извършват рандомизирани контролирани проучвания в тази област. Като цяло източниците показват, че инфекциите при диабетиците са донякъде по-често срещани, отколкото при хората, които не страдат от диабет, а изходът често може да е по-лош. Също така знаем, че когато си болен, може да ти е по-трудно да контролираш диабета си.
Самият факт, че си болен може да повиши инсулиновата резистентност и нивата на кръвната захар. Ако пациентът повръща и не може да задържи храна и течности, това може да доведе до спад на нивата на кръвната захар и до различни проблеми в контрола на диабета. Когато става въпрос за инфекции при диабетиците, стремежът е както да предотвратим инфекциите, така и, очевидно, да се помогне на диабетиците, ако срещат проблеми с гликемичния контрол, когато се заразят.
На много въпроси няма отговор. Не е ясно все още дали има разлики в броя на заразените между хората с диабет тип 1 или тип 2 например, или пък дали пациентите с гликиран хемоглобин (А1с) < 7% прекарват инфекцията по-леко или по-тежко от пациентите с А1с 10%.
Информацията за COVID-19, с която разполагаме, показва, че съпътстващите заболявания като сърдечно-съдови и белодробни влошават прогнозата. Това, което не е изяснено все още, е какъв е рискът при здрав, млад човек без съпътстващи заболявания и с добре контролиран диабет.

Как да се подготвите за COVID-19
Лицата със зрителни затруднения трябва да се подготвят да контролират диабета си в случай на разболяване. Освен онова, което всички сме чували за социалното дистанциране, миенето на ръцете и всички мерки, които трябва да спазваме, диабетиците трябва да се погрижат да разполагат с колкото може по-големи количества от медикаментите си.
Най-добре би било пациентите да могат да получат допълнителни количества по издадените им рецепти, за да разполагат със запас от лекарства, но за мнозина това не е възможно. Добре е да се помолят лекуващите лекари, когато издават рецепти и ги подновяват, да подновят рецептите на пациентите за колкото може повече пъти, за да могат да продължат да получават медикаментите си.
Полезно е лекарствата да могат да се доставят по пощата или куриерски фирми, така че пациентите да избегнат отиването лично до аптеката. Освен медикаментите, пациентите трябва да се погрижат да разполагат с глюкомер и тест ленти у дома, дори да им е поставено устройство за постоянно глюкозно мониториране, за да могат да измерват нивата на кръвната си захар, ако се разболеят.
Най-добре е правилата, които важат при разболяване, да бъдат обяснени на всеки пациент, като той трябва най-малкото да бъде посъветван да разполага както с несъдържащи захар, така и със сладки течности у дома, като ябълков сок или подсладени безалкохолни напитки. Добре е също да имате подръка електролитни таблетки и бульон. Пациентите трябва да разполагат с необходимото количество течности, независимо дали са такива, които съдържат въглехидрати, или не. Освен това хората трябва да се запасят с трайни продукти като консерви, за да могат да се хранят така, че да поддържат здравословни нива на кръвната захар.
Диабетиците не трябва да забравят да се грижат за себе си, като имат предвид, че промените в начина на живот, стреса и болестите могат да повлияят по различни начини върху нивата на кръвната захар. Обикновено те се повишават, но понякога се понижават. Важно е да имат предвид нивата на кръвната си захар, да ги следят и да правят необходимите корекции, за да поддържат нормални стойности.
Лицата със зрителни затруднения следва да разполагат с достатъчен запас от необходимите им медикаменти, с достатъчни източници на прости въглехидрати, ако са инсулинозависими и/или приемат сулфонилуреен препарат, за избягване и корекция на хипогликемии, както и че са подготвени с план в случай на заболяване, за да могат да контролират диабета си, когато са болни.
На последно място, всички пациенти трябва да имат всички необходими имунизации срещу предотвратими болести.

Вероника Кертикова-Тъпчева

Използвани са и материали от https://www.medscape.com/viewarticle/926418, както и експертно мнение на Д-р Ан Л. Питърс – професор по медицина в Медицинска школа „Кек“ на Южнокалифорнийския университет (USC) и директор на клиничните програми за контрол на диабета към университета. Има над 200 публикувани статии, обзори на научна литература и абстракти, а също така е автор на три книги за диабета и е участвала в над 40 научни изследвания. Била е лектор в над 400 международни програми и е член на много комисии в няколко професионални организации.

redaktor
Site Admin
Мнения: 136
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Koronavirus

Мнение от redaktor » Сря Апр 01, 2020 9:49 am

Най-новата информация относно корона вируса (COVID-19) и диабета
Тези насоки са предназначени за зрително затруднените лица, страдащи от диабет, както и за техните семейства.
Ако сте болни от диабет, вие се намирате в повишен риск от усложнено протичане на коронавирусната инфекция и според насоките от страна на правителството и СЗО, трябва особено стриктно да спазвате мерките за социално дистанциране, включително значително ограничаване на близките контакти със семейство и приятели, ако това е възможно.

Как да избегнем заразяване с корона вирус (социално дистанциране)
1. Избягвайте контакт с хора, проявяващи симптоми на корона вирус (COVID-19). Такива са висока температура и/или новопоявила се, неспираща суха кашлица.
2. Редовно мийте ръцете си в продължение на 20 секунди, всеки път използвайки сапун и вода, или използвайте дезинфекциращ гел.
3. Избягвайте използването на обществения транспорт, освен ако не е изключително належащо, когато е възможно променете времето си за пътуване, за да избегнете час пик.
4. Когато е възможно, работете от вкъщи. Работодателят ви трябва да ви помогне да го осъществите.
5. Избягвайте събирания на много хора, както и събирания на тесни, закрити пространства – магазини, аптеки, банки, офиси на различни компании.
6. Избягвайте семейни или приятелски събирания. Поддържайте връзка с тях чрез технологиите като телефон, интернет, социалните медии, програми за онлайн общуване – Messenger, Skype, What’s up.
7. Използвайте телефона или онлайн услуги, за да се свържете с личния си лекар или други важни услуги. Приложението за Андроид Healee e много полезно и удобно в тази насока.

Симптоми на заразяване с корона вирус
Най-често срещаните симптоми на заразяване с корона вирус инфекция понастоящем са новопоявили се:
• Непрестанна кашлица, обикновено суха и/или
• Висока температура.

Какво да правите, ако имате симптоми на корона вирус
Ако имате симптоми на корона вирус, макар и слаби:
• НЕ отивайте при личния си лекар, аптека или болница.
• Ако живеете сам/а, останете вкъщи 7 дни, считано от деня, в който сте усетил/а първите симптоми.
• Ако живеете с някого, който има кашлица или висока температура, трябва да останете вкъщи 14 дни от деня, в който първият от вас е усетил/а симптоми. Ако развиете симптоматика след това, трябва да останете вкъщи още 7 дни след усещането на първите симптоми, дори и това да означава да останете вкъщи за по-дълго от 14 дни.
• Следвайте инструкциите на личния си лекар по отношение приема на изписаните ви медикаменти.
• Ако проверявате регулярно нивото на кръвната си захар в домашни условия, правете го сега по-често.
• Ако не следите в домашни условия нивата на кръвната си захар, следете за признаци на хипергликемия, които включват отделяне на повече от обичайното урина (особено през нощта), изпитването на силна жажда, главоболие, умора и летаргия. Свържете се с личния си лекар, ако изпитате признаци на хипергликемия.
• Хидратирайте се – пийте много неподсладени напитки/вода, яжте по малко и често.
• Ако страдате от диабет тип 1, проверявайте кръвната си захар на всеки 4 часа, включително и през нощта, а ако ви е възможно – и кетоните си, в случай, че кръвната ви захар е висока (обикновено границите са над 15mmol/l , или 13mmol/l, ако използвате инсулинова помпа. Ако имате налични кетони в урината, свържете се с личния си лекар.
• Хранете се и пийте течности – ако не можете да задържите в стомаха си приеманата храна, приемайте леки въглехидратни храни или напитки, които да ви дадат енергия. Опитайте се да приемате на малки глътки сладки напитки (като плодов сок или безалкохолно) или смучете таблетки глюкоза или дъвчащи бонбони. Ако разгазирате безалкохолните напитки, може би ще ги задържите по-лесно в стомаха си. Ако повръщате или не успявате да задържите течности, потърсете възможно най-бързо медицинска помощ.
Ако чувствате, че не можете да се справите със симптомите си вкъщи, ако състоянието ви се влоши, ако симптомите не започнат да отшумяват след 7 дни, се свържете със 112 или личния си лекар.

Ако имате час за личния си лекар или направление за консултация със специалист по време на този период
Не посещавайте личния си лекар, аптека или болница, ако имате симптоми на корона вирус, дори и да имате записан час.
Лицата, които нямат симптоми на заболяването и искат да се възползват от записаните си часове, е добре да направят това по алтернативни начини, ако е възможно, разбира се – чрез телефонно обаждане, приложенията Healee и Viber. Добър вариант би бил и да се свържете с медицинското лица и да пренасрочите записания час.

Ако вие или член на семейството ви се нуждае от медицинска помощ
В края на публикацията ще дадем телефонните номера на службите, заети с въпросите на извънредното положение и спешната помощ.
Отложете всички профилактични медицински и стоматологични записани часове за периода на извънредното положение.

Ако личният ви лекар или специалист, който ви е прегледал наскоро, се окаже диагностициран с корона вирус
Ако личният ви лекар е диагностициран с корона вирус, но вие не сте бил при него наскоро, малко вероятно е да сте в опасност от заразяване. Рискът, свързан с всеки един здравен работник, който е бил заразен с корона вирус, се оценява случай за случай и се вземат конкретните подходящи мерки. Ако сте бил в контакт с лицето, трябва да следвате дадените ви указания, защото сте бил изложена на вируса.

Корона вирусът и емоционалното ви състояние
Вероятно се чувствате разтревожен и притеснен от корона вируса и начина, по който може да повлияе на вас или семейството и приятелите ви. Знаем, че нивата на стрес сега са изключително висока и вероятно се нуждаете от помощ, за да се справите с начина, по който се чувствате, и да управлявате тревожността си. Напомняме ви, че в НЦРС работи експерт психолог, към когото можете да се обърнете за дистанционни, онлайн, или консултации по телефона. Форумът на НЦРС http://blog.rehcenter.org/ също предлага много полезна информация в тази насока.

Какво влияние може да окаже корона вирусът върху хората с диабет
Корона вирусите могат да причинят по-тежка симптоматика и усложнения при хората с диабет, както и при хора в напреднала възраст и тези с хронични заболявания, например белодробни, и онкологични заболявания.
Всички лица с диабет, включително тези с тип 1 и тип 2 са изложени на по-голям риск от усложнения, ако се заразят с корона вирус, но начинът, по който той ще повлияе, зависи от типа диабет, който имате.
Когато страдате от диабет едно разболяване може тотално да обърка нивата на кръвната ви захар. Тялото ви се опитва да се пребори с болестта чрез освобождаване на запасите от глюкоза (захар) в кръвоносната ви система, за да ви предостави енергия. Но тялото ви не може да произведе инсулин, за да се справи с това, така че нивото на кръвната ви захар се покачва.
Тялото ви работи извънредно, за да пребори болестта, което затруднява справянето му с диабета. Това означава, че сте изложен/а на по-висок риск от пикове и падания на кръвната захар, както и от дългосрочни проблеми със зрението, долните крайници и други части на тялото ви.
За повечето хора корона вирусът е леко заболяване, но някои хора развиват по-утежнена форма на вируса, което може да доведе до смъртта им.
Важно е лицата с диабет да следват правилата за поведение в случай на заболяване, ако се случи да се почувстват зле. Ще дадем по-подробна информация за тях в следваща публикация. Ако проверявате кръвната си захар в домашни условия, вероятно сега ще трябва да го правите по-често – на поне 4 часа, включително и през нощта.
Ако кръвната ви захар поддържа необичайно ниски или високи стойности, или ако имате симптомите на хипергликемия, които споменахме по-горе, редно е да се свържете с личния си лекар или ендокринолог по телефона, който да ви консултира какво да правите по отношение на диабета си.

Деца с диабет
Всеки, дори и децата, може да се зарази с корона вирус. Здравните власти подчертават, че всяко лице със съпътстващо заболяване, особено то диабет, е в повишен риск от сериозни усложнения от корона вирус и трябва особено стриктно да се придържа към мерките за социално дистанциране.

Ако сте бременна
Същите правила се прилагат за вас, както и за всяко лице с диабет. Ако сте бременна и страдате от диабет, вие сте в повишен риск от заразяване с вируса. Това се дължи на факта, че сте по-уязвима откъм заразяване с инфекции и болести. Наистина е важно да следвате препоръките на правителството и да ограничите колкото е възможно преките си контакти с хора.
В периода на извънредно положение се отлагат всички женски консултации, но ако имате проблем, който ви притеснява, не се колебайте да се свържете по телефон или интернет с личния си акушер-гинеколог.
Ако се намирате в ремисия на диабет тип 2
Диабетната ремисия се отразява различно за различно за различните хора и все още не знаем достатъчно за нея. Така че все още не е изяснено какъв е рискът от заразяване с корона вирус и при условие, че сте имали диагноза диабет в миналото, оставате в повишен риск.

Работа и корона вирус
Настоящите съвети от страна на правителството са работещите от всички възрасти, страдащи от диабет, включително и тези под 70-годишна възраст, да бъдат посъветвани и подпомогнати от своите работодатели да останат вкъщи и да работят от дома, ако е възможно.

Съвети за пътувания
При настоящите мерки, въведени с обявяването на извънредно положение, пътуването извън и към областните центрове е поставено под условен режим, което означава, че трябва да имате неотложни причини, за да предприемете подобно пътуване. Силно ви препоръчваме да се въздържите от пътувания за периода на извънредното положение и като цяло да ограничите до минимум излизанията от дома си.

Ако се грижите за болен от диабет или живеете с такова лице
Препоръчваме на всички лица да спазват съветите за намаляване на риска от заразяване с инфекции, включващи честото старателно измиване на ръцете, добра лична хигиена и избягване на ненужни срещи с хора.
Ако живеете с някого, който има кашлица и/или висока температура, трябва да останете вкъщи 14 дни, считани от деня, в който лицето е получило първите симптоми. Ако и вие развиете същата симптоматика, останете вкъщи за още 7 дни след началото й. Ако сте бил в близък контакт с лице, потвърдено с корона вирус, свържете се с 112.
Прилагаме списък на някои от най-важните телефони:

Национален телефон за спешни случаи: 112
Национална денонощна линия за COVID-19 на Министерство на здравеопазването: 02 80 78 757
РЗИ – Пловдив – 032/641 666; 0884 546 177
Областен кризисен щаб за област Пловдив: 0897 473 124; 0887 762 816
Гореща линия на Община Пловдив и БЧК: 0700 147 44
В случаи на поставени граждани под карантина, нужда от хранителни продукти или медикаменти: 0878 371 710; 0878 371 449
МВР – сигнали за нередности и спекула: 032 932 324; 032 632 210


Вероника Кертикова-Тъпчева,
Използвани са материали от www.diabetes.org.uk

Добави отговор

Назад към