замъглено зрение

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Алек
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Юли 11, 2014 9:02 pm
Име: Мария
Фамилия: Попова
Лице със зрителни увреждания: да

замъглено зрение

Мнение от Алек » Пет Юли 11, 2014 9:20 pm

От скоро имам замъглено зрение, искам да попитам, на какво може да се дължи? Преди година ми откриха диабет, може ли да е повлиял по някакъв начин на зрението ми?

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: замъглено зрение

Мнение от bisolnev » Съб Юли 26, 2014 12:42 pm

Захарният диабет често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.
Към 2000 година най-малко 171 милиона души по света (2,8% от цялото население) страдат от захарен диабет. Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са:
Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин
Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона
Гестационен диабет: проявяващ се по време на бременност
Всички форми на диабет могат да бъдат контролирани чрез изкуствено внасяне в тялото на инсулин, а диабет тип 2 - до известна степен и с други медикаменти. В същото време, с изключение на гестационния диабет, който обикновено изчезва след раждането, диабетът е хронично състояние, което обикновено не може да бъде излекувано.
При диабет тип 1 са правени опити с трансплантация на пакреас, но с ограничен успех. Оставен без медицинско третиране, диабетът може да причини множество акутни усложнения, като хипогликемия, диабетна кетоацидоза или хиперосмоларна кома. Тежки дълготрайни усложнения, свързани с диабета, са сърдечно-съдовите болести, бъбречната недостатъчност, диабетната ретинопатия.
Чрез храната човек си набавя необходимите му градивни елементи и енергия. Основният източник на енергия за организма е глюкозата. При разграждането на богатите на въглехидрати храни (хляб, ориз, картофи, плодове) в стомаха се отделя глюкоза. Попадайки в кръвта, тя стига до всички органи и се превръща в енергия, необходима за функционирането им. Част от глюкозата се съхранява в организма като резервни субстанции, които се превръщат в кръвна захар при гладуване и в периодите между храненията. След нахранване повишената кръвна захар (глюкоза) стимулира панкреаса да отделя инсулин. Инсулинът е хормон, което намалява кръвната захар, като води до навлизането й в клетките на органите. Така се осигурява необходимата енергия за работата им. Някои органи, като мозък и червените кръвни клетки, си набавят необходимата им глюкоза без помощта на инсулина. Когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, за да задоволи нуждите на организма, кръвната захар се повишава. Високите нива на глюкоза в кръвта заедно с неадекватното снабдяване на клетките с енергия пораждат симптомите и усложненията на захарния диабет. Симптоми, типични за диабета, са съхнене на устата, жажда, често и обилно уриниране, загуба на тегло, зрителни смущения. При захарен диабет тип 1 началото е остро. Клиниката се разгръща за дни. Липсата на инсулин води до високата кръвна захар. Организмът се мъчи да намали нивото й като я отделя с урината. Появява се често уриниране и жажда. Може да се стига до поява на ацетон в урината, гадене, повръщане.
Захарен диабет тип 2 обичайно се развива бавно. Може да бъде установен по повод на типичната диабетна симптоматика - съхнене на устата, жажда, често уриниране. Тези признаци отначало са леки и постепенно се влошават със седмици и месеци. Захарен диабет тип 2 често се открива случайно при профилактичен преглед. При част от диабетиците диагнозата се поставя доста късно и вече има усложнения на диабета. За навременно поставяне на диагнозата е необходимо редовно изследване на рисковите пациенти.
Очни увреждания при диабет
Хората с диабет са с повишен риск за поява на очни проблеми. Захарният диабет е сред водещите причини за слепота в развитите страни.
Повечето хора с диабет ще получат някаква форма на ретинопатия (заболяване на ретината) в хода на заболяването. Колкото по-рано се диагностицират очните увреждания, толкова по-успешно е лечението им. Затова при пациенти със захарен диабет е необходимо периодично да се извършва очен преглед.

• Глаукома

Хората със захарен диабет имат по-голяма вероятност да страдат от глаукома, в сравнение с тези без диабет. Рискът се увеличава с възрастта и с продължителността на диабет.
Под глаукома се разбира групата на очни заболявания с обща характеристика - увреждане на зрителния нерв, което води до постепенна загуба на зрението. В повечето случаи увреждане на зрителния нерв се дължи на повишено налягане в окото, известно също като вътреочно налягане.
Глаукомата често протича безсимптомно или с оскъдни симптоми. В късните етапи има загуба на зрително поле. Най-често се засягат и двете очи, макар и в различна степен. Рязкото покачване на вътреочното налягане се наблюдава рядко и е съпроводено с остра симптоматика, включваща болка в окото, виждане на цветни кръгове около лампата, зачервяване на окото, гадене и повръщане.
Лечението се извършва с очни капки. При някои пациенти се налага и хирургично лечение.
Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Тя не може да се излекува, но чрез ранното й диагностициране може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено. Напоследък се наблюдава появяване на глаукома в по ранна възраст - над 30 години. Затова всички хора над 30 години веднъж годишно трябва задължително да си правят профилактичен преглед за измерване на очното налягане и изследване на зрението. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолога си поне веднъж на три месеца, а най-добре е всеки месец. Здравната каса плаща само за два прегледа годишно, но те са крайно недостатъчни.
Три са основните видове глаукома – вродена, първична и вторична. Вродената започва още в ранна детска възраст. Първичната е по-честа след 35 години. Тъй като често протича безсимптомно, е наричана „тихият крадец на зрението”. Вторичната глаукома се дължи на други съпътстващи заболявания или травма. От своя страна тези видове глаукоми се делят на откритоъгълни и закритоъгълни. Откритоъгълната е най-често срещаната форма. При нея налягането на вътреочната течност се повишава, защото тя не може да се оттича правилно. Глаукомата с ниско или нормално налягане се характеризира с прогресивно увреждане на зрителния нерв и загуба на зрително поле при статистически нормално вътреочно налягане. При закритоъгълната настъпва спонтанно и пълно запушване на дренажните пътища от ириса и остро повишение на налягането. Тя е съпроводена от силна болка в окото, намаление на зрението, гадене и главоболие.
Рискови фактори за развиване на глаукома са:
-възраст
-хипертония
-диабет
-късогледство
-фамилна обремененост

• Катаракта
Катарактата е заболяване, при което се наблюдава замъгляване на лещата на окото. Това затруднява преминаването на светлината през окото и в напредналите случаи се стига до слепота.
Катарактата е чест здравословен проблем при възрастните хората. При диабетиците тя е с 60 % по-честа. Хората с диабет получават катаракта в по-ранна възраст и тя прогресира по-бързо.
Симптоми на катаракта са замъглено виждане(замъглено зрение), промяна в цветното виждане, по-силно дразнене при заслепяване, намаляване на зрителната острота, промяна в диоптъра за късогледство, възможно е и двойно виждане.
Замъглено зрение: загуба на ясното виждане на обекти. Замъгляването на зрението може да настъпи с едното или с двете очи.
В зависимост от причината, замъгленото зрение може да настъпи внезапно и да изчезне бързо (при пренасочване на вниманието към далечен обект, след продължително четене или след прекомерното излагане на слънчева и друга светлина).
Замъгленото зрение може да се развие постепенно и да бъде придружено от допълнителни симптоми като ореоли около светлини, болка и дискомфорт.
Замъгленото зрение може да бъде резултат от дребни проблеми като късогледство или носенето на погрешни очила.
Замъгленото зрение също може да бъде непатологичен нормален симптом на стареене.
Замъгленото зрение не трябва да се пренебрегва, защото може да бъде симптом на сериозни състояния като инсулт, преходна исхемична атака (TIA), хипертония, епилепсия или мигрена.
Замъглено зрение може да бъде причинено от общи проблеми, свързани със зрението: астигматизъм, сухота в очите, дразнене в очите, далекогледство, късогледство, катаракта, конюнктивит, глаукома, макулна дегенерация, възпаление на зрителния нерв, запушване на кръвоносните съдове на окото, ретинобластом, усложнения от диабет и други.
Други заболявания и условия, които могат да доведат до замъглено зрение са анемия, мозъчно сътресение, мигрена, бременност, саркоидоза, мозъчен тумор и други.

Носенето на слънчеви очила може да забави прогресията й. При напреднали случаи се налага отстраняване на лещата на окото с последваща имплантация на изкуствена леща. При хората с диабет такава операция крие по-голям риск от инфекция и може да доведе до прогресия на ретинопатия.

• Диабетна ретинопатия

С термина диабетната ретинопатия се означава уврежданията на ретината в резултат на диабет.
Високите нива на кръвната захар водят до увреда на стените на малките кръвоносни съдове, включително и тези в ретината. Съдовете стават пропускливи, получават се торбовидни издавания на стените им. След време капилярите се запушат и се нарушава храненето на ретината. Появата на нови кръвоносни съдове води до риск от кръвоизливи и отлепване на ретината.
Рискови фактори, които водят до появата на ретинопатия:
Лош контрол на кръвната захар
Високо кръвно налягане
Дългогодишен захарен диабет
Високи липиди в кръвта
Генетична предразположеност
Бременност
Колкото по-дълго човек има захарен диабет, толкова по-голям е рискът от ретинопатия. По-голяма част от хората с диабет ще имат непролиферативна ретинопатия. Пролиферативната е много по-рядка.
Стриктният контрол на кръвната захар, кръвното налягане и липидите ще намали вероятността от развитие на ретинопатия.
Диабетната ретинопатия бива 2 вида – непролиферативна и пролиферативна.
Непролиферативна ретинопатия
Това е най-честата форма на диабетната ретинопатия.
При непролиферативната ретинопатия капилярите в ретината променят формата си и на места придобиват форма на торбичка. Стените на капилярите загубят способността си да контролират преминаването на веществата между кръвта и ретината. Излизането на кръв води до точковидни кръвоизливи, които изчезват след 2-3 месеца. Излизането на липиди от съдовете води до образуване на жълти петънца. Измененията в ретината прогресират, тъй като все повече съдове се засягат. В късните етапи се нарушава храненето на ретината. Признак на това са появата на памуковидни петна в ретината.
Непролиферативната ретинопатия най-често не изисква специално лечение, но е необходимо по-често наблюдение. Обикновено не причинява загуба на зрението.
• Пролиферативна ретинопатия
При част от диабетиците след няколко години ретинопатия прогресира в по-тежка форма, наречена пролиферативна ретинопатия. При пролиферативната ретинопатия увреждането на ретината стимулира растежа на нови кръвоносни съдове. Новите кръвоносни съдове растат неправилно, те са крехки и при разкъсване се получават кръвоизливи. Нарушението на храненето и кръвоизливите водят до поява на фиброзна тъкан. Това води до свиване и дърпане на тъканите. В резултат на тегленето може да се получи отлепване на ретината.
Ретинопатията протича безсимптомно и промяна в зрението може да настъпи, когато измененията са доста напреднали. Увредите при пролиферативната ретинопатия може да доведат до загуба на зрение. Големите кръвоизливи в стъкловидното тяло и отлепването на ретината могат да доведат до слепота.
Увредата на ретината може да засегне и макулата. Макулата е малка част от ретината, позволяваща да виждаме подробностите на предметите около нас. Най-често се среща отокът на макулата, който се получава при излизане на течност от кръвоносните съдове. Това набъбване с течност на макулата (отока на макулата) води до намаляване на зрението. Отокът на макулата може да се срещне при пролиферативната и при непролиферативната ретинопатия.
Лечение на ретинопатията
Редовният скрининг е важна предпоставка за ранното откриване на диабетната ретинопатия, когато възможностите за нейното лечение са по-големи. Очните дъна трябва да се изследват с офталмоскоп след разширени зеници. Пациентите трябва да се консултират с офталмолог при наличие на макулопатия или препролиферативна или пролоферативна ретинопатия с оглед прилагането на аргон-лазер коагулация.
Лазартерапията може да предотврати загуба на зрението. При процедурата се правят се малки изгаряния на ретината със специален лазер. Тези изгаряния спират растежа на новообразуващите се кръвоносни съдове и пречат на изтичането на кръв от тях.
Лазерната терапия е успешна в 90% от случаите с препролиферативна или пролоферативна ретинопатия и в 60% от случаите с макулопатия.
При големи кръвоизливи в стъкловидното тяло се налага замяна на стъкловидното тяло със специална течност. За съжаление лечението на отлепването на ретината е трудно и е успешно при половината пациенти.

Предпазване от ретинопатия
За да забавите появата на ретинопатия, можете да направите следните неща:
1. Поддържайте кръвната си захар близко до нормите.
2. Лекувайте повишеното кръвно налягане. Високото кръвно налягане влошава ретинопатията.
3. Спрете тютюнопушенето.
4. Лекувайте високите липиди в кръвта.
5. Редовно посещавайте очен специалист.

Прегледите трябва да започнат веднага след установяването на тип 2 захарен диабет. При тип 1 захарен диабет прегледите трябва да започнат 5 години след поставяне на диагнозата.
Очен преглед се препоръчва да се извършва веднъж годишно.
По-чести очни прегледи се налагат при установяване на ретинопатия, при бременност и при промяна в зрението.
• Замъглено зрение
Замъглено зрение: загуба на ясното виждане на обекти. Замъгляването на зрението може да настъпи с едното или с двете очи.
В зависимост от причината, замъгленото зрение може да настъпи внезапно и да изчезне бързо (при пренасочване на вниманието към далечен обект, след продължително четене или след прекомерното излагане на слънчева и друга светлина).
Замъгленото зрение може да се развие постепенно и да бъде придружено от допълнителни симптоми като ореоли около светлини, болка и дискомфорт.
Замъгленото зрение може да бъде резултат от дребни проблеми като късогледство или носенето на погрешни очила.
Замъгленото зрение също може да бъде непатологичен нормален симптом на стареене.
Замъгленото зрение не трябва да се пренебрегва, защото може да бъде симптом на сериозни състояния като инсулт, преходна исхемична атака (TIA), хипертония, епилепсия или мигрена.
Замъглено зрение може да бъде причинено от общи проблеми, свързани със зрението: астигматизъм, сухота в очите, дразнене в очите, далекогледство, късогледство, катаракта, конюнктивит, глаукома, макулна дегенерация, възпаление на зрителния нерв, запушване на кръвоносните съдове на окото, ретинобластом, усложнения от диабет и други.
Други заболявания и условия, които могат да доведат до замъглено зрение са анемия, мозъчно сътресение, мигрена, бременност, саркоидоза, мозъчен тумор и други.

Красимир Коев
Експерт "Очни болести"

Добави отговор

Назад към