"Възможни действия спрямо диаграми в PowerPoint 2007"

Модератори: bisolnev, cristo

Добави отговор
sirius-sf.bg
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Юни 07, 2013 10:06 pm
Име: Румен
Фамилия: Василев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

"Възможни действия спрямо диаграми в PowerPoint 2007"

Мнение от sirius-sf.bg » Вто Окт 15, 2013 8:36 am

Здравейте колеги,
Поне до колкото имам опит и разчитайки на спомените си, разглеждането в детайли на вече готова диаграма в слайд от презентация на PowerPoint е в някаква степен затруднено.
Ако правилно си спомням, при зададени параметри в документ на Excel чрез команда за вмъкване на диаграма се създава такава по зададен тип от потребителя и се фокусира на преден план за разглеждане или коригиране от меню "Проектиране". Възможно е тя да се премести или копира от книгата на Excel в конкретно място в слайд от документ на PowerPoint.
Да предположим хипотетично, че диаграмата вече е графична единица в дадена презентация. Въпросът ми е: как може да се проследи нейния тип (имам в предвид колонна, цилиндрична, кръгова) и данните, съдържащи се в нея (име, данните като поредица от текст или числа), тоест това възможно ли е в границите на презентацията или се налага да се ползва Excel като инструмент за разглеждане?
Предварително благодаря, Румен Василев

cristo
Мнения: 46
Регистриран на: Пет Мар 08, 2013 2:31 pm
Име: Христо
Фамилия: Грозев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да
Местоположение: Plovdiv
CONTACT:

Re: "Възможни действия спрямо диаграми в PowerPoint 2007"

Мнение от cristo » Сря Окт 16, 2013 4:53 pm

Здравей sirius-sf.bg!
1. По отношение на типа на диаграмата проверката се извършва лесно като се навигира в слайда до самата диаграма с клавиш таб, след което от контекстното меню се избира "промяна на тип диаграма..." Първо чуваме главния тип диаграма, например колонна, а с клавиш таб можем да разберем подтипа. Приключваме проверката със затваряне на прозореца с клавиш Escape.
2. Изчитане на данните от диаграмата:
Вариант А: Позиционирали сме се върху диаграмата в слайда, посредством клавиш Таб. От контекстното меню избираме "Редактиране на данни...". Отваря се Ексел, с чиято помощ е създадена диаграмата и съответно в таблицата лесно можем да проверим въведената информация, използвайки клавишите за навигация, познати ни от програмата за електронни теблици. Като приключим работа, приложението се затваря по обичайният начин с Alt+F4, при което Ексел се затваря и се връщаме обратно в Пауър пойнт.
Вариант Б: Този вариант е без използването на Ексел. Необходимо е да визуализираме данните на диаграмата. За целта от рибън "Оформление" влизаме в подменю "Етикети" и намираме "Таблица с данни". Включваме показването на таблицата с данни от командата "Покажи таблица с данни". При това положение се визуализира таблица, подобна на оригиналната от Ексел като подредба. За да изчетем данните от нея е необходимо да използваме джоус курсор, защото при обхождане по елементите на диаграмата екранният четец не разпознава автоматично данните. Таблицата се намира над полето за бележки (което се намира в долния край на програмния прозорец) и под самата диаграма. При движение с джоус курсора от горе на долу, можем да чуем и други стойности, близки до тези от таблицата, но това са ориентировъчните числа от оста Y (вертикалната) на самата диаграма, в случай, че тя е колонна, или линейна например. След приключването на разучаването на стойностите от диаграмата, можем да скрием таблицата отново от рибъна "Оформление" -> "Етикети" -> "Таблица с данни" и активираме командата "Няма".

Добави отговор

Назад към