Въпрос за свободното време.

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Тони66
Мнения: 4
Регистриран на: Вто Мар 12, 2019 12:54 pm
Име: Тони
Фамилия: Петрова
Лице със зрителни увреждания: да

Въпрос за свободното време.

Мнение от Тони66 » Чет Май 28, 2020 1:53 pm

От скоро съм зрителнозатруднена и имам много свободно време. Бихте ли ми дали съвет как да го оползотворявям?

redaktor
Site Admin
Мнения: 136
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Въпрос за свободното време.

Мнение от redaktor » Съб Юни 06, 2020 8:19 am

Здравейте, Тони!

Дейностите, извършвани през свободното време, са част от идеята за качество на живот.
Прекарването на свободното време зависи от редица фактори:
- Социална принадлежност, култура, начин на живот;
- Пол;
- Финансови възможности;
- Транспорт и достъп до него;
- Достъп до обществени места за прекарване на свободното време;
- Личностни характеристики;
- Възможности за прекарване на свободното време, които са били на лице през детството;
- Влияние на семейството и приятелите;
- Очаквания, лично отношение и морални ценности;
- Самочувствие;
- Способности или мнението за собствените способности.
Като цяло проблемът със свободното време при зрително затруднените лица е особено актуален днес, поради съществуващите трудности:
- Липса на достатъчно възможности за избор на дейности за свободно време;
- Чувството за беззащитност;
- Отхвърлянето от страна на обществото;
- Липса на желание за организиране на свободното време;
Зрително затруднените лица често срещат трудности при планиране на свободното си време и прекарването му по един значим начин, тъй като много от дейностите, с които се ангажират хората имат изразен визуален характер. Зрителното увреждане създава някои затруднения за прекарване на свободното време, като гледане на телевизия, посещение на кино и др. Нарушеното зрение пречи и на свободното придвижване в околната среда. В същото време зрително затруднените лица разполагат със значително повече свободно време от останалите. Ето защо се налага сериозно обмисляне на възможностите за прекарване на свободното време. За да може то да бъде осмислено по значим начин, който да им доставя удоволствие и да е свързан с приятни емоции.
Прекарване на свободното време запълва различни празнини в потребностите на зрително затруднените:
1. Свободното време е отличен начин за насърчаване на общуването.
2. Свободното време помага за по-активно участие в обществения живот.
3. Съдейства за ангажиране във физическа дейност и двигателна активност.
4. Свободното време е съществена част в прехода от училище към живот на възрастен индивид.
Свободното време предоставя различни възможности за социални контакти, за организиране на времето по определен начин и за изграждане на самочувствие.
В редица държави идеята за прекарване на свободното време при хората с увреждания е толкова важна, че е заложена в образователните закони.
При избора на начин за прекарване на свободното време е добре да се допитаме до семейството на зрително затруднения относно това какви виждания имат те за уплътняване на свободното време. Ако техният начин за прекарването му е напр.: пикник извън града, спортуване, гости, кино, театри др. Тогава трябва да обучаваме зрително затруднения на начините за прекарване на свободното време, които са типични и добре приети в неговото семейство.
Не бива да се забравя, че при планиране на свободното време, трябва да се вземат под внимание и възможностите, които предлага обществото, както и достъпността до различни форми и начини за прекарването му.
Не на последно място дейностите и заниманията за свободното време трябва да бъдат съобразени с възрастта на зрително затруднения.
Сега ще ви дам един примерен списък на дейности, които могат да уплътнят свободното Ви време, с уговорката, че някои занимания са за слабовиждащи, други за слепи или и за двете групи. Също може да се извършват самостоятелно, а някои са групови занимания: слушане на радио, участие активно в радио предавания, гледане на телевизия, четене на брайлови книги, слушане на говорещи книги (списания), компютърен чат с други хора, компютърни игри, колекциониране на различни неща (напр. дискове с музика), свирена на музикален инструмент, хоби, участие в спортни събития и дейности, разходки, гости, доброволни обществени дейности, театър, концерти, опера, кино, ходене на църква, клубове, музеи, изложби, пикници и др. туристически дейности, градинарство, макраме, плетене, шиене, бродиране, моделиране, писане(писмо, стихове и др.), рисуване, апликиране, аранжиране на цветя, игри на карти, настолни игри, игри със задаване на въпроси, занимания по козметика и грим и мн. др.
Надявам се ще успеете да запълните свободното време по най-подходящия начин за Вас. Сигурна съм, че след като потърсихте такъв съвет сте твърдо решена да не се предавате и да продължавате напред с един смислен и удовлетворяващ живот.

Поздрави!
Галина Петрова

Л И Т Е Р А Т У Р А:
Цветкова-Арсова, М.; Арабаджиева, В.; Бъчварова, Ж., Формиране на полезни умения при зрително затруднени ученици

Добави отговор

Назад към