Специалисти

Модератор: bisolnev

Добави отговор
bojana
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Дек 08, 2013 11:07 pm
Име: Bojana
Фамилия: Banova
Роднина (близък) на лице с увреждане: да

Специалисти

Мнение от bojana » Съб Дек 07, 2013 2:56 pm

Здравейте,
Наскоро личният лекар на моя близка й препоръча да се консултира с психолог. Тя споделила с колега, който посещава психотерапевт. В момента е объркана, т.к. не знае какъв специалист да предпочете. Моля за информация каква е разликата между психолог и психотерапевт. Благодаря Ви предварително!

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Специалисти

Мнение от bisolnev » Нед Дек 15, 2013 4:52 pm

Здравейте, Божана!
Много хора не знаят към какъв специалист да се обърнат за помощ – психолог или психотерапевт. Поради това Вашият въпрос е актуален и се надявам, че с отговора си ще бъда полезна не само на Вашата близка, но и на такива като нея, които се нуждаят от информация кой с какво се занимава.
Накратко, психолог се нарича всеки, който е завършил специалност „Психология“ и умее да работи с тестове, да изследва и диагностицира различни личностни и поведенчески характеристики, да провежда психологическо консултиране на хора с актуална проблематика или в риск.
Психологията е професия, която дава определено ниво на познание най-общо за света на човека, за взаимоотношенията между хората, за личностната структура и др. Стандартното психологично обучение най-общо дава възможност да се оценят някакви проблеми, ако съществуват, и евентуално да се направи консултация (което е различно от психотерапията).
Консултативната работа е свързана със съветване, което може да бъде прието или не, докато психотерапевтичната е нещо по-системно, по-сложно и продължително, при което се работи с несъзнавани проблеми и с проблеми в поведението
Психологът подпомага отделната личност в процеса на самостоятелното й взаимодействие със средата в ситуации на избор и преодоляване на пречки и затруднения. Психологът работи с пациенти от всички възрастови групи с различни психологически проблеми, например: дистрес, неувереност в себе си, неприятни чувства и емоции, конфликтни ситуации в работата и дома, комплекси и др. Работи се с широк спектър от техники за промяна на мислите, чувства, вредни навици.
Психотерапевтът може да е психолог, но задължително е преминал дълъг процес на обучение в дадена психотерапевтична школа. Обучението по психология е базисно и е добра основа за психотерапевтично обучение, но не е равносилно на него.
Терапевтичното взаимодействие при психотерапията е процес на споделяне, осъзнаване и приемане на чувствата и съответната ситуация, която тревожи клиента. Психотерапевтът му помага да разбере как неговите чувства и мисли определят начина на действие, неговите реакции и как осъществява свързване с други хора.
Психотерапията е доброволен процес с различна продължителност, зависеща от мотивацията, състоянието и ресурсите за справяне на клиента. Тя бива краткосрочна и дългосрочна. При кратките психотерапии целта е за ограничено време дошлият с определена заявка клиент да се справи с конкретен проблем. Дългосрочните не са ограничени във времето и акцентират върху личностното развитие.
Психотерапията помага на нормалния човек да се справя по-добре в ежедневното си функциониране, да променя начина на случващите се събития – да въздейства върху отношенията в семейството, любовта, работата, социалните контакти, емоциите и др.
Използвайки психотерапията, човек получава възможност да моделира по такъв начин своя живот, че да се чувства по-пълноценен.

Иванка Филева, експерт психолог

Добави отговор

Назад към