Как се прочита рецепта?

Модератор: bisolnev

Добави отговор
dara_dav
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Яну 27, 2014 12:58 pm
Име: Дарина
Фамилия: Давидова
Роднина (близък) на лице с увреждане: да

Как се прочита рецепта?

Мнение от dara_dav » Съб Яну 25, 2014 7:32 am

Здравейте! Как се прочита и разбира рецепта на офталмолог?

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Как се прочита рецепта?

Мнение от bisolnev » Пет Яну 31, 2014 9:14 am

Очен преглед

Прилагат се два метода за определяне диоптрите на очилата, компенсиращи нарушената рефракция на очите ви, т.е. помагащи ви да виждате по-добре. При първия метод оптикът обикновено използва уред с цел обективно установяване на състоянието на зрението. Апаратът работи със средни стойности.
Вторият тест представлява субективна проверка, при която се разпознават знаци от Таблицата на Снелен, като се гледа през различни диоптрични лещи, за да се установи с кои от тях зрението е най-добро. Обикновено този тест се провежда на приглушена светлина. Тази проверка до известна степен създава проблеми, защото очите винаги се стремят да се нагодят към различните лещи, което по принцип води до изписването на твърде силни очила. Някои офталмолози предписват очила с малко по-слаб диоптър от измерените стойности, други отказват.
Може би ви се е случвало и на вас на другия ден след подобен преглед да сте изпробвали вече новите очила и да сте установили, че ви болят очите. В този случай очилата водят до свръхкомпенсация и са прекалено силни.
Резултатите, получени с автоматични уреди, са само груба преценка. Резултатите от теста варират и апаратурата отчита с отклонение от плюс/минус половин диоптър. Сред приключване на измерването очният лекар прави корекциите на остротата на зрението до 100%. Ако чувствате болки в очите, помолете го да намали диоптрите с 0,5 до 1,0. Излезте на улицата и погледнете през предписаните диоптрични стъкла. Не е правилно да ги пробвате само в оптиката или магазина, защото в крайна сметка трябва да разберете как изглежда светът през тях на дневна светлина.
Диоптричните стъкла трябва да бъдат подбрани така, че когато гледате през тях предметите в далечината, да ви изглеждат леко мъгливи. Не бива диоптрите ви да бъдат намалявани с повече от 1, защото очите ви наистина могат да се пренапрегнат. Това би била сериозна спънка при постигането на напредък при тренирането на очите. За да възстановите зрението си, ще имате нужда от много енергия за очите.

Как се разчита рецептата на очния специалист

Изображение

За много хора рецептата на очния лекар или оптик изглежда на пръв поглед като йероглифно писмо. Те въобще не могат да открият смисъла в нея. Но всъщност е много лесно да се разбере какво е предписано.
В началото са измерените стойности за лявото и дясното око. Лявото око се обозначава с o.s., а дясното - с o.d.
В първата колонка на рецептата е отбелязана степента на нарушената рефракция, което се коригира със сферично стъкло (Sph). Това измерване се регистрира в диоптри. Ако сте късогледи, ви се предписват очила с минус диоптри, например -2,5 (минус два и половина диоптъра).
В някои страни тази стойност се отбелязва като 250, защото просто се изпуска запетайката. Ако страдате от хиперметропия (далекогледство) или пресбиопия (възрастово далекогледство), пред стойността на диоптрите има знак плюс, например +7,0. Много често двете очи имат различна острота на зрение, едното обикновено вижда по-добре от другото.
В следващата графа се отбелязва наличието на астигматизъм – цилиндър (Cyl) , като данните също са в диоптри. Графата Ах означава оста на рефракцията. Например данните цил. +0,5, ос 90°означават: цилиндрична корекция от плюс половин диоптър при ос на цилиндъра от 90 градуса. Възможно е да имате астигматизъм само на едното око или осите и градусите да са различни при двете очи.
В горната рецепта: за дясното око оста на астигматизма е 90 градуса, което означава, че цилиндрична леща с +0,5 диоптъра ще бъде монтирана върху сферична леща с +7 диоптъра под ъгъл 90 градуса; за лявото око оста на астигматизма е 120 градуса, което означава, че цилиндрична леща с +0,5 диоптъра ще бъде монтирана върху сферична леща с +7 диоптъра под ъгъл 120 градуса.
В предпоследната графа “Dp mm” се вписва разстоянието между зениците на двете очи в милиметри, което офталмологът измерва с линийка. Това е важна информация, необходима за точното изработване на очилата.
Последната графа „D mm“ в рецептата обикновено се отнася до дивергенцията. В повечето случаи при кривогледство се предписват корекционни призмени очила. Те се задават с призмени диоптри. В тези случай ще откриете обозначение с този знак: D (делта).
Обикновено в рецептата има място и за бележки на оптика. В някои случаи се прави допълнително тест и за далекогледство и тогава ви се предписват бифокални очила (при проблеми с фокусирането и наблизо и надалече). Някои пациенти получават мултифокални очила, в които силата на лещите постепенно се променя отгоре надолу. Много често накрая се посочва и материалът за изработка на стъклата и рамката на очилата.
Възможно е също така в разпечатката от уредите за измерване на зрението да се съдържат и други стойности, които имат значение при предписването на контактни лещи.

Библиография:
Лео Ангарт, Живот без очила

Добави отговор

Назад към