Институция, издаваща безплатни винетки

Описание на категорията

Модератор: bisolnev

Добави отговор
лилянаниколова
Мнения: 0
Регистриран на: Сря Юни 12, 2013 3:20 pm
Име: лиляна
Фамилия: николова
Лице със зрителни увреждания: да
Местоположение: софия

Институция, издаваща безплатни винетки

Мнение от лилянаниколова » Вто Юни 25, 2013 5:13 pm

Здравейте!
Преди месец съпругата ми беше инвалидизирана – 94 процента намалена работоспособност. Научих, че по Закона за пътищата тя има право като съсобственик на семейната ни кола на безплатна винетка. Към коя интституция да се обърна за информация, за да получи това свое право?

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Институция, издаваща безплатни винетки

Мнение от bisolnev » Сря Юни 26, 2013 2:44 pm

лилянаниколова написа:Здравейте!
Преди месец съпругата ми беше инвалидизирана – 94 процента намалена работоспособност. Научих, че по Закона за пътищата тя има право като съсобственик на семейната ни кола на безплатна винетка. Към коя институция да се обърна за информация, за да получи това свое право?
Условията и редът за получаване на безплатна винетка са разписани в Наредба за условията и реда за освобождаване на лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност от винетни такси при ползване на републиканските пътища. Безплатната винетка е едногодишна и е валидна за периода 01 януари – 31 декември на текущата година.
Вашата съпруга трябва да подаде молба-декларация по образец за получаване на безплатна едногодишна винетка за собствения си или съпружеска имуществена общност лек автомобил в дирекция "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане на постоянния си адрес. Молба-декларацията може да бъде подадена и чрез упълномощено от нея лице, въз основа на пълномощно с нотариално заверен подпис на постоянен адрес на съпругата Ви. Към молба-декларацията се прилагат следните документи: копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК; копие на пълномощното, ако има такова; копие от свидетелство за регистрация на лекия автомобил и копие от застрахователна полица за сключена застраховка "Гражданска отговорност"; лична карта или личен паспорт на съпругата Ви и на упълномощеното от него лице (за справка).
Изчерпателна информация и формуляр на молба-декларация по образец можете да получилите в дирекция "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане по постоянния ви адрес.

Лиляна Елицина

Добави отговор

Назад към