Професии

Модератор: bisolnev

Добави отговор
argirov
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Мар 26, 2014 11:20 am
Име: Йордан
Фамилия: Аргиров
Лица, свързани с пазара на труда (служител в Бюро по труда, работодател, друго): да

Професии

Мнение от argirov » Сря Мар 26, 2014 11:32 am

Здравейте, възнамерявам да стана работодател на сляпо лице, необходим ми е технически секретар. Не съм наясно с въпросите на образованието на хората с увреждания, възможно ли е да намеря незрящ, който има поне средно образование, английски език и владеене на компютър? Кои са институциите, които предоставят подобно образование, ако има такива?

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Професии

Мнение от bisolnev » Пон Апр 07, 2014 11:16 am

Броят на онези професии, в които незрящите са се доказали като добри специалисти е голям и не престава да нараства. В това число влизат и споменатите и търсени от вас професионални умения, които са необходими за предвижданата от вас работа.
С образованието на незрящите в България се занимават различни образователни и рехабилитационни институции – Специализираните училища за деца нарушено зрение в София и Варна, в които учениците се обучават в условия на интернатна или полуинтернатна грижа за тях; Обикновените училища, известни още и като масови, в които незрящите деца се обучават като интегрирани ученици. За подобряване на професионалните умения и повишаване на възможностите за реализация на пазара на труда на хората със зрителни увреждания се грижат също така и различни неправителствени организации, както и рехаблитационните центрове в Пловдив и в страната.
В различните форми на обучение незрящите изучават както всички други ученици и информационни технологии, и чужди езици.
Ето защо не е невъзможно да се намери между незрящите в България служител, който да притежава търсените от вас умения и разбира се да има желание да работи на предлаганата от вас длъжност. Както и в много други случаи и във вашият най-доброто, което може да се направи е да се свържете с «Националния център за рехабилитация на слепи» в Пловдив или с Съществуващото в София «Бюро по труда за лица със зрителни увреждания» и с тяхното посредничество да се направи връзката между вас като работодател и потенциалните незрящи кандидати, между които вие ще можете да направите своя окончателен избор.

Петър Стайков

Добави отговор

Назад към