Как трябва да постъпя

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Стойна
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Май 15, 2014 1:32 pm
Име: Стойна
Фамилия: Маркова
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Как трябва да постъпя

Мнение от Стойна » Чет Май 15, 2014 1:46 pm

Казвам се Стойна и имам въпрос към вас. Бях на гости при внучката ми във Фрайбург и ми направиха впечатление няколко неща. При пазаруване в магазините хората се отдръпваха като заставах близо до тях, същото беше и в градските автобуси, по спирките. Много неприятно ми стана когато при запознаване с нейна състудентка от Швеция се опитах да я прегърна и тя много изненадана отскочи назад. Не очаквах такава реакция, защото съквартирантките й ме посрещнаха мило като тяхна родна баба. Моля да ми кажете къде допуснах грешка и как трябва да постъпвам?

Иванка Филева
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Фев 16, 2014 7:02 pm
Име: Иванка
Фамилия: Филева
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Как трябва да постъпя

Мнение от Иванка Филева » Пет Май 23, 2014 11:56 am

Здравейте, Стойна!

Въпросът и наблюденията Ви са интересни и се отнасят към специална област, занимаваща се с нормите на пространствената и времевата организация на общуването. Нарича се проксемика. Неин основател е А. Хол, който я нарича „пространствена психология“. Хол е фиксирал зони за общуване, свойствени за американската култура: интимно разстояние /0 – 45 см/, лично разстояние /45 – 120 см/, социално разстояние /120 – 400 см/ и публично разстояние /400 – 750 см/. Всяка от тях е приета за особени ситуации на общуване, има отношение към това кой и кога може да бъде допуснат в тези зони.

Основен признак за определяне зоните за общуване е интимността. С нейното намаляване се увеличава разстоянието за общуване. Интимното разстояние /от телесен допир до 20 – 50 см/ е зона, в която човек може да присъства само със „специално разрешение“. При общуване между роднини и близки приятели дистанцията е малко по-голяма - от 50- 60 до 75 – 120 см.

В делови ситуации това би създало неловкост и излишно напрежение. Придвижването прекалено близо до човек, с когото по принцип имаме само делови и по-далечни лични отношения, обикновено се възприема като натрапване. Тук са налице редица културални особености. Известно е, че латиноамериканците и арабите предпочитат силно скъсената дистанция. Ако събеседникът им от друг културен регион /например от северна страна каквато е Швеция/ увеличи дистанцията, те не само ще бъдат смутени, но дори ще го заподозрат в неуважение и незачитане.

Социалното разстояние е разстояние, на което се осъществяват служебните взаимоотношения началник - подчинен, продавач - клиент и т.н. Това разстояние е признак за характера на отношенията. Те са социални, произтичащи от ролите, които има всеки индивид в обществото.
Публичното разстояние е най-отдалечената зона за общуване. Тя се използва при събрания, митинги и др. подобни.

Конкретното използване на зоните за общуване зависи от националността, религията, пола, населеното място и индивидуалните особености. Обикновено скъсяването на разстоянието е признак на симпатия и интерес. Не са малко хората, които не възприемат приближаването на деловия партньор прекалено близо. Това се възприема като навлизане в личното пространство и започват да се чувстват притеснени. В подобни случаи партньорите ни просто се отдръпват и увеличават разстоянието. При това не изразяват антипатия към нас, но просто поддържат дистанцията, на която се чувстват комфортно. Когато навлизаме непоканени в личното пространство на другите рискуваме да си навлечем тяхната антипатия, неприязън, дори агресивен отговор.

Стойна, познаването на пространствената проблематика ще ви даде предимство пред другите хора в смисъл, че при спазване на определени правила не се създават предпоставки за изживяване на негативни емоции, които могат да сринат доброто разбиране във вербалната комуникация.

Иванка Филева, експерт психолог

Добави отговор

Назад към