Право на целева помощ за придружител

Описание на категорията

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Mariana
Мнения: 7
Регистриран на: Сря Юни 26, 2013 9:51 am
Име: Марияна
Фамилия: Маринова
Роднина (близък) на лице с увреждане: да

Право на целева помощ за придружител

Мнение от Mariana » Нед Сеп 02, 2018 10:54 am

Моя позната наскоро е загубила зрение. Има експертно решение на ТЕЛК с определена степен на увреждане 92 %. Запозната е в общи линии с правата си, но пожела да разбере как да ползва правото на целева помощ за придружител. Притеснението й е, че не е член на Съюза на слепите в България.

s.zaykov
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Юни 29, 2018 3:22 pm
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Право на целева помощ за придружител

Мнение от s.zaykov » Вто Сеп 11, 2018 9:08 am

Право на целева помощ за придружител

Здравейте!

В Закона за интеграция на хората с увреждания правото на целева помощ за придружител на лице с увредено зрение е заложено в чл. 44, ал. 1, т. 4, според който хората с трайни увреждания съобразно своите потребности имат право на целева помощ за придружители на лица с увредено зрение, лица със затруднения в придвижването, лица с интелектуални затруднения и лица с психически разстройства, интерпретатори-придружители на лица със слепо-глухота и преводачи на лица с увреден слух.

В Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, в чл. 52 е регламентирано, че „Лицата с увредено зрение и с над 90 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, които се нуждаят от чужда помощ, ползват целева помощ за придружител до 10 часа годишно при посещенията им в държавни, общински, образователни, културни и други институции, здравни и лечебни заведения и в размер 5 лв. на час“.

Целевата помощ за лица с увредено зрение се изплаща от Агенцията за хората с увреждания чрез териториалните структури на Съюза на слепите в България, които представят ежемесечно описи на Агенцията за броя на хората, ползвали придружител и за изразходваните за това средства. Взаимоотношенията между Агенцията за хората с увреждания и Съюза на слепите в България, свързани със заплащането на целевите помощи, се уреждат с договор между страните в изпълнение на интеграционни програми.

В горните законови текстове никъде няма изискване за членство в Съюза на слепите в България и той е задължен да обслужва всички граждани с увредено зрение, подали заявление за получаване на тази помощ. Като национално представителна организация на хора с увреждания съюзът е партньор на държавата в изпълнението на политиката за хората с увреждания и ползването на правата им. В случая подпомага държавата, като облекчава част от администрацията. Чрез своите структури в страната извършва цялостната дейност по предоставянето на помощта на правоимащите лица със зрителни увреждания (приемане на заявления, изготвяне на списъци, уведомяване и изплащане на средствата и др.).

Условията и редът за получаване на целевата помощ са определени от Агенцията за хората с увреждания. В съответната Районна организация на слепите по местоживеене лицето подава заявление по образец, носи копие от ЕР на ТЕЛК и лична карта за справка.

Лиляна Елицина

Добави отговор

Назад към