Финансови насърчения за работодатели на слепи

Модератор: bisolnev

Добави отговор
argirov
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Мар 26, 2014 11:20 am
Име: Йордан
Фамилия: Аргиров
Лица, свързани с пазара на труда (служител в Бюро по труда, работодател, друго): да

Финансови насърчения за работодатели на слепи

Мнение от argirov » Сря Мар 26, 2014 11:28 am

Здравейте, управител съм на малка фирма, мога да взема сляп човек за изпълнение на длъжността секретар, необходим ми е някой, който да води делова кореспонденция и да отговаря на служебните телефони. Въпросът ми е - държавата подпомага ли по някакъв начин работодатели като мен и какви точно са стъпките, които трябва да предприема, ако да?
Предварително благодаря, считам, че форумът ви е много полезен за цялото общество.

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Финансови насърчения за работодатели на слепи

Мнение от bisolnev » Пон Апр 07, 2014 11:19 am

Държавата действително подпомага работодатели, които искат да наемат на работа хора с увреждания в това число и слепи. Помощта според мен не е достатъчна, но по-добре малко, отколкото никак.
Така или иначе за да използвате наличните в България възможности за подпомагане и насърчаване наемането на работа на хора с увреждания вие на първо място можете да се осведомите за това какви национални програми за насърчаване на заетостта на тези български граждани са активни в момента, кои от тях са временно не активни поради липса на финансиране и кога евентуално се очаква тяхното реактивиране.
След това вече трябва да изберете предпочитаната от вас схема и при наличие на финансиране по нея съответно да кандидатствате в някоя от регионалните Бюра по труда.
В случай, че вече имате предвид лицето, което имате намерение да наемете на работа вие трябва да кандидатствате в регионалното бюро, в което е регистриран като безработен предпочитаният от вас кандидат. От своя страна предпочитаният от вас кандидат трябва да има действаща регистрация точно в това бюро, която да не е прекъсвана самоволно и да не са му наложени санкциите, според които той не може да поднови своята регистрация най-малко шест месеца след като наказателната мярка му е била наложена.
За разлика от ситуацията, която беше в България само до преди четири пет години днес тези мерки са вече твърде популярни както сред работодателите, така и сред техните потенциални служители. Ето защо от голямо значение е своевременното, да не кажа светкавичното подаване на необходимите документи във възможно най-кратки срокове след като дадена мярка бъде реактивирана.
Естествено най-популярни и поради това най-трудно достъпни са тези програми, които предоставят финансови средства на работодателя, с които той да изплаща минималната, или малко над нея договорената с държавните органи заплата на наетия работник или служител. В тези средства се включват както парите, които той изплаща директно на наетото лице, така и парите, необходими за покриване разходите на работодателя по онези пера от социалноосигурителните фондове, по които той също има задължения да внася средства за всеки свой служител, в това число и за служителите с увреждания.
Работодателят разбира се може да наеме на работа незрящ служител и без да се възползва от споменатите програми, но тогава той си поема всички разходи по договора с наетото лице.
Независимо от това по какъв начин е нает на работа дадения човек с увреждания, неговият работодател, или съответният орган по назначаването му може да кандидатства пред Агенцията за хората с увреждания и да получи финансиране от нея по някоя от следните опции: Осигуряване на безпрепятствен достъп до работното място на лицето с увреждания, адаптиране на неговото работно място или оборудване на ново работно място за служителя с увреждания.

Петър Стайков

Добави отговор

Назад към