Управление на контактите от телефона в Андроид

Модератори: bisolnev, cristo

Добави отговор
cristo
Мнения: 53
Регистриран на: Пет Мар 08, 2013 2:31 pm
Име: Христо
Фамилия: Грозев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да
Местоположение: Plovdiv
CONTACT:

Управление на контактите от телефона в Андроид

Мнение от cristo » Чет Дек 03, 2020 9:04 am

Контактите са най-важната информация, която се съхранява в телефона ни. Чрез тях ние можем бързо да се свържем с всеки наш роднина или познат. Те могат да се организират по много и различни начини, да се обединяват в групи. Към всеки контакт могат да се добави и информация от различни външни приложения - Skype, Messenger, Viber и други.
В по-ранните версии на Андроид нямаше начин контактите да се съхраняват в облака и затова единствените достъпни места бяха SIM картата и самият телефон. Имаше ограничения за броя контакти, които можеха да се запазят и броя полета към тях. Неудобството възникваше при смяна на телефона или картата и ако информацията за контактите не се прехвърлеше на новото устройство или карта - тя се губеше безвъзвратно. В момента има по-надеждно място за запазване на информацията, това е акаунта в Гугъл. Когато се създадем акаунт в Гугъл ние не само получаваме безплатна поща и достъп до Google Play или YouTube. Има още доста свързани приложения, които в голяма степен са много полезни и едно от тях е синхронизацията между всички устройства, в които сме влезли с този акаунт. Това може да бъдат нашия компютър, телефон, таблет или дори смарт телефизор. Синхронизацията се грижи данните от всички устройства да бъдат уеднаквени и да разполагаме винаги с последните версии на нашите файлове и контакти. Това означава, че ако контактите ни са изкопирани в Гугъл, то ако изтрием даден наш приятел от контактите си в таблета, то скоро ще видим, че той липсва и в телефона и компютъра ни. Същото важи и ако добавим някой - той се появява навсякъде.
И така - нека първо опишем как се прехвърлят контактите в гугълския акаунт. За целта използваме стария си телефон със старата карта. Влизаме в своята поща в Гугъл, т.е. в своя акаунт. Отиваме в програмата Контакти от телефона и след това в паното Контакти или Абонати. Избираме всички абонати и от бутона за още опции избираме импорт-експорт на контактите. Избираме Експорт или Копиране и следва въпрос от къде да се вземат контактите (посочваме SIM картата или телефона) и след това - къде да се копират - посочваме нашата поща в Гугъл. Избираме бутона за експорт/копиране и готово. Ако сме копирали контактите от телефона е добре да се върнем и да повторим тези операции и за SIM картата, така ще сме сигурни, че всички данни са спасени. Вече можем да отворим новия си телефон, отново да се логнем в гугълския си мейл, да влезем в Контакти и от Още опции да укажем, че искаме да се виждат само нашите контакти от акаунта на нашата електронна поща. Може да се наложи да поизчакаме минута-две за да се извърши синхронизирането, но накрая ще имаме всичките си приятели в новия телефон.
И сега, ако ни се наложи да сменим картата, оператора или телефона - чрез обикновено влизане в гугълската ни поща ще можем бързо и лесно да си възстановим контактите. Те са съхранени в облака.
Хубаво е да преименуваме имената на контактите си на български език, това не се поддържаше по-рано, но сега е много удобно за по-ясното произнасяне от говорящата програма и особено за лесното търсене чрез Гласово търсене.

Добави отговор

Назад към