Въпрос?

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Тони66
Мнения: 4
Регистриран на: Вто Мар 12, 2019 12:54 pm
Име: Тони
Фамилия: Петрова
Лице със зрителни увреждания: да

Въпрос?

Мнение от Тони66 » Чет Апр 04, 2019 3:36 pm

Как може да се улесни пазаруването на зрително затруднените в магазин за хранителни стоки със щандове/

redaktor
Site Admin
Мнения: 136
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Въпрос?

Мнение от redaktor » Пон Май 06, 2019 5:52 pm

Здравейте!

Пазаруването е комплекс от дейности, съчетаващи и изискващи множество умения, които трябва да се усвоят.
Не знам точно кой тип магазини имате предвид, но когато е с щандове и продавачи е сравнително лесно да се пазарува. Зрително затруднения просто трябва да намери щанда и да каже своите желания на продавача.
Значително по-трудно е, когато магазинът е тип „супермаркет“ – с щендери и клиентът трябва сам да взима продуктите си и да плаща на каса.
Има известни трудности, с които ЗЗ могат да се сблъскат при пазаруването, а именно:
- трудности, породени от недоброто оформление на вътрешното пространство на магазина,
- трудности, породени от подреждането в непосредствена близост на стоки несъвместими една с друга,
- трудности, породени от недоброто отношение на продавачите.
ЗЗ трябва предварително да се запознае с обстановката в магазина, къде да търси количките, шкафчетата за багаж и входа към рафтовете със стоките, да разбере как са разположени щендерите и какви ориентири може да се използват. Трябва да се уточни различните стоки къде да се търсят.
За да се ориентира за стоките ЗЗ може да използва тактилността, обонянието и там, където е позволено, по изключение и вкуса за хранителните стоки.
В много от големите вериги супермаркети може да се потърси помощта на консултант от магазина. Това е значително улеснение за ЗЗ.
Друго улеснение е използването на приложението envision.ai.
Това приложение съчетава най-доброто от новите технологии и изкуствения интелект, за да увеличи независимостта на хората с увредено зрение.
Според мен това е най-напредналият и сравнително достъпен инструмент за четене.Разпознава всякакъв вид текст от всякаква повърхност на повече от 60 езика. Просто насочете телефона и започнете да четете. Чудесно средство за четене на кратки текстове като улични знаци, етикети на стоки, цени и визитни картички.
Има възможност за разпознаване и на ръкописен текст, възможност за четене на документи, разпознаване на цветове и сканиране на бар кодове. Ще чуете звуков сигнал, когато се приближите до бар-кода. След като бъде идентифициран, приложението ще произнесе името на продукта.
С помощта на това приложение можете да сканирате продукти и да ги разпознавате.
Envision аi дава възможност на хората със зрителни увреждания да бъдат по-независими. С негова помощ потребителите със зрителни увреждания могат да пазаруват в супермаркети, да използват обществения транспорт, да четат менютата в ресторантите, да разпознават приятелите си, да намират своите вещи и още много други неща. Всичко това става абсолютно самостоятелно.
Когато използва това приложение камерата на смартфона ви може автоматично да включи светкавица, когато е необходимо.
Използвайте всяка възможност да улесните своето пазаруване.

По материали от интернет и Цветкова-Арсова, М., Арабаджиева, В. и Бъчварова, Ж. Формиране на полезни умения при зрително затруднени деца.

Галина Петрова

Добави отговор

Назад към