Пухкав тутманик със сирене

Модератор: bisolnev

Добави отговор
AdrianaZdravkova
Мнения: 36
Регистриран на: Пон Юни 10, 2013 2:32 pm
Име: Adriana
Фамилия: Zdravkova
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Пухкав тутманик със сирене

Мнение от AdrianaZdravkova » Чет Мар 19, 2020 4:37 pm

Пухкав тутманик – невероятно вкусен и апетитен. Следвайте рецептата и ще се справите. Не е трудно. А резултатът е зашеметяващ!


Нужните продукти са:
100 мл. топла вода
7 грама суха мая
2 супени лъжици кисело мляко
половин чаена лъжичка сода за хляб
една чаена лъжичка сол
една супена лъжица захар
4 чаени чаши брашно
200 мл. топло прясно мляко
100 мл. слънчогледово олио за намазване на корите
300 грама сирене
2 яйца (единия жълтък се отделя за намазване)
пухкав тутманик



Начин на приготвяне на тутманика:
Разтворете сухата мая в топлата вода. Прибавете захарта и оставете за около 5 минути да шупне.
Направете кладенче в брашното за вашия пухкав тутманик. Прибавете солта.
Към брашното прибавете яйцата, без единия жълтък. Оставете го за намазване на вашия пухкав тутманик.
Разтворете содата в киселото мляко и го изсипете в кладенчето.
Накрая изсипете шупналата мая и топлото прясно мляко.
Замесете меко тесто. Покрийте го с домакинско фолио и го оставете за един час да втаса на топло. Ако имате програма за втасване на фурната, може да я използвате.
Омесете втасалото тесто за съвсем кратко и го разделете на 6 топки. Всяка топка разточете на кръг с диаметър около 30 сантиметра . Намажете с една шеста от олиото и поръсете с една шеста от натрошеното сирене. Навийте на руло, леко усучете и поставете в тавата, в която ще печете вашия пухкав тутманик. Така постъпете и с останалото тесто. Преди да започнете да редите рулата в тавата застелете дъното и с готварска хартия и с четчица намажете с малко олио. Оставете за около час на топло, за да втаса втори път вашия пухкав тутманик.
Разредете с две супени лъжици вода отделения жълтък и разбийте с вилица. С тази смес и с помощта на четчица намажете вашия пухкав тутманик. Изпечете го на 180 градуса и вентилатор. Фурната затоплете предварително. Когато придобие златист вид е готов. В моята фурна това става за 20 минути.
пухкав тутманик

Допълнение:
Чашата, която използвам е с вместимост 250 милилитра. Не препичайте вашия пухкав тутманик. За омесване на тестото може да използвате робот.

Добави отговор

Назад към