4 супи срещу настинка

Модератор: bisolnev

Добави отговор
AdrianaZdravkova
Мнения: 36
Регистриран на: Пон Юни 10, 2013 2:32 pm
Име: Adriana
Фамилия: Zdravkova
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

4 супи срещу настинка

Мнение от AdrianaZdravkova » Пон Мар 23, 2020 2:52 pm

Супите не са просто средство, което може да ни сгрее в студените месеци. Ако подберете правилните съставки, една супа може да се превърне в истински лечебен еликсир срещу настинка, да намали усещането за умора и да изведе от дихателните ви пътища излишния секрет.

Предлагаме ви четири рецепти за супи – подберете тези от тях, които най ви допадат.Когато навън е студено, една топла супа на трапезата винаги е чудесна идея. Вкусната течност е особено желана в моменти, когато се чувстваме зле, простудили сме се или пък общото ни състояние е влошено. В такива ситуации супата може да се окаже най-добрият избор за хапване, а когато съумеете да подберете правилните съставки, тя се превръща в източник на витамини и минерали, от които тялото ви ще се почувства по-добре.

Тази статия ще ви запознае с 4 отлични рецепти – те са здравословни и вкусни, ще ви предпазят от настинка и ще облекчат характерни симптоми като треска, хрема, силна умора и усещане за слабост.

Лучена супа срещу настинка
Лучената супа е класика. Предлагаме изпитана домашна рецепта, по която ще направите лука по-лесно усвоим. Както знаете, той съдържа ценни вещества, които извеждат от тялото излишния секрет и токсините.


По желание можете да добавите щипка лют червен пипер. В малки количества той сгрява тялото и елиминира излишния секрет.

Нарежете лука и го запържете в малко мазнина в подходящ съд. Разбъркайте добре и подправете със сол. След това покрийте съда, за да може водата от лука да се изпари.

За да направите супата по-кремообразна, можете да я пасирате.

Препоръчително е да я консумирате гореща.

Един съвет, изпитан във времето: ако се оплаквате от силна хрема, сложете половин глава лук до възглавницата си, докато спите. На следната сутрин ще забележите, че състоянието ви се е подобрило.

Лучена супа срещу настинка
Супа с чесън, просо и водорасли
Следващото ни предложение е супа, която омайва с приятен аромат и изключително силни лечебни свойства.

Чесънът е естествен антибиотик, който повишава съпротивителните сили на тялото.

Просото, на свой ред, представлява зърнена храна, която неутрализира киселините в тялото. Усвояването му е лесно и спомага за нормализиране на киселинността – състояние, което се наблюдава, когато сме болни.

Водораслите предлагат изобилие от минерали, които преборват силната умора и чувството за слабост, характерни за настинките. Когато избирате водорасли, разполагате с различни възможности за избор: нори, уакаме или пък морски спагети.

Вземете няколко скилидки чесън и ги запържете в подходящ съд в малко мазнина. Добавете две чаши бульон, две супени лъжици просо и водораслите.

Оставете продуктите да се готвят в продължение на 45 минути.


Супа от целина, моркови и джинджифил
Тези три съставки извеждат токсините от тялото, прочистват организма и са способни да потушат симптомите на състояния като настинка и треска. Препоръчваме ви тази топла супа не само за моментите, в които вече сте настинали, но и тогава, когато преценявате, че сте премръзнали в студа навън и хремата ви е в кърпа вързана.

Нарежете целината и морковите на малки парченца. Сгответе ги в чаша и половина вода с щипка сол.

Добавете две парчета пресен джинджифил или половин чаена лъжица джинджифил на прах.

Хубавото на тази супа е, че е много лека. Можете да я консумирате в продължение на целия ден, леко посръбвайки от купичка или чаша. Ако искате да направите супата по-гъста, добавете ориз или пък овесени ядки.


Супа с яйца и мащерка
Представяме ви едно старо средство за лечение на настинка. Това е традиционна рецепта, характерна за района на Каталуния, където местните я сервират в съчетание с говеждо месо, хляб и сирене.

Ние обаче не възнамеряваме да използва всички съставки от оригиналната рецепта, тъй като целта ни е да си направим възможно най-леката супа, която организмът ни може без проблеми да храносмила.

Мащерката е прекрасна билка, която, освен кулинарни достойнства, притежава и лечебни свойства. Добавянето й към всяко едно ястие гарантира апетитен аромат. Ако сте настинали, мащерката ще повиши съпротивителните сили на тялото ви. Тя се бори активно с бактериите и може да облекчи кашлицата ви.

Запържете скилидка чесън и половин лук. Добавете към тях зеленчуци по избор – можете да избирате между зеле, моркови, ряпа и др. Налейте към съставките две чаши зеленчуков бульон и посипете с няколко стръка прясна или сушена мащерка. Когато всичко е добре сготвено, можете да добавите едно сурово яйце и да разбъркате. Яйцето прави супата по-плътна и апетитна.

Последната рецепта, която ви представихме, ще ви помогне да възвърнете настроението и тонуса на тялото си. Ако имате желание да хапнете още по-добре, съчетайте топлата супа с печена филия хляб и сирене.

Добави отговор

Назад към