Най-полезните бобови растения

Модератор: bisolnev

Добави отговор
AdrianaZdravkova
Мнения: 34
Регистриран на: Пон Юни 10, 2013 2:32 pm
Име: Adriana
Фамилия: Zdravkova
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Най-полезните бобови растения

Мнение от AdrianaZdravkova » Сря Апр 01, 2020 7:32 pm

Бобът и останалите бобови растения са изключително полезни. Те са задължителни в диетата ни, защото са изключително богати на фибри и пълни с растителни протеини, основни микроелементи и витамини.

И макар това със сигурност да е вярно за всички бобови растения, то пренебрегваме факта, че всеки сорт бобови растения, било то леща, нахут, соя, има своите уникални свойства, ползи и употреба.

Нека разгледаме по-подробно 5 от най-здравословните достъпни бобови растения.

Нахут
Нахутът е полезен
От една страна, нахутът е полезен за намаляване на нивата на кръвната захар и намаляване на инсулиновата резистентност, а също така може да подобри храносмилането ви, като намали броя на вредните чревни бактерии.

Черен боб
Черният боб и оризът са основна храна в много страни и се оказва, че яденето на ориз с боб всъщност ви прави по-здрави. Това е така, защото бобът е с високо съдържание на протеини и фибри. Черният боб е чудесен за предпазване от метаболитен синдром, диабет и дори затлъстяване.

Грах
Грахът се предлага в различни сортове, но всички те са отличен нискокалоричен източник на фибри и протеини, което ги прави доста добри храни за отслабване.

Леща
Трябва да се отбележи, че има няколко разновидности на леща, като всеки вид има малко по-различен, но сходен хранителен профил. Червената и черната леща обикновено се използват в супи с леща, докато зелените или кафявите сортове могат да се консумират като гарнитура, комбинирани със сосове и макаронени изделия.

Боб Мунг
В сравнение с всички останали бобови растения, бобът мунг има най-висока витаминна плътност, осигурявайки впечатляващите 80% от препоръчителния ви дневен прием на витамин В9. Тези зърна са от Индия, но са най-популярни в Китай, където се използват като съставка в супи, салати и други ястия.

Подобно на повечето бобови растения, бобът Мунг има потенциал да подпомогне загубата на тегло, да предотврати скокове на кръвната захар и да облагодетелства здравето на сърцето.

Тези бобчета също съдържат много антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания и дори рак.
Източник: https://ezine.bg/n16-109302-%D0%A2%D0%B ... 0%B8%D1%8F

Добави отговор

Назад към