Всяка година на пролет по това време се показватт прекрасните цветове на бъза.
Това е рецепта за приготвяне на сок от бъз без разреждане:
Съставки:
10 цвята бъз
750 г захар (бяла или по желание: кафява диетична; от захарна тръстика; а най-полезен и вкусен става с мед)
3 бр. лимони с кора, нарязани на шайби или на кубчета
1 пакетче (10 грама) лимонтозу
3 л вода
Начин на приготвяне:
Избират се цветовете бъз, като за предпочитане е те да бъдат откъснати по обяд, когато времето е най-топло и слънчево. Оглеждат се добре за наличието на малки мушички по тях и се измиват старателно със студена вода, докато цветовете се почистят напълно, най-добре се мие във гевгир.
В по-дълбока тенджера се поставят измитите цветове от бъз. Добавят се последователно захарта и нарязаните лимони с кора, и се изсипва съдържанието на пакетчето лимонтозу.
Съставките се заливат с 3 литра студена вода (за предпочитане минерална или изворна) и се оставят на хладно място да престоят 1 денонощие (24 часа). След това сместа се разбърква добре няколко пъти и се пробва на вкус. Оставя се да престои още 12 или 24 часа, в зависимост от това дали сокът е готов за консумиране по ваш вкус.
Когато прецените, че сокът е готов, необходимо е да го прецедите (веднъж или два пъти), и да го налеете в подходящи стъклени бутилки с капачки.
Съхранявайте в хладилник и консумирайте в рамките на следващите няколко дни!
А ако желаете да направите швепс от бъз, дабавете по няколко зрънца ориз в бутилките. Не прекалявайте с ориза, т.к. капачките на бутилките може да започнат да гърмят. Оставете сока да престои 3-5 дни с ориза, за да се газира.
Към напитките с бъз може да добавите декорация листа от мента.
Източник: https://www.zdravoslovno.com/blog/prigo ... sok-ot-byz
РЕЦЕПТА ЗА СОК ОТ БЪЗ (СВИРЧОВИНА)
Модератор: bisolnev
-
- Мнения: 36
- Регистриран на: Пон Юни 10, 2013 2:32 pm
- Име: Adriana
- Фамилия: Zdravkova
- Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
- Преподавател: да