Първи стъпки в готварството

Модератор: bisolnev

Добави отговор
bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Първи стъпки в готварството

Мнение от bisolnev » Чет Юни 06, 2013 4:40 pm

Първи стъпки в готварството – ориентиране и безопасност на работа в кухнята. Уреди от първа необходимост за вашата кухня
Свали статията в pdf

Най-важното за един организъм е да приема здравословна и полезна храна. В днешно време обаче, не отделяме особено внимание на здравословното хранене поради ред причини. Балансираното хранене е в основата на доброто здраве, но това е само едната страна на нещата. Друга важна част се крие в здравословния подход към живота, който включва както достатъчна физическа активност, така и време за почивка. Неслучайно през последните години бяха открити толкова много фитнес центрове. Те ни предлагат възможността да изпълняваме редовно упражнения за мускулен тонус, гъвкавост, издръжливост и душевна бодрост. Но освен в активния начин на живот, ключът към доброто здраве е и в придържането към здравословна, балансирана диета, която осигурява всички необходими хранителни вещества, без да ни натоварва с твърде много калории.
Здравословното хранене не бива да се превръща в мъчение. Ако обожавате сладкиши или по-блажни блюда, можете да им се радвате, но в умерени количества. Постарайте се да намерите нови начини за приготвянето на любимите ви лакомства с по-малко мазнина и захар.

Вашата кухня
Какви уреди е необходимо да имате във вашата кухня

Не е задължително да имате последен модел фурна или най-скъпият миксер, за да приготвите вкусни специалитети във вашата кухня. Важно е да се научите как да работите с вашите уреди и да ги адаптирате така че да ви бъдат удобни за употреба.
Ако все пак смятате, че не са достатъчни уредите, които имате в кухнята си, по-долу ще изброим тези, които са от първа необходимост, за да реализирате вашите кулинарни умения.
Според нас на първо място е:
• печката/фурна/котлон/микровълнова - по ваш избор
След това на второ място бихме сложили:
• прибори за рязане – нож, белачка, ренде
След тях следват:
1. За смесване на продуктите:

• дълбока голяма купа
[*]мерилки (може и сами да си направите мерилки – например от чаша като я измерите какъв грамаж има и след това я маркирате, имайте предвид, че една стандартна водна чаша е около 200 мл)
2. За тяхното разбъркване/точене:
• миксер/пасатор
• бъркалка
• точилка
2. За поставяне на ястието:
• тава
• тенджера
• тиган
3. За разбъркване/обръщане на ястието:
• дървена лопатка
• дървена лъжица / черпак
• щипка
4. За проверка на готовността на ястието са необходими следните материали:
• Таймер/часовник
• Лъжица/вилица
• Ръкавици, лапи

Когато стане време да проверите вашето ястие дали е готово опитайте се да използвате обонянието и слуха си, а също така и тактилността – не се страхувайте, че ще се изгорите (когато опитвате топла храна е добре да отделите малко от нея в отделна чинийка и да изчакате 1 мин. да изстине).
За да започнете да приготвяте здравословни ястия или любимите си храни във вашата кухня, е необходимо на първо място да обърнем внимание на безопасността в кухнята, техниките за безопасно боравене с приборите и уредите в нея. Да се научим да се ориентираме в кухненското пространство; да изградим навици, които да ни бъдат полезни, за да имаме достъп до всеки един ел.уред; да се научим да надписваме уредите, продуктите, така също и да ги поставяме на едно и също място. Да се научим да измерваме правилно с мерилките; да засичаме времето, необходимо за приготвянето на дадено ястие.

Ориентиране в кухнята
Как бихме могли да преценим, дали се ориентираме добре в кухнята?
Най-напред трябва да си зададем следните въпроси:
• Движа ли се свободно в кухнята?
• Зная ли разположението на ел.уредите?
• Зная ли как се включват различните ел.уреди?

Когато си отговорим на тези въпроси ние сами можем да преценим своята ориентация в кухненското пространство. Но ако се чувствате несигурен в придвижването в кухнята или не успявате да включите даден уред, винаги може да се обърнете към специалист по ориентиране и мобилност, който да ви покаже различни техники и методи, с които да боравите.

Разположение на уредите в кухнята
Когато става въпрос за използването на готварски печки или фурни, винаги трябва да обръщаме внимание на тяхното разположение (уредите и приборите винаги трябва да са поставени така, че да бъдат леснодостъпни). Как се включва и изключва даден уред; да проверим маркировката дали е подходяща и ако не е да си направим нова. Когато поставяме съдове върху или в ел.уреда е необходимо преди това да сме разучили големината му (например от къде до къде е разположението на плочата на котлона или колко горе-долу е ширината на фурната).

И както вече споменахме по-горе - Безопасността е на първо място!

Поради тази причина е задължително всяка една кухня да бъде оборудвана с предпазни от изгаряния средства (лапи, ръкавици, щипки и др.).
При приготвянето на ястията използваме отново техники за безопасност от наранявания (порязване, удряне и пр.) – как да режем, белим, стържим. Да усвоим различни начини на рязане с нож, в зависимост от това какъв продукт желаем да обработим.
Когато усвоим техниките за безопасност спокойно може да се насладим на приготвянето на разнообразни ястия и специалитети. Да търсим нови рецепти, които да бъдат здравословни, вкусни и съобразени с нашите индивидуални вкусови качества.
И разбира се, с които да впечатлите своите роднини, гости т.н.

Автор: Адриана Здравкова

Добави отговор

Назад към