Очаквате гости? – няколко примерни варианта за подреждане на масата за закуска, обяд или вечеря!
Свали статията в pdf
Покани ли сте гости и желаете да се представите пред тях като добър домакин, тук ще намерите идеи, с които те да се почувстват уютно във вашия дом.
Най-напред ще разгледаме варианти как да се подготвим, ако сме поканили гости за сутрешна или следобедна закуска.
Сутрешна закуска
В ресторантите за улеснение на гостите най-търсените и предпочитани асортименти са обединени в т. нар. „комплета”. Комплето се състои от топла напитка, масло, конфитюр (мед) и хляб.
Така може да използвате комплето, за да останат гостите ви впечатлени от вас.
Ако предпочитате закуската да е топла, бихте могли да приготвите палачинки, мекички, пържени филийки, като към тях да добавите мед, конфитюр или солени – кашкавал, топено сирене и др.
Може да заредите масата с разнообразни видове закуски в зависимост от сезона.
Как да подредим масата за нашата закуска
Вече сте решили какво да се приготви за закуска така че вашите гости да се насладят на добрия ви вкус, но за да бъде всичко идеално е необходимо да обърнем внимание и на подредбата на масата.
Примерен вариант за подредба на маса за закуска:
В зависимост от броя на гостите и съобразявайки се и с големината на масата. Представям ви примерен вариант за подредба.
За подреждането на масата са необходими:
• Малка чинийка (11 см), в която ще сложим маслото - най-добре е пред всеки един от гостите да има по една чинийка с масло. Тя се поставя отдясно на госта до основната му чиния.
• Основна чиния (19см), която се поставя пред госта и служи за поставяне на филията и за по удобното размазване на маслото върху нея.
• От лявата страна на маслото ще поставим конфитюра.
• Вилица – поставяме от лявата страна на основната чиния.
• Салфетка – поставяме от лявата страна на вилицата.
• Нож – поставяме от дясната страна на основната чиния, като острието му трябва да сочи към чинията (безопасността е на първо място!).
• Чаша с топла напитка – слагаме до върха на ножа.
• Панер с хляб – може да я сложите в средата на масата така че да е достъпен за всички гости.
Ако масата ви е малка и няма възможност да побере всички по-горе изброени чинии, бихте могли да сложите пред всеки гост по една основна чиния, в която да има от всичко.
На гостите се предлага топла или студена закуска, десерти, топли напитки (чай, кафе и др.), разхладителни напитки, а също така може да им поднесете домашен коктейл, с който да ги изненадате.
Коктейлите са идеалната напитка за горещи дни.
Ето един примерен коктейл, бърз и лесен за приготвяне в домашни условия:
1 чаена чаша ананасов сок
20 мл портокалов сок
10 мл лимонов сок
2 чаени чаши охладено прясно мляко
5 супени лъжици захар
Смесват се плодовите сокове, прибавя се захарта и получената смес се охлажда. Добавят се млякото и малко натрошен лед. Всичко се разбива с миксер (ако не разполагате с миксер може да го разбъркате на ръка или в празно шише). Изсипвате в чашата, слагате резен лимон за украса и сламка.
Масата за следобедната закуска с вашите гости може да покриете с цветна покривка или каренца. Върху нея да поставите пепелник, ако се пуши в дома ви. Също така да сложите ниска ваза с цветя.
Следобедната закуска може да бъде поднесена и на открито в градината или на терасата.
Гости за обяд или вечеря
Впечатлете вашите гости като направите обяда едно кулинарно изживяване. Предоставете им да опитат няколко ястия.
Един добре поднесен обяд най-често се състои от:
• Супа/Салата
• Основно ястие (пилешко, агнешко,телешко, риба, дивеч, говеждо, свинско), към тях може да предоставите и допълнителен сос
• Хляб/Питки
• Десерт (торта, баклава, паста, кремове, сладолед, плодове)
• Подходяща напитка (безалкохолни и алкохолни)
Ако желаете да ги впечатлите още по-силно бихте могли да включите в менюто студени или топли предястия, а също така и следястие.
Десертът се поднася накрая.
Как да подредим масата за нашият обяд или вечеря
Подредбата на масата е подобна на тази за закуска, но с допълнителни компоненти.
Най-напред поставете основната чиния. От лявата страна на чинията поставете вилицата и салфетката, а от дясната – до чинията с острието към нея сложете ножа. Ако сте включили в менюто супа – лъжицата се поставя до ножа. Десертната лъжичка или виличка се поставя хоризонтално върху основната чиния. Чашите се поставят до ръба на ножа.
Примерен вариант за обяд или вечеря:
• Пилешка супа/ Великденска салата
• Руло“Стефани“ със сос „Бешамел“
• Препечени филийки/ питки
• Бисквитена торта
• Аперитив (водка, ракия, вино и др.) и безалкохолна напитка (натурален сок, сода, вода и др.)
Масата е подредена, ястията са готови, очаквате гостите да пристигнат. Но забравяме една много важна част:
Как ще посрещнем нашите гости
Усмихнете се широко, бъдете приветливи и отзивчиви. Направете така, че вашите гости да се почувстват уютно, както във вашия дом така и във вашата компания.
Автор: Адриана Здравкова
Очаквате гости?
Модератор: bisolnev