Обучението по физическо възпитание

Модератор: bisolnev

Добави отговор
SnejanaMarinova
Мнения: 0
Регистриран на: Пон Сеп 16, 2013 12:32 pm
Име: Snejana
Фамилия: Marinova
Лице със зрителни увреждания: да

Обучението по физическо възпитание

Мнение от SnejanaMarinova » Пон Сеп 16, 2013 12:55 pm

Как интегрираните ученици могат да участват в обучението по физическо възпитание?

bisolnev
Мнения: 110
Регистриран на: Пет Мар 15, 2013 2:04 pm
Име: Георги
Фамилия: Бисолнев
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Re: Обучението по физическо възпитание

Мнение от bisolnev » Сря Сеп 18, 2013 10:19 am

Участието в занятията по физическо възпитание в масовото училище е трудно, не толкова поради ограничените моторнодвигателни способности на зрително затруднените учиници, а по-скоро по други две причини. Това са ограниченията в неадаптираната околна среда и подхода на масовия учител. Не само у нас, но и в много страни, приели интегрираното и включващото обучение въпросът остава нерешен до край.
Практиката в много страни, включително и у нас, показа, че участието на интегрирания ученик в занятията по физическо възпитание предизвиква много дискусии. Учителите по физическо възпитание в масовото училище често казват, че не знаят как да работят с интегрирания ученик. Те обикновено му предлагат да стои встрани, седнал на пейката или го освобождават от тези часове. В някои страни на зрително затруднените се поставя задачата да записват резултатите от спортните състезания в класа. Разбира се и у нас има предприемчиви учители, които истински искат да включат ученика в подходящи дейности. Тук поместваме препоръки за ефективно участие в уроците по физическо възпитание, които ресурсния учител може да предложи в предварителния разговор с този тип масов учител.
Адаптирането на обучението по физическо възпитание за зрително затруднени ученици в масовото училище включва: адаптиране, модифициране и промяна на дейностите. Първо следва да се обсъди какво зрително увреждания има ученика? Какво е неговото зрително функциониране? Има ли перцепция на светлина, разпознава ли лица? Различава ли сенки? Променлива ли е зрителната острота? Има ли такива сериозни заболявания като например, отлепване на ретината? Това е важно, за да не се включват упражнения, свързани с физическо натоварване като вдигане на тежести. Така можем да предотвратим допълнителни усложнения.
В началото на нови физически дейности е добре да разговаряме с офталмолог за очните противопоказания. При всички случаи ученикът трябва да присъства в занятията по физическо възпитание. Ресурсният учител има за задача да обсъди различни адаптации с масовия учител по физическо възпитание. Препоръчително е да присъства и учител по ориентиране и мобилност. Подходящите решения могат да бъдат включени в индивидуалния учебен план на ученика.
Известно е, че някои ученици имат и допълнителни увреждания като слухови проблеми, церебрална парализа и интелектуална недостатъчност. Те също следва да участват в обучението, но с подходящи модификации. В този случаи може да се говори за адаптирано физическо възпитание. След като се вземе решение за включването на определени физически дейности, трябва да се оцени околната среда. Преди всичко е необходимо да се провери безопасността на гимнастическия салон, както и на другите места, където ще се провеждат занятията по физическо възпитание. Да се провери може ли да се разчита на някакви ориентири и подходящи маркировки. Във физкултурния салон е подходящо да се поставят маркировъчни цветни ленти.
Следващата важна задача е да стимулираме ученика да използва салона чрез включване на всички запазени сетива. В някои занятия може да се покани учител по мобилност. След това следва да се определи коя от избраните дейности се нуждае от модификация. Обикновено са възможни творчески решения на различни предизвикателства. Те включват:
- помощ от съученици
- специална екипировка
- адаптиране на спортните правила като увеличаване и намаляване на разстоянията, времето и пространството за изпълнение. Например, в някои дейности, ученикът може да хваща с две, а не с една ръка. Използване на гласа на учителя е важен при направляване и насърчаване на дейностите. Същественото е ученикът да чуе указанието. Например, „Продължавай насам, насам, продължавай”. Тези указания трябва да са ясни, постоянни и точни. При ориентиране и придвижване в салона може да се използва техниката на часовниковата стрелка. Например, „Насочи се към 12 часа”.
Някои специфични примери за адаптирани материали включват използване на звъняща топка, големи, ярко оцветени топки, меки или твърди топки. Могат да се използват и оранжевите конуси, с които се маркират ремонтните участъци от пътя. С тях могат да се означат отделните полоси, коридори или части от салона. Подходящи са и звуковите средства с бийп-сигнал. Не бива да се изключват и такива прости адаптации като: намаляване на контраста, по-доброто осветление, увеличаване на контраста и пр.
След уточняване на адаптираната дейност, следва да се определят вербалните команди. Може да се осигури физическо подпомагане на ученика, дейности със съвместни движения. Ако ученикът е включен в занятия по фитнес, той трябва да има яснота за стаята и да знае къде е разположен всеки уред. Учителят по физическо възпитание може да включи в занятията и някои съвместни игри. В тях всеки работи заедно с другите, за да изпълни крайната цел. Опитът в интегрирането на зрително затруднени ученици у нас показа, че виждащите съученици играят особено важна роля в занятията по физическо възпитание. Някои от тях могат лично да подпомагат слабовиждащия ученик да се включва в елементи от баскетболната игра, незрящият да се катери по шведската стена или да изпълнява елементарни упражнения на успоредката. За уточняване на подобни процедури, ако възникне проблем, ресурсният учител може да организира среща с учителя по физическо възпитание в специалното училище.

Проф. Дпн Владимир Радулов

Добави отговор

Назад към