Страница 1 от 1

Днес започва 10-то издание на "Нощта на музеите и галериите"

Публикувано на: Пет Сеп 12, 2014 12:04 pm
от AdrianaZdravkova
Точно седмица след официалното обявяване на Пловдив за културна столица на Европа за 2019 г. в нашия град ще се проведе едно от най-мащабните културни събития в страната - "Нощ на музеите и галериите", което отбелязва своята десета годишнина с двойно по-голяма програма, включваща над 120 събития на повече от 90 места и участието на повече от 500 артисти от цял свят.

Традиционно програмата е организирана в няколко основни теми: "Музеи и галерии", "Култура и клуб“, "Град и публично пространство" и "Детска програма". По повод десетата годишнина организаторите на събитието от Фондация "Отворени изкуства" и съорганизаторите от "Америка за България" в партньорство с Община Пловдив ще представят и специална юбилейна програма, свързана с характерните културни локации, включени в "Алтернативна карта на Пловдив".

Основен акцент в програмата ще бъде проектът "Помогни на очите си да виждат" на Регионален исторически музей - Пловдив и Центъра за рехабилитация на слепи хора.

Инициативата е финансирана от Фонд "Специални проекти" на "Нощта" и цели да даде достъп на хора с нарушено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. С помощта на Център за рехабилитация на слепи хора – Пловдив са изработени тактилни карти на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Тактилните карти ще позволят на хората с нарушено зрение да разпознаят формата, структурата и връзките на частите към цялото, ще помогнат на „ръцете им да видят” символиката на всеки отделен предмет. Допълнителни анотации на брайл ще поясняват съдържанието, а внимателно подбран аудио текст ще бъде възпроизвеждан от плеъри със слушалки, за да се даде по-голяма яснота на картината. Кътовете ще бъдат обогатени с реални оригинални експонати от фондовете на музея – скулптури, релефни предмети, велосипед от XIX в. и др., предоставени за свободно „виждане с ръце“.
По-долу е представена Литография ”СЪЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”, художник Николай Павлович, в 2 варианта – първият е оригиналът, а вторият чрез достъпно тактилно изображение на литографията за зрително затруднени хора.

1. ЛИТОГРАФИЯ ”СЪЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”, художник Николай Павлович
Изображение
2. ЛИТОГРАФИЯ ”СЪЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ”, художник Николай Павлович в достъпно тактилно изображение
Изображение