22 септ 1908 - България е обявявена за НЕЗАВИСИМА

Модератор: bisolnev

Добави отговор
AdrianaZdravkova
Мнения: 34
Регистриран на: Пон Юни 10, 2013 2:32 pm
Име: Adriana
Фамилия: Zdravkova
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

22 септ 1908 - България е обявявена за НЕЗАВИСИМА

Мнение от AdrianaZdravkova » Пет Сеп 19, 2014 10:35 am

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

УСЛОВИЯТА ЗА ОБЯВЯВАНЕ

на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т.е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си.

ИЗПЪЛНЕНИЕ

Междувременно, българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта. Но правителството вече било решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство. Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар.

МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАВАНЕ

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Oфициално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Програмата е за гр. Велико Търново за 22 септември - Ден на независимостта на България:
7,30 ч. - Празнична Света литургия
Място: църква – музей „Св. 40 мъченици”
9,00 ч. - Водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации
Място: църква – музей „Св. 40 мъченици”
10,30 ч. - Военен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България. Официални слова. Празничен благослов
Място: архитектурно - музеен резерват „Царевец”
11,00 ч. - Поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта
Място: архитектурно - музеен резерват „Царевец”
11,30 ч. - Празнично шествие от Царевец, полагане на гирлянд и цветя от училищата - паметник „Майка България”
Място: архитектурно - музеен резерват „Царевец” – паметник „Майка България”
12,30 ч. - Шоу - спектакъл на участниците в VIII-ми Международния фестивал на военните оркестри
Място : площад "Майка България"
13,00 ч. - Празничен концерт с участието на любителски състави и изпълнители от Велико Търново
Място : пред сградата на Община Велико Търново
17:00 ч. - „Голямото търновско хоро”- от Община Велико Търново до площад "Цар Асен I"
Място : от паметник „Майка България” до архитектурно - музеен резерват „Царевец”
19,30 ч. - Тържествена заря - проверка
Място : площад „Цар Асен І”
20,15 ч. - Аудио - визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”. Празнични илюминации

Добави отговор

Назад към