Кола с ТЕЛК

Модератор: bisolnev

Добави отговор
ivanov
Име: ivan
Фамилия: ivanov
Лице със зрителни увреждания: да

Кола с ТЕЛК

Мнение от ivanov » Вто Юни 25, 2013 4:43 pm

Здравейте. Искам да попитам имам ТЕЛК с 90% чужда помощ. Как мога да закупя автомобил и какви преференции ползвам? Какви документи ми трябват?

sheriff
Име: Октай
Фамилия: Шериф
Социален работник: да

Re: Кола с ТЕЛК

Мнение от sheriff » Вто Юли 09, 2013 10:58 pm

Здравейте г-н Иванов,
Вие може да купите лек автомобил от страната или внос от чужбина като имате право на следните преференции:

1. Всяка година да получавате безплатно годишен винетен стикер /винетка/. Важно условие е автомобилът, който ще закупите да е с двигател до 2000 куб. и мощност до 117,64 (KW)/160 к.с.
Необходими документи:
- експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК
- копие от свидетелство за регистрация на моторно превозно средство и оригинал за справка /голям талон/
- копие от застрахователна полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност” и оригинал за справка
- акт за граждански брак / ако лекия автомобил е съпружеска собственост и е на името на съпруга без експертно решение от ТЕЛК
- копие от пълномощно и оригинал за справка /ако не подавате лично молбата – декларация/.
Документи се подават в Дирекция „Социално подпомагане”.
Имате право само на 1 винетния стикер годишно.

2. Хората с увреждания са освободени от заплащане на годишен данък за МПС. И тук важи условието автомобилът да е с двигател до 2000 куб. и мощност до 117,64 (KW)/160 к.с.
Необходими документи:
- експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК
- копие от свидетелство за регистрация на моторно превозно средство и оригинал за справка /големия талон/.
Документи се подават в общината по местоживеене в дирекция „Местни данъци и такси”.
Ако сте семеен и автомобилът е семейна собственост, данъкът се намалява само с 50%, колкото е Вашият дял, освен ако и съпругата Ви има решение на ТЕЛК /НЕЛК.

3. Карта за паркиране на ПМС, обслужващо човек с увреждане
Необходими документи:
- копие от решение на ТЕЛК /НЕЛК
- лична карта (за справка)
- снимка
- копие от пълномощно и оригинал за справка /ако не подавате лично документите/
Документи се подават в общината по адресна регистрация. Услугата е безплатна.
Автомобилът обозначен с тази карта има право:
- да паркира на местата обозначени със знак за хора с увреждания
- на безплатно кратковременно паркиране в „Синя зона”
- при необходимост да не спазва знак „Забранено спирането”, „Забранено спирането” и др. знаци, упоменати в Правилника за движение по пътищата.
Картата е персонална и не може се отстъпва на друг човек. Тя важи само, когато в автомобила се вози човек увреждане.

Така, както сте задали въпроса имате право само на тези допълнителни права и преференции. Тук бих желал да уточня една подробност. ТЕЛК/НЕЛК присъждат право на чужда помощ само на хора с увреждания с над 90% намалена работоспособност. Необходимо е да проверите още веднъж Вашето експертно решение и ако Ви е определена дори съвсем малко над 90% намалена работоспособност, освен гореизброените права имате право и на целева помощ в размер на 1200 лв.

4. Целева помощ за придобиване и /или приспособяване на автомобил.
Условия за отпускане на помощта са:
- да имате Решение на ТЕЛК / НЕЛК над 90%
- брутния доход на член на семейството Ви да не надхвърля 3-кратния размер на гарантирания минимален доход за последните 12 месеца
- да не сте ползвали финансови облекчения за внос на лично моторно превозно средство през последните 5 години
- да сте учащ или работещ.
Необходими документи:
- копие от свидетелство за регистрация на личното моторно превозно средство или фактура за извършено приспособяване
- копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК
- документи, удостоверяващи брутните доходи на семейството
- копие от пълномощно и оригинал за справка /ако документите се подават от упълномощено лице/.

След приемането на Регламент 1186/2009 на Съвета на Европа се отмени правото на облекчения при внос на автомобили.

Пожелавам Ви успех при закупуването на автомобила и безаварийно пътуване!

Октай Шериф

Urumov
Име: Georgi
Фамилия: Urumov

Мнение от Urumov » Пон Май 12, 2014 9:27 am

Здравейте.
Ще се възползвам от поставената тема, за да задам въпроса си и да потърся мнение, което да ме насочи.

Аз и съпругата ми имаме ТЕЛК - аз 87%, а съпругата ми 95%. Имаме един автомобил на мое име, който е придобит след брака. За него ползвам преференциите, които държавата е отредила.

Но ако искам да закупя автомобил на името на съпругата ми, дали и тя ще ползва същите преференции, тъй като има голям процент? Или няма да може да ги използва, защото има вече един автомобил в семейството, който използва облекченията?

Вълнува ме и какви документи биха се изискали, за да се регистрира автомобил на името й и специално пълномощно, с което да я представлявам? Но по-важно за мен е да знам дали има възможност за два автомобила, които се възползват от облекченията от държавата, ако и двамата членове на семейството има голям процент от ТЕЛК.

Благодаря предварително за вниманието!

sheriff
Име: Октай
Фамилия: Шериф
Социален работник: да

Мнение от sheriff » Вто Май 13, 2014 4:50 pm

Уважаеми г-н Урумов,
Във връзка с Вашето запитване, отговарям както следва:
Във Вашето семейство сте двама съпрузи с намалена работоспособност, удостоверена с Решения на ТЕЛК. Имате един автомобил, регистриран на Ваше име. След закупуването на втори автомобил за семейството на името на съпругата Ви ще имате право на следните преференции:
1. Годишен винетен стикер и за двата автомобила, като всеки един от вас ще подаде заявления от свое име, както е указано по-горе. Важи условието – автомобилът да е с двигател до 2000 куб.м. и мощност до 160 к.с.
2. Освобождаване от заплащане на годишен данък за МПС. Поради факта, че и двата автомобила са придобити след брака и двамата съпрузи имате право на намаление от 50% на годишния данък, другата половина се заплаща. Тук също важи условието – автомобилът да е с двигател до 2000 куб.м. и мощност до 160 к.с. Имате право също така и да решите дали на двата автомобила да бъде намален данъка с по 50% или на единият автомобил целия данък, а на другия да се заплати. Обикновено се избира заплащане на по-малкия годишен данък.
3. Карта за паркиране на МПС, обслужващо човек с увреждания. Право има всеки един от съпрузите. Необходими документи:
- копие от решение на ТЕЛК /НЕЛК
- снимка
- копие от пълномощно и оригинал за справка /ако не подавате лично документите/
Документи се подават в общината по адресна регистрация. Услугата е безплатна.
Автомобилът обозначен с тази карта има право:
- да паркира на местата обозначени със знак за хора с увреждания
- на безплатно кратковременно паркиране в „Синя зона”.
- при необходимост да не спазва знак „Забранено спирането”, и др. знаци, упоменати в Правилника за движение по пътищата.
Картата е персонална и не може се отстъпва на друг човек. Тя важи само, когато в автомобила се вози човек увреждане.
4. Целева помощ за придобиване и /или приспособяване на автомобил в размер на 1200 лв. Необходими условия са : собственикът на автомобила да е с намалена работоспособност над 90%, в случая съпругата Ви е с 95% , да е работеща или учаща, да не сте ползвали финансови облекчения за внос на лично моторно превозно средство през последните 5 години и брутните доходи на семейството да не надвишават 3-кратния размер на гарантирания минимален доход за последните 12 месеца, което се равнява на близо 2400 лв годишно на член от семейството. За доходи не се считат добавките по Закона за интеграция на хора с увреждания.

В заключение отговарям, че преференциите за автомобили се отнасят еднакво за всички хора с намалена работоспособност 50 и 50 на сто, освен преференцията по т. 4.
За регистрация на автомобила пред КАТ и при управление на автомобила в страната не се изисква изрично пълномощно, но за всички други случаи е необходимо пълномощно за да представлявате съпругата си.

Желая Ви успех!

Октай Шериф

Urumov
Име: Georgi
Фамилия: Urumov

Мнение от Urumov » Чет Май 15, 2014 9:33 am

Благодаря много за информацията и отделеното време.
Тези условия са приемливи за семейството ми. Моят автомобил е доста стар и рано или късно ще се наложи да се помисли по въпрос за осъврменяване на возилото, а ми се искаше да разполагаме с две мпс-та, докато това се случи.
И двамата сме пенсионери, аз от няколко месеца (съпругата ми от няколко години) работехме в химически завод и сме пенсионирани рано.
Все пак облужването на настоящ автомобил не е толкова непосилно. Но ако вземем нов, ще е малко в повече за бюджета ни, особено ако искаме да е по-надежден и съвременен. Спестяването на данъка на новото мпс ще ни облекчи значително. Много е хубаво, че има такава опция, ще може да си го позволим в такъв случай.

Желая ви хубави дни. Благодаря за помощта.

tedy_daffy
Име: Teodora
Фамилия: Todorova
Родител на дете с увреждания: да

Мнение от tedy_daffy » Пет Ное 07, 2014 11:25 pm

Здравейте,

искам да попитам нещо.Имам детенце с ТЕЛК 60%.
Имам ли право на винетка и отпадане на данък на кола която е на мое име/на майката/?

Благодаря предварително

tedy_daffy
Име: Teodora
Фамилия: Todorova

Мнение от tedy_daffy » Пет Ное 07, 2014 11:28 pm

Да допълня само ако е от значени, защото не съм на ясно, че ТЕЛК-а е 60% с чужда помощ.

bambu4a
Име: Марин
Фамилия: Веенев

Мнение от bambu4a » Чет Дек 18, 2014 10:57 am

Имам детенца с ТЕЛК 70% и 100 % имали отпадане на данък на кола която е на мое име/на майката/?
след като в КАТ отказват да я регистрират на дете на 8 или 3 год, винетка дават а данак не немога да я разбера тая работа

likon
Име: личо
Фамилия: хаджикянов
Роднина (близък) на лице с увреждане: да

Мнение от likon » Пон Юни 13, 2016 12:24 pm

Здравейте ,има ли право съпругата ми на данъчно облекчение(ТЕЛК- 72%) след като семейният ни автомобил е 2,2 и е 114 к.с.Благодаря.

Добави отговор

Назад към