Лишаване от родителски права

Модератор: bisolnev

Добави отговор
angelina.shushlina
Мнения: 0
Регистриран на: Пон Сеп 23, 2013 9:30 am
Име: Ангелина
Фамилия: Шушлина

Лишаване от родителски права

Мнение от angelina.shushlina » Пон Сеп 23, 2013 10:08 am

Самотна майка на малолетно дете трайно (от години) не се грижи за детето си. С биологичния баща нямат сключен брак и не живеят заедно.Детето обаче се отглежда от майката и бащата (дядото и бабата)на биологичния баща. Те са социално слабо семейство,регистрирано в Дирекция"Социално подпомагане". Детето губи детските надбавки, защото майката не иска да подаде молба-декларация. Майката отказва да се регистрира в Бюрото по труда; да подаде молба към социалната служба, като самотен родител за отпускане на соц. помощ и така за детето. От никъде никакви средства. Бабата и дядото (по биологичен баща) не могат да го регистрират към своето семейство, защото по документи нямат роднинска връзка.
От години Дирекция "Соц. подпомагане" знае за проблема, но не е направено нищо в защита правата на детето. Трябва ли да се подаде писмен сигнал до социалните, за да се отнемат родителските права на тази"майка", а на бабата и дядото при, които живее детето да бъде определена т.нар. "заместваща грижа".

sheriff
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Юли 02, 2013 4:04 pm
Име: Октай
Фамилия: Шериф
Социален работник: да
Местоположение: Пловдив

Re: Лишаване от родителски права

Мнение от sheriff » Сря Окт 02, 2013 11:53 pm

Уважаема госпожо Шушлина,
Така, както е направено запитването правя следните изводи и констатации:
1. Касае се за случай с малолетно дете, което по документи е с баща „неизвестен”. При това положение майката е единствения законен представител на детето.
2. Както е описан случаят бащата е „известен”, но същият не полага грижи за детето, както и поради някакви съображения не е извършил припознаване на детето, което да породи както неговите родителски права, така също и родословната връзка по бащина линия, в случая с „бабата и дядото”. Следователно по бащина линия никой няма никакви права и задължения към детето.
3. Семейството, което твърди, че са „баба и дядо” се грижат за детето и са изградили емоционална връзка и близост. Не е посочено майката да се е противопоставила на този факт.
4. Съобщава се, че единствения законен представител на детето не полага необходимите грижи, следователно детето е в риск и обект на специална закрила по смисъла на закона за закрила на детето.
Във връзка с гореизложеното е необходимо „бабата и дядото” да подадат в Дирекция „Социално подпомагане” сигнал за дете в риск и да поискат прилагане на мярка за закрила като предлагат детето да бъде настанено при тях поради изградена близост и емоционална връзка. След извършване на проверка, служителите на отдел „Закрила на детето” ще препоръчат най-подходящата мярка за закрила, като се започне от мерки за закрила в самото семейство и след това евентуално настаняване в среда, близка до семейната. Ако се констатира, че майката трайно не полага достатъчно грижи за детето си и съществува емоционална връзка и привързаност на детето към „бабата и дядото”, със заповед на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” може да се извърши временно настаняване на детето в риск при „бабата и дядото” като се приложи мярката „Настаняване в семейство на роднини или близки”. Мярката „заместваща грижа” би била приложима, ако „бабата и дядото” имат статут на приемно семейство. В едномесечен срок след прилагане на мярката за закрила, Дирекция „Социално подпомагане” прави искане детето да бъде настанено по съдебен ред в предложеното семейство. Съдът постановява мерки в интерес на детето, като взема предвид становището на дирекция "Социално подпомагане". В своето решение съдът постановява ограничаване или пълно отнемане родителските права.

Октай Шериф
Експерт „Социални дейности”

Добави отговор

Назад към