Четивна техника

Модератор: bisolnev

Добави отговор
muki771222
Мнения: 8
Регистриран на: Пет Юни 21, 2013 3:02 pm
Име: hasmik
Фамилия: vardanyan
Лице със зрителни увреждания: да
Роднина (близък) на лице с увреждане: да
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да
Инструктор: да
Лица, свързани с пазара на труда (служител в Бюро по труда, работодател, друго): да

Четивна техника

Мнение от muki771222 » Пон Авг 25, 2014 12:30 am

Здравейте, искам да ви попитам дали бихте ми обяснили техниката за четене и какво да направя, за да ускоря четенето. Искам да чета по-бързо.
Благодаря ви предварително.

stefka
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Юни 21, 2013 3:08 am
Име: Стефка
Фамилия: Стойчева
Лице със зрителни увреждания: да
Преподавател: да

Re: Четивна техника

Мнение от stefka » Чет Сеп 11, 2014 12:30 pm

Здравейте,

За да се постигне подобряване на четивната техника и ускоряване на четенето е необходимо да се следват правилата за четене.

Първо и много важно правило е да се включат в четенето и двете ръце. Обикновено при начинаещите брайлисти е по-добро осезанието на едната ръка и те се задоволяват с това. Ако учителят не е настоятелен и те не са амбициозни да се научат да четат бързо, нещата си остават така. Ако учителят и ученикът обаче работят в синхрон за по-добра четивна техника, тогава тренират двете ръце докато осезанието и на двете ръце се уеднакви.

За добра четивна техника от голямо значение е и правилната постановка на пръстите. Двете ръце се поставят на реда една додруга като правят колибка. Главното четене става с възглавничките на показалците, а другите пръсти следят реда. Когато стигнат до края, лявата ръка се връща в междуредието и намира следващия ред, а дясната отива до нея и двете заедно продължават четенето.

С течение на времето се подобрява осезанието и на другите пръсти и така периметърът на четивните пръсти се разширява. Това също допринася за по-голяма бързина.

Добър ефект оказва и упражняване на четивна техника без старание да се разпознава конкретния текст. Самото плъзгане по точките дава положителен резултат.

Успех!

Добави отговор

Назад към