Хранене при метаболитен синдром

Модератор: bisolnev

Добави отговор
s.zaykov
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Юни 29, 2018 3:22 pm
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да
Преподавател: да

Хранене при метаболитен синдром

Мнение от s.zaykov » Вто Авг 14, 2018 9:20 pm

През 1988 г. доктор Gerard Reaven, описвайки болестно състояние като „инсулинова резистентност”, прави едно изключително важно наблюдение за болестта, която години по-късно, през 2001 г. се появява в официалния списък със заболявания под наименованието „метаболитен синдром Χ”. Става дума за цяла гама от метаболитни разстройства, основните от които са наднорменото тегло, дислипидемията, захарният диабет и хипертонията.
„По данни на Международната диабетна федерация за метаболитен синдром можем да говорим, когато са налице едновременно поне три от следните пет белега:
• Глюкоза на гладно ≥ 100 mg/dL или прием на медикаменти за лечението на висока кръвна захар
• Кръвно налягане ≥130/85 mmHg или прием на медикаменти за лечението на хипертония
•Триглицериди в кръвта ≥150 mg/dL или прием на медикаменти за лечението на хипертриглицеридемия (излишък на мазнини в тялото).
• HDL холестерол < 40mg/dL за мъжете или <50mg/dL за жените, или прием на медикаменти за лечението на завишени нива на HDL холестерола.
• Обиколка на талията ≥102 см. за мъжете и ≥88 см. за жените”.

Какво можем да направим?
„Първоначалната реакция към хората с метаболитен синдром естествено се изразява в препоръки за смяна на начина на живот. Основните направления са: спазването на диета, така че да се възвърне естественото телесно тегло, и физически упражнения. Доказано е, че съчетаването на диета с физически упражнения, но и медикаментозна терапия, когато е необходимо, забавят появата на захарен диабет при хора с метаболитен синдром. Може да бъде препоръчана даже хирургическа намеса за справянето с наднорменото тегло, но само при хора с индекс на телесната маса над 40, което ще рече тегло над 115 кг. при ръст от 170 см.”.
Диетата спомага много за лечението на метаболитния синдром. Това е така, тъй като нискокалоричната диета не само намалява телесното тегло и мазнините около корема, но и намалява кръвното налягане. Също така нормализира до голяма степен и липидите, като същевременно намалява кръвната захар. „Загубата дори само на 10% от телесното тегло от момента на диагностициране, води до значителен спад на риска от появата на сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. От казаното дотук става разбираемо защо правилното хранене и диетата играят първостепенна роля за справянето с метаболитния синдром, с цел избягване на усложненията, които той води след себе си” В последно време на преден план излиза т.нар. средиземноморска диета, която може да намали до 50-70% риска от сърдечно-съдови проблеми. Също толкова важен фактор за лечението и подобрението на симптомите на метаболитния синдром са и физическите упражнения. „На пациентите се препоръчва да практикуват физически дейности със средна натовареност, в продължение на поне 30 минути, по 5 пъти седмично (препоръчително всеки ден). Най-добри резултати се постигат чрез т.нар. аеробни упражнения – които не изискват и разходи, като бързото ходене например или карането на колело и плуването, които са идеални аеробни упражнения”.

Хранителните добавки
Имат ли хранителните добавки своята роля в борбата с метаболитния синдром? Специалистът отговаря положително на този въпрос и пояснява: „Хората с наднормено тегло или затлъстяване, освен че трябва да приемат ограничено количество калории, за да намалят своето телесно тегло, могат и да приемат хранителни добавки с липотропни фактори, които подпомагат разцепването на мастните клетки, в резултат на което се намалява нивото на холестерола и се изчиства организмът от натрупаната мазнина. Спирулината, която е отличен източник на протеини, имаща и антиоксидантно действие, значително спомага за контрола на телесното тегло, тъй като създава чувство за ситост. Пациентите с високи нива на холестерол, освен че трябва да приемат храни с ниско съдържание на мазнини, могат да се възползват от хранителните добавки, съдържащи карнитин, омега-3 мастни киселини, фитостероли, ниацин, изофлавони (особено за жените в менопауза), които подпомагат намаляването на нивата на триглицеридите в кръвта и водят до подобряване на нивата на холестерола. На последно място, пациентите с предразположеност към захарен диабет, освен диета, която трябва да включва намален прием на въглехидрати и мазнини, могат да приемат и екстракт от канела, липоева киселина и омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляването на хиперинсулинемията и на нивото на захар в кръвта”.

Внимание при децата
„При децата, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване, се наблюдава повишен риск от поява на метаболитен синдром на по-късен етап. Особено важно е да се обърне внимание на децата, които навлизат в юношеска възраст, тъй като разпределянето на телесните мазнини, кръвното налягане и чувствителността на клетките към инсулин се влияят пряко от хормоналните промени, характерни за тази възраст. Децата трябва да се поощряват да живеят здравословно, да избягват заседналия начин на живот и да спортуват. Препоръчват се също така консумацията на плодове и зеленчуци, зърнени храни и храни, богати на фибри, ограничаване на консумацията на мазнини, избягване на сладките неща и безалкохолните напитки, както и на храни от заведения за бързо хранене”.

Съвети за превенция
• Хранете се по средиземноморски: за предпочитане са варивата, плодовете, зеленчуците и зехтинът.
• Избягвайте готовите за консумация храни, както и тези, съдържащи много мазнини, сол и захар.
• Избягвайте пържените храни. Приготвяйте храната на пара, във фурната и на скара.
• Изградете си хранителен режим и го спазвайте. Не пропускайте хранения. Най-добре е да се храните сутрин, обед и вечер, като добавите и 2 междинни хапвания (за предпочитане на плодове).
• Пийте поне 6-8 чаши вода на ден.
• Ограничете кофеина (кафе, чай, безалкохолни тип кока-кола).
• Спортувайте. Изберете такъв спорт, какъвто е подходящ за вас и ви допада. Ако не желаете да се занимавате с конкретен спорт, погрижете се да ходите пеша поне по 30 мин. дневно.
• Не седете с часове пред компютъра или телевизора.
• Намалете пушенето!
• Ако се решите на диета, избягвайте суровите диети – те дават зрелищни резултати, които обаче траят кратко. Изберете такива промени на хранителните си навици, които ще може да спазвате за дълъг период от време.
• Опитайте се да намалите стреса.

Полезни плодове при метаболитен синдром
Затлъстяването, хиперинсулинемията и метаболитният синдром са тясно свързани нарушения, които застрашават живота на все повече хора в последните години, но за съжаление тяхната честота нараства успоредно с развитието на хранително-вкусовата индустрия.
Въпреки многото регистрирани фармакологични средства (предимно в САЩ) и хранителни режими, които повлияват затлъстяването, терапевтичният успех рядко е траен и повечето пациенти възвръщат свалените с много усилия килограми веднага след преустановяване на съответното лечение. Затова все повече усилия в световен мащаб са насочени към проучване на традиционни храни, билки и подправки, които може да окажат благоприятен ефект върху телесното тегло и да подобрят обменните процеси в организма, като се използват в обичайното меню на пациентите достатъчно дълго време.
Ето някои от най-често проучваните растения:
Авокадо (Persea americana)
Авокадото е използвано в миналото от някои култури като традиционно средство за лечение на хипертония, хеморагии и възпалителни заболявания, а понастоящем е широко използвано в съвременната кулинария. Проучванията върху опитни животни, хранени с богати на мазнини продукти, показват, че добавянето на екстракт от авокадо може да има защитен ефект. Животните, приемали богата на мазнини храна и авокадо, са показали 25% по-ниско покачване на теглото в сравнение с животните на същата диета, които не са приемали авокадо.
Ефектът вероятно се дължи на влияние върху PPAR-γ рецепторите, които имат съществено значение за регулацията на мастната и въглехидратната обмяна.
Съвсем скорошен мета-анализ на над 100 публикувани проучвания доказва позитивните ефекти на авокадото по отношение на всички компоненти на метаболитния синдром. Плодът има липидо-понижаващи, антихипертензивни, анти-атеросклеротични, анти-тромботични и кардиопротективни ефекти, което го прави много подходящ за болните с обменни нарушения, въпреки високата му калоричност.
Манго (Mangifera indica)
Мангото е друг широко разпространен плод, който може да подпомогне борбата със затлъстяването и метаболитния синдром. Една от неговите уникални съставки - мангиферин притежава доказани антиоксидантни и противовъзпалителни качества, като скорошни проучвания показват и нейното важно значение за обменните процеси в организма. Мангиферинът активира пируватдехидрогеназния комплекс и увеличава разграждането на въглехидратите, повишава адаптивната термогенеза, повишава инсулиновата чувствителност и подобрява митохондриалната функция. По този начин може да повлияе благоприятно склонността към развитие на инсулинова резистентност, метаболитен синдром и чернодробна стеатоза. При опитни животни с диабет, мангиферинът понижава кръвната захар и триглицеридите, съхранява панкреасните бета клетки, които произвеждат инсулин, и намалява прогресията на бъбречните увреждания, свързани с диабета.
Цитрусови плодове (citrus paradise; citrus limon; citrus sinensis; сitrus reticulata)
Полезните свойства на цитрусовите плодове като грейпфрут, лимон, портокал, мандарина и т.н. са познати от дълбока древност.
Приложението на грейпфрутов сок (Citrus paradise) при затлъстели животни, поставени на диета с голямо съдържание на наситени мазнини води до намаляване на обема на мастните клетки, както и до понижаване на триглицеридите, кръвната захар и инсулиновата резистентност. Приложението на плод или сок от грейпфрут към диетата на пациенти със затлъстяване също предизвиква значимо намаляване на теглото, в сравнение с болни, които са провеждали същата диета, но без прием на грейпфрут. Сред по-важните съставки на грейпфрута, които може да повлияват метаболитните процеси, са някои флавоноиди като нарингин, хесперидин и ликопени, както и някои фенокумарини. Счита се, че механизмът на действие на плода е свързан с повлияване на карнитин палмитоил-трансфераза 1А и подобряване на метаболизма на мастните киселини. Не трябва да се забравя обаче, че грейпфрутът повлиява ензимни системи, които участват в метаболизирането на редица лекарства. Затова преди започавне на диети, включващи голямо количество от този плод, е задължителна консултацията с лекар, особено, когато се отнася за болни, приемащи няколко медикамента.
Нарингиновите производни и другите цитрусови флавоноиди се съдържат не само в грейпфрута, но и в мандарините, лимоните и портокалите в различно съотношение. Нарингините стимулират производството на адипонектин и намаляват субклиничното възпаление, като подобряват функциите на мастната тъкан. В резултат се подобряват показателите на мастната обмяна и се понижава телесното тегло. Благоприятни ефекти са установени и по отношение на хипертонията, тъй като цитрусовите флавоноиди подобряват отделянето на азотен оксид, който е ключов за адекватното съдоразширяване. Проучванията показват протективен ефект на нарингините и при сърдечно-съдови заболявания, като миокарден инфаркт и левокамерна хипертрофия.
Интересно изследване върху служители във фабрика за портокалов сок показва, че тези, които приемат две чаши сок дневно в продължение на повече от година имат много по-ниски стойности на „лошия” холестерол в сравнение с тези, които не пият портокалов сок. Приемът на сок от червен портокал за 8 седмици намалява лошия холестерол, артериалното налягане и маркерите на възпаление при здрави хора. Същевременно значимо се подобряват инсулиновата чувствителност и антиоксидантните свойства на кръвта у любителите на плoдовия сок. Не е ясно, дали този благоприятен ефект се дължи на повишеното количество фолати и витамин С, на цитрусовите полифеноли и флавоноиди или на тяхната комбинация.
Следва да се подчертае, обаче, че полезното влияние на плодовете може да бъде напълно унищожено от добавянето на големи количества захар в някои сокове от търговската мрежа.
Боровинки (Vaccinium)
Дивите боровинки са важен източник на антоцианини и полифеноли, като техният благоприятен ефект върху метаболитните нарушения при опитни животни е наблюдаван в много проучвания. Хроничният прием на екстракт от боровинки понижава кръвната захар и мазнините при опитни животински модели на метаболитен синдром, като оказва допълнително антидепресантен ефект на нивото на централната нервна система.
При хора, употребата на големи количества боровинки в комбинация с диета, богата на рибни и пълнозърнести продукти, води до значително подобрение на въглехидратния метаболизъм и инсулиновата резистентност. Същевременно се установява подобрение на мастните показатели и намаляване на маркерите за субклинично възпаление. Приемът на смути от боровинки в продължение на 6 седмици при пациенти с метаболитен синдром значително подобрява тяхната ендотелна функция, което би могло да предотврати появата на сърдечно-съдови усложнения.
Както се вижда, някои плодове може да окажат изключително добър ефект върху въглехидратния и липидния метаболизъм при хората. Тяхната важна роля не е учудваща, като се има предвид, че една трета от най-изписваните в световен мащаб медикаменти са изолирани на база отдавна познати и използвани растения. Възниква въпросът защо растенията съдържат компоненти, които може да подпомогнат човешкото здраве при положение, че са толкова отдалечени от еволюционна гледна точка. Според хипотезата на Howitz § Sinclair е налице процес на ко-еволюция, при който растенията, подложени на външен стрес, са в състояние да произвеждат биоактивни съставки (например полифеноли), които осигуряват резистентност към стрес и по-добри възможности за оцеляване и на видовете, които ги консумират.
Употребата на някои плодове може да промени чревния микробион и по-този начин значително да повлияе процесите на резорбция на хранителните вещества и съответно тяхната обмяна. В резултат, употребата на плодове и зеленчуци е свързана с подобрена преживяемост. Изследване върху голяма група възрастни французи показва, че консумацията на поне един плод или зеленчук дневно намалява смъртността при десет годишно проследяване с близо 20%. В допълнение епидемиологичните проучвания сочат, че храненето с плодове, зеленчуци и ядки подобрява неврокогнитивните процеси у възрастните хора поради наличието на невропротективни фитосубстанции.
Всъщност често, реалният проблем на пациентите с метаболитен синдром е не количеството на храната, а нейното съдържание и качество. С оглед на това е много важна адекватната промяна на хранителните навици и изборът на по-малко количество, но по-качествени храни в менюто.
Според статистиката, атеросклероза и свързаните с нея заболявания в света заемат четвърто място по смъртност. следователно понижаване на холестерола в наше време е действителен проблем. За тази цел се използват различни методи: диета, активен начин на живот, като се избягват алкохол, никотин, като лекарства и хомеопатията. Не толкова отдавна е изобретен хомеопатично лекарство Holvakor (от английски SHOLesterol -. Холестеролът, Латинска Васа -. А кръвоносен съд и SOR - сърце). Той регулира липидния метаболизъм на организма - понижение на серумния холестерол и триглицериди. Използване Holvakora намалява метаболитни синдроми, като например високо кръвно налягане, абдоминално затлъстяване от тип, и води до повишаване на метаболизма в сърдечния мускул. Благодарение на тази добавка хомеопатичното лекарство нормализира холестерола в кръвта. В допълнение, лекарството има възможност за понижаване на нивата на кръвната захар, подобряване на кръвообращението и чисти кръвоносните съдове, така че това е една отлична превантивна мярка срещу атеросклероза. Holvakor нетоксични, и е добре се комбинира с други лекарства. Това лекарство е тестван при лечение на пациенти с метаболитен синдром, и неговата ефективност е 95%. Над 120 дни, пациентите са вземали Holvakor, и то значително намалява нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта, подобряват се липидния метаболизъм и намаляване на симптомите на метаболитен синдром. При пациенти, които в рамките на месеца приемат лекарството, не е регистрирана загуба на тегло от 2-4 кг, и то - без промяна в хранителния режим. Затова Holvakor, аналог, който все още не съществува, е ефективна в борбата срещу затлъстяване в коремната област. Той е широко използван при лечението на хипертония при превенция и лечение на исхемична болест на сърцето, атеросклероза, внезапна сърдечна смърт, инфаркт на миокарда, сърдечно-съдови усложнения. Хомеопатичното лекарство за холестерол в действията му е коренно различна от традиционната медицина, тъй като ефектът е върху причината за патологията. Хомеопатично лекуващия лекар избира за всяка отделна процедура лечение за всеки отделен пациент. Моно лекарства, използвани в хомеопатията, бързо пооблекчават атеросклероза тежест и дават на тялото тласък да се адаптира и саморегулира. Това се случва в най-дълбокото - клетъчно ниво, така че като резултат от лечението е възстановяване на тъкани и органи, засегнати от атеросклероза. Голямото предимство на това лечение е абсолютна липса на противопоказания, алергични реакции и странични ефекти.
източник: http://bg.hatedlet.ru/razni/3434-homeop ... ne-na.html
Трябва да има прием на поне 300-400 грама зеленчуци при всяко хранене според индивидуалната поносимост. Суровите зеленчуци са добър източник на алкализиращи елементи и на баластни вещества, което е много важно за храненето на хора с метаболитен синдром. Разбира се, ако човек има стомашно-чревни проблеми, не може да консумира толкова много зеленчуци в суров вид. Всичко е строго индивидуално. Различно е при човек с диабет. Ако няма диабет, може да се приемат до 300 грама плодове (полизахариди). Но ако има диабет, вместо разтоварващи плодови дни бих препоръчал зеленчуково-плодови дни. Медът не е желателно да замества захарта, защото също има неблагоприятно влияние върху инсулиновата резистентност.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/diets/news_25599.html

Храненето при метаболитен синдром като цяло трябва да щади черния дроб, да благоприятства чернодробната функция, водно-солевия баланс, което означава включване на много алкализиращи елементи: зеленчукови сокове, смутита, течности – поне 25–30 мл на 1 кг тегло, а при млади и активни хора и малко повече – 35 мл на килограм тегло.
В зависимост от това коя от жлезите в организма доминира, хората условно се разделят на 4 типа: щитовиден, надбъбречен, овариотомен (при водещи полови жлези) и хипофизарен. Всеки тип се нуждае от специфична диета, за да е във форма.
Надбъбречният тип трупа килограми в горната част на тялото и трябва да намали калорийния прием. Хипофизарният трудно увеличава мускулната си маса и има нужда от белтъчини и зеленчуци, съдържащи нишесте.

Тест за определяне на метаболитния тип:
1. Кое от следните твърдения най-добре описва фигурата ви:
А/ Дълго тяло с изпъкнали кости
Б/ Силно, устойчиво, здраво тяло
В/ Тяло с формата на круша – с по-малка горна част на торса
Г/ Дребно тяло, леко недоразвито, почти детско
2. Кое от следните твърдения най-добре характеризира вашия скелет?
А/ Дълги крайници, овална глава
Б/ Средно дълги крайници, квадратни краища на пръстите, овална или правоъгълна глава
В/ По-слаба горна част на тялото с изпъкнали кости и напипващи се ребра, пълни крака, сърцевидна глава
Г/ Дребни кости, фини ръце, големи очи и/или глава
3. Как бихте описали характера си?
А/ Енергичен, ентусиазиран, лесно се приспособява
Б/ Самоуверен, спокоен, организиран
В/ Открит, общителен, възпитаващ
Г/ Сдържан, прикрит, интелектуален
4. Каква е вашата енергия?
А/ Нестабилна през целия ден
Б/ Стабилна през целия ден
В/ Повече следобед и вечер
Г/ Повече сутрин
5. Къде пълнеете?
А/ Под пъпа, горната част на бедрата, около средната част на торса
Б/ По корема, гърба, ръцете, горната част на торса
В/ Седалището и краката
Г/ Равномерно по цялото тяло
6. С какво предпочитате да намазвате хляба?
А/ Мед, конфитюр
Б/ Масло и сирене
В/ Пикантно масло/маргарин
Г/ Плодов мармалад или топено сирене
7. Коя е любимата ви гарнитура за спагети?
А/ Доматен сос и масло
Б/ Бял сос и масло
В/ Сос с много подправки
Г/ Масло или сос със сирене (кашкавал)
8. Какво обичате да похапвате между храненията?
А/ Бисквити, кекс, торти
Б/ Сирене, пуканки, ядки
В/ Чипс, шоколад
Г/ Плодове, сирене
Пребройте по колко отговора А, Б, В или Г имате. Ако броят отговори от две групи е приблизително равен, принадлежите към смесен тип и за вас са валидни характеристиките и на двата типа едновременно.
При преобладаващи отговори А – щитовиден тип
При преобладаващи отговори Б – надбъбречен тип
При преобладаващи отговори В – овариотомен тип
При преобладаващи отговори Г – хипофизарен тип
Щитовиден тип
При нормално тегло – сравнително тънка шия, леко изпъкнали ключици, приблизително еднакво широки рамене и ханш, средно голям бюст, добре очертана талия, издължени ръце и крака.
При наднормено тегло – натрупване на тлъстини под пъпа, в горната част на краката и по корема, отпуснато седалище; колкото и да напълнявате, талията не се заличава.
Диета за щитовидния тип
Щитовидният тип има склонност да яде сладко, за да поддържа нивото на енергията си. Трябва да избягвате бонбоните, бялото брашно, плодовите сокове и кофеина. Да се борите с желанието за похапване извън установените часове - хранете се по малко на всеки 4 часа. Да увеличите количеството на белтъците и сложните въглехидрати в менюто си.
Яжте всеки ден: нетлъсти белтъчни храни - пиле, риба, тофу (соево сирене), яйчени белтъци (180-240 г), зеленчуци (300-400 г), картофи и бобови храни (200-300 г), мононенаситени мазнини, каквито се съдържат в маслините, авокадото, ядките (4-5 с.л.), млечни продукти с ниска масленост (200-300 г).
Яжте умерено: хляб, ориз и други зърнени храни (1-2 порции), плодове (1-2 броя).
Яжте между храненията: ядки или обогатени с белтъчини шоколадчета, но в минимални количества.
Надбъбречен тип
При нормално тегло – правоъгълна или овална глава, тънки устни с отпуснати надолу ъгълчета, широки мускулести рамене, среден или голям бюст, масивна шия, широк гръден кош, тяло без извивки, слабо очертана талия, квадратна длан, солидни крака.
При наднормено тегло – дебела шия, натрупване на тлъстини по корема, гръдния кош и гърба, плоско седалище.
Диета за надбъбречния тип
Обичате, но трябва да избягвате наситените мазнини, алкохола и месото. Диетата за вас е с ниско съдържание на мазнини и с голямо количество целулоза. Забранени са мазнините и солта, тъй като водят до прекомерна стимулация на надбъбречните жлези, което предизвиква засилено отделяне на андрогенни (мъжки) хормони. Излишъкът на андрогени става причина за напълняване от мъжки тип – около талията и на корема. Хранене - лека закуска, лек или умерен обяд, солидна вечеря.
Яжте всеки ден: зеленчуци (300-400 г), картофи и бобови храни (100-200 г), плодове (3-4 броя), млечни продукти с ниска масленост (3 порции; 1 порция = 1 чаша кисело или прясно мляко), хляб, ориз и други зърнени храни (3 порции).
Яжте умерено: пиле и риба (120-150 г), мононенаситени мазнини, каквито се съдържат в маслините, авокадото, ядките (3-4 супени лъжици), печива и сладкиши (не повече от 2 порции; 1 порция = 2 средно големи бисквити), кофеинови напитки (1-2 чаши кафе, чай, кола).
Яжте между храненията: обезмаслено кисело мляко, зеленчуци и плодове.
Овариотомен тип
При нормално тегло – овална или сърцевидна глава, дълга шия, раменете са по-тесни от ханша, малък или среден бюст, слабо изразена и ниско разположена талия, силно извит гръб, едри мускулести крака, дебели глезени.
При наднормено тегло – килограмите се натрупват главно под талията, пълно, изпъкнало седалище; тлъстините са по краката и в долната част на седалището.
Диета за овариотомния тип
Целта на диетата е да ви предпази от храната с високо съдържание на мазнини и с много подправки, която обичате. Този тип храна води до прекомерна стимулация на яйчниците, което предизвиква отлагане на тлъстини по бедрата и ханша. Трябва да избягвате мазната храна, червеното месо и изделията от бяло брашно. Хранене - лека закуска, умерен обяд, умерена или солидна вечеря.
Яжте всеки ден: зеленчуци (300-400 г), картофи и бобови храни (100-150 г), плодове (6-7 броя), млечни продукти с ниска масленост (3-5 порции; 1 порция = 1 чаша кисело или прясно мляко, 50 г нискомаслено сирене), пиле и риба (120-150 г).
Яжте умерено: хляб, ориз и други зърнени храни (2-3 порции), мононенаситени мазнини, каквито се съдържат в маслините, авокадото, ядките (2-3 супени лъжици)
Яжте между храненията: зеленчуци и плодове с високо съдържание на вода – краставици, дини, зеленчукови сокове.
Хипофизарен тип
При нормално тегло – голяма глава, големи очи, малък или среден бюст, тесни рамене, слабо очертана талия, издължени фини ръце и пръсти, малко, не особено мускулесто седалище, малко ходило и пръсти на краката.
При наднормено тегло – излишните килограми са под пъпа, натрупванията са главно по корема и вътрешната част на краката, както и равномерно по цялото тяло.
Диета за хипофизарния тип
По природа сте стройна и трудно натрупвате мускулна маса. Трябва да избягвате млечните храни, кофеина и бялото брашно. Диетата ви, в която има много белтъчини и зеленчуци, съдържащи нишесте, е предназначена да стимулира надбъбречните жлези и яйчниците. Хранене - солидна закуска, умерен обяд, лека вечеря.
Яжте всеки ден: месо или пиле (240-300 г), зеленчуци (300-400 г), картофи и бобови храни (300-400 г).
Яжте умерено: хляб, ориз и други зърнени храни (2-3 порции), плодове (2-3 броя), мононенаситени мазнини, каквито се съдържат в маслините, авокадото, ядките (2-3 с.л.).
Яжте между храненията: белтъчни храни (но не млечни)

Литература:
1. Gamboa-Gómez CI, Rocha-Guzmán NE, Gallegos-Infante JA, Moreno-Jiménez MR, Vázquez-Cabral BD, González-Laredo RF. Plants with potential use on obesity and its complications. EXCLI J. 2015; 14:809-831.
2. Brai BIC, Odetola AA, Agomo PU. Effects of Persea americana leaf extracts on body weight and liver lipids in rats fed hyperlipidaemic diet. Afr J Biotech. 2007;6:1007–11.
3. Padmanabhan M, Arumugam G. Effect of Persea americana (avocado) fruit extract on the level of expression of adiponectin and PPAR-γ in rats subjected to experimental hyperlipidemia and obesity. J Complement Integr Med. 2014;11:107–119.
4. Тabeshpour J, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Effects of Avocado (Persea americana) on Metabolic Syndrome: A Comprehensive Systematic Review. Phytother Res. 2017; 31(6):819-837.
5. Fomenko EV, Chi Y. Mangiferin modulation of metabolism and metabolic syndrome. Biofactors. 2016; 42(5):492-503.
6. Benard O, Chi Y. Medicinal properties of mangiferin, structural features, derivative synthesis, pharmacokinetics and biological activities. Mini Rev Med Chem. 2015;15(7):582-94.
7. Imran M, Arshad MS, Butt MS, Kwon JH, Arshad MU, Sultan MT. Mangiferin: a natural miracle bioactive compound against lifestyle related disorders. Lipids Health Dis. 2017; 16(1):84.
8. Gamboa-Gómez C, Salgado LM, González-Gallardo A, Ramos-Gómez M, Loarca-Piña G, Reynoso-Camacho R. Consumption of Ocimum sanctum L. and Citrus paradisi infusions modulates lipid metabolism and insulin resistance in obese rats. Food Funct. 2014; 5:927–35.
9. Dow CA, Going SB, Chow HHS, Patil BS, Thomson CA. The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism. 2012;61:1026–35.
10. Aptekmann NP, Cesar T. Long-term orange juice consumption is associated with low LDL-cholesterol and apolipoprotein B in normal and moderately hypercholesterolemic subjects. Lipids Health Dis 2013; 12:119.
11. Lankinen M, Schwab U, Kolehmainen M, Paananen J, Poutanen K, et al. Whole Grain Products, Fish and Bilberries Alter Glucose and Lipid Metabolism in a Randomized, Controlled Trial: The Sysdimet Study. PLoS ONE 2011; 6:e22646.
12. Lankinen M, Kolehmainen M, Jääskeläinen T, Paananen J, Joukamo L, Kangas AJ, Soininen P, Poutanen K, Mykkänen H, Gylling H, Orešič M, Jauhiainen M, Ala-Korpela M, Uusitupa M, Schwab U. Effects of whole grain, fish and bilberries on serum metabolic profile and lipid transfer protein activities: a randomized trial (Sysdimet). PLoS One. 2014; 9(2):e90352.
13. Stull AJ, Cash KC, Champagne CM, Gupta AK, Boston R, Beyl RA, Johnson WD, Cefalu WT. Blueberries improve endothelial function, but not blood pressure, in adults with metabolic syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Nutrients. 2015; 7(6):4107-23.
14. Oliveira PS, Gazal M, Flores NP, Zimmer AR, Chaves VC, Reginatto FH, Kaster MP, Tavares RG, Spanevello RM, Lencina CL, Stefanello FM. Vaccinium virgatum fruit extract as an important adjuvant in biochemical and behavioral alterations observed in animal model of metabolic syndrome. Biomed Pharmacother. 2017; 88:939-947.
15. Anhê FF, Pilon G, Roy D, Desjardins Y, Levy E, Marette A. Triggering Akkermansia with dietary polyphenols: A new weapon to combat the metabolic syndrome? Gut Microbes. 2016; 7(2):146-53.
16. Letois F, Mura T, Scali J, Gutierrez LA, Féart C, Berr C. Nutrition and mortality in the elderly over 10 years of follow-up: the Three-City study. Br J Nutr. 2016; 116(5):882-9.
17. Miller MG, Thangthaeng N, Poulose SM, Shukitt-Hale B. Role of fruits, nuts, and vegetables in maintaining cognitive health. Exp Gerontol. 2016, pii: S0531-5565(16)30606-4.

Добави отговор

Назад към