Употребата на бобови храни при метаболитен синдром

Модератор: bisolnev

Добави отговор
redaktor
Site Admin
Мнения: 136
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Употребата на бобови храни при метаболитен синдром

Мнение от redaktor » Чет Фев 28, 2019 10:20 pm

Консумирането на голямо количество бобови може да предотврати развитието на метаболитен синдром. Метаболитният синдром е съвкупност от физиологични смущения, характеризиращ се с увеличен риск от развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания.
Изследването показва, че пациентите с метаболитен синдром консумират бобови храни средно 1,4 пъти на седмица, докато за контролната група този показател е 2,3.
80 мъже и жени с метаболитен синдром и 160 здрави доброволци участват в проучването. Кръвната им захар на гладно, артериалното налягане и холестеролът са измерени по стандартните методи. Хранителните навици на участниците в проучването са оценени чрез въпросници като приема на бобови храни е определен за всеки участник поотделно.
Проведеният анализ на резултатите показва, че мъжете и жените с най-висок прием на бобови имат по-ниско кръвно налягане, кръвна захар и холестерол в сравнение с тези с най-нисък прием. След отчитане на различията в начина на живот и хранителните навици се установява, че хората с най-висок прием на бобови имат 75% по-нисък шанс да бъдат диагностицирани с метаболитен синдром в сравнение с тези най-нисък прием. Тази прогноза важи дори и след отчитане на индекса на телесна маса (ИТМ). ИТМ е отношението на теглото на човек (в килограми) към ръста му (в метри), повдигнат на квадрат. Използва се като показател за определяне до колко здравословно е теглото при дадет човек.
Изследователите достигат до извода, че високият прием на бобови е обратнопропорционален на риска от възникване на метаболитен синдром или отделни негови симптоми.
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Прочети още на: https://www.dnes.bg/health/2012/09/11/b ... rom.168002

Радостина Симеонова

Добави отговор

Назад към