Делба на апартамент

Модератор: bisolnev

Добави отговор
zenit
Име: Ivan
Фамилия: Ivanov
Лице със зрителни увреждания: да

Делба на апартамент

Мнение от zenit » Нед Яну 26, 2014 9:59 pm

Имам въпрос насочен към адвокат. Въпросът не е непременно свързан с очно заболяване, но пък ще ми е полезно да ми се отговори. Водим спор със сестра ми за подялба на имоти, останали от покойния ни баща - един апартамент. С нея сме се разбрали той да остане за мен и да изплатя на сестра ми паричната стойност на нейния дял - половината апартамент. Според нейната преценка той е много по-скъп, отколкото аз смятам. Как можем да решим този спор относно стойността му, без да прибягваме до съд?

embata59
Име: Емил
Фамилия: Узунов
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Делба на апартамент

Мнение от embata59 » Пон Мар 10, 2014 1:36 pm

Във връзка със зададения въпрос пояснявам следното; Делба на недвижим съсобствен имот, придобит по наследство може да бъде поделен по два начина. Чрез доброволна делба, който договор се сключва писмено под формата на нотариален акт като трябва да има съгласие от страна на всички съделители относно цена на кого да се остави имота и на други параметри. В случай, че това не може да се постигне по доброволен начин, тогава следва да се подаде иск за делба пред съответния районен съд или това е съдебната делба. Съдебната делба има 2 фази: 1-во допускане на делбата и 2-ро извършване на делбата. Относно цената на имота при съдебната делба се назначава вещо лице за даване на пазарна оценка на имота. Такава експертиза може да се ползва и при доброволната делба с цел справедливото уреждане на отношенията.
При всички случаи следва да се обърнете към адвокат за помощ

Добави отговор

Назад към