Бих искала информация

Модератор: bisolnev

Добави отговор
Тони66
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Мар 12, 2019 12:54 pm
Име: Тони
Фамилия: Петрова
Лице със зрителни увреждания: да

Бих искала информация

Мнение от Тони66 » Вто Май 19, 2020 1:23 pm

Ако може да ми разкажете по-подробно за възникването на Ориентирането и мобилността в България.

redaktor
Site Admin
Мнения: 136
Регистриран на: Чет Окт 03, 2013 11:15 am
Име: Стоян
Фамилия: Зайков
Специалист, работещ с хора с увреждания (рехабилитатор, комплексен инструктор, друго): да

Re: Бих искала информация

Мнение от redaktor » Чет Май 28, 2020 8:33 pm

Здравейте!

Много се радвам, че искате да научите повече за ориентирането и мобилността в България, още повече, че тази година се навършват сто години от въвеждането на дисциплината „Ориентиране“ в Държавния институт за слепи.
В България дисциплината „Ориентиране“ е застъпена за първи път в Държавния институт за слепи през 1920 г. Тя е заимствана от програмата на Виенския кралски институт за слепи и се преподава в началния курс. През 1945 г. във Варненското училище за слепи се въвеждат отделни занятия по ориентиране. В основата им било заложено слуховото ориентиране и целели развитието само на слуховия анализатор.
През 1977 г. се провежда първия кратък курс по ориентиране и мобилност, който е изцяло теоретичен. Ръководи го проф. Владимир Радулов. Така страната ни става първа сред бившите социалистически страни, въвела обучение по тази дисциплина.
През 1978 г. в бившата ГДР са изпратени първите двама български учители на обучение по ориентиране и мобилност. Това са Стефан Стефанов и Спас Кожухаров. След връщането си Спас Кожухаров започва преподаване на тази дисциплина във Варненското училище за деца с нарушено зрение. Той с право може да бъде наречен първият български учител по ориентиране и мобилност.
През 1979 г. Съюзът на слепите организира в гр. Пловдив двуседмичен курс за подготовка на инструктори по ориентиране и мобилност. Това е първият такъв курс в нашата страна. В него се включват трима учители от училищата за деца с нарушено зрение у нас и трима членове на ССБ.
През 1980 г. е създадена първата българска учебна програма по ориентиране и мобилност. Тя е приложена в училищата за деца с нарушено зрение в София и Варна. През 1992 г. тя е доразвита и осъвременена. От тогава е преработвана няколко пъти поради две основни причини – значително увеличаване на зрителни затруднените ученици с множество увреждания и другата причина е засилената тенденция за интегрирано обучение на зрително затруднени деца в масови училища.
През 1981 г. Съюзът на слепите издава две програми по ориентиране и мобилност. Едната е за новоослепели лица, а другата за обучение на възрастни зрително затруднени.
През 80-те години Съюзът на слепите разработва първите изисквания и норми към инструкторите по ориентиране и мобилност.
През 1988 г. в училището във Варна са обучени учители по ориентиране и мобилност за работа с малки деца от английска преподавателка.
През 1992 г. отново в училището във Варна е проведен курс за обучение на инструктори по ориентиране и мобилност с преподаватели от Великобритания.
Положена е една добра традиция на организиране на национални конференции по ориентиране и мобилност. Първата такава конференция е проведена през 1989 г., а втората през 1998 г. и на двете домакин е Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив.
През 2004 г. отново в Националния център е организиран двудневен семинар, на който присъстват почти всички официално практикуващи инструктори по Ориентиране и мобилност в България. Този семинар е ръководен от М. Цветкова-Арсова. Основната му цел е да се уеднаквят преподаваните мобилни техники в различните учебни и рехабилитационни заведения у нас. Този семинар е особено ценен, тъй като чрез него се постига унифициране на използваните в България техники по ориентиране и мобилност, а това на свой ред облекчава крайния потребител – ученици и възрастни зрително затруднени.
През 90-те години на миналия век Катедрата по специална педагогика при СУ „Св. Климент Охридски“ предостави на Националния център за рехабилитация на слепи Euro Town Kit. Това представлява унифициран Европейски комплект от символи за създаване на тактилни карти по ориентиране и мобилност. Използвайки този комплект, в центъра бяха изработени първите в България тактилни мобилни карти, съдържащи тези унифицирани европейски символи.
През юни 2017 г. се проведе поредния семинар по ориентиране и мобилност в гр. Дряново. Участие взеха Националният център за рехабилитация на слепи и дневните центрове от цяла България.
Днес дисциплината ориентиране и мобилност се преподава в бакалавърската степен на специалността Специална педагогика, модул Педагогика на зрително затруднените в СУ “Св. Климент Охридски”, както и в магистърска степен по Педагогика на зрително затруднените за неспециалисти.
В същото време Националния център в Пловдив всяка година организира курсове за подготовка и преквалификация на инструктори по ориентиране и мобилност за нуждите на късноослепелите възрастни.
С гордост можем да кажем, че обучението по ориентиране и мобилност е постигнало едно много добро ниво в България за последните 100 г.

Галина Петрова

ЛИТЕРАТУРА:
Цветкова – Арсова, М. “Ориентиране и мобилност”, 2008.

Добави отговор

Назад към